OMV vloží 1,1 miliardy eur do petrochemické divize v Bavorsku

Posílení vedoucí pozice, větší zabezpečení dodávek, rozšíření služeb zákazníkům a zvýšení výroby dieselových produktů

OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, v příštích letech významně podpoří své aktivity v německém Bavorsku. Skupina zde zainvestuje zhruba 1,1 miliardy eur do své petrochemické divize. Momentálně je OMV v Bavorsku největším producentem ropných produktů a do roku 2010 chce tuto pozici ještě více posílit. Z celkové investice je 640 milionů určeno pro rafinérii v Burghausenu, 315 milionů pro rafinační síť BAYERNOIL a 180 milionů posílí provoz čerpacích stanic a komerční obchod. Dalších 220 milionů eur investuje OMV do společnosti Borealis, kterou vlastní z 35 %, s cílem zvýšit produkci ethylenu a propylenu. Zvýšení výroby se týká i dieselových produktů. Investice budou mít pozitivní vliv nejen na postavení na trhu, ale i na zabezpečení dodávek.

„Bavorsko hraje v růstové strategii OMV důležitou roli. Investicí chceme dosáhnout především zvýšení efektivity a ziskovosti všech našich bavorských společností působících v různých oblastech ropného průmyslu – od rafinace a marketingu až po petrochemii. Našim zákazníkům tak budeme schopni zajistit jak lepší služby na našich čerpacích stanicích, tak i zabezpečit dodávky našich produktů,“ okomentoval investiční plán zástupce generálního ředitele OMV Bernard Roiss.

Většina prostředků jde do petrochemické divize

Největší část z celkové investice je určena na podporu petrochemických aktivit. 640 milionů je vyhrazeno pro rafinerii v Burghausenu. Tato částka by měla přispět k rozšiřování kapacity výroby propylenu a ethylenu, surovin nezbytných k výrobě plastů. Roční produkce by v případě ethylenu měla dosáhnout 450 000 tun, v případě propylenu 560 000 tun.

Rozšíření petrochemických aktivit čeká zároveň i společnost Borealis, která s rafinerií v Burghausenu sousedí. Investice 220 milionů umožní vznik zařízení na zpracování polypropylenu o kapacitě 330 000 tun. Celková kapacita se tak rozšíří na 745 000 tun.

Rafinace a marketing

Významné podpory se dočká i oblast rafinace a marketingu. Síť rafinerií společnosti BAYERNOIL, v níž OMV vlastní největší podíl (45 %) čeká restrukturalizace, která si vyžádá investici ve výši 700 milionů eur. Na té se OMV podílí částkou 315 milionů. Z té je 180 milionů určeno na projekt ISAR, který má za cíl zajistit do roku 2008 největší bavorské rafinerii dlouhodobou konkurenceschopnost. Investice budou mít vliv i na skladbu produktů. V případě pohonných hmot budou rafinérie OMV reagovat na nastupující trend a zvýší výrobu dieselových produktů, o něž je mezi zákazníky stále větší zájem.

Investice budou směřovat i do sektoru čerpacích stanic. Skupina na následující 4 roky uvolnila 180 milionů eur, jichž bude využito hlavně na vyhledávání akvizičních příležitostí a jejich realizaci, rozvoj čerpacích stanic a rozšiřování počtu stanic OMV vybavených obchody VIVA.

OMV Deutschland GmbH OMV v Bavorsku představuje jedinou integrovanou ropnou a plynárenskou společnost. Její aktivity zasahují do mnoha oblastí spojených s ropným průmyslem – od průzkumu a těžby v jižním Bavorsku, přes rafinaci až po provozování čerpacích stranic a komerční obchod. Celkem patří německé OMV více než 400 čerpacích stanic. V Bavorsku, kde OMV drží 10% tržní podíl, se jich nalézá 260. V roce 2003 získala OMV 45 % v Bayernoil Raffinerie GmbH a zvýšila svůj podíl v Trans Alpine Pipeline na 25 %. Roční rafinační kapacity společnosti se pohybují okolo 8,8 milionu tun, což je 43 % všech bavorských kapacit. OMV je tak v Bavorsku nejdůležitějším dodavatelem ropných produktů.

Borealis Borealis je společnost s více než čtyřicetiletými zkušenostmi na poli výroby plastů. Zaobírá se především vývojem, produkcí a prodejem polypropylenu a polyethylenu a využitím těchto látek v potrubních systémech, kabelech a obalové technice.

Ročně společnost, jejíž centrála sídlí ve Vídni, produkuje 3,5 milionu tun polypropylenu a polyethylenu. Většinu svých aktivit provozuje v Evropě, avšak prostřednictvím společného podnikání s Abu Dhabi National Oil Company působí pod názvem Borouge i na Blízkém východě a v Asii. V roce 2005 zaměstnávala skupina 4 500 lidí a zaznamenala obrat téměř 5 miliard eur.

OMV Aktiengesellschaft OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2005 činily 15,6 miliardy eur, počet zaměstnanců 5 226 a tržní kapitalizace cca 12 miliard eur. Co se týče rafinace a marketingu, je OMV aktivní ve 13 zemích. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 18 zemích pěti kontinentů. OMV skladuje zemní plyn a disponuje celkem 2000 km potrubního systému. Ročně přepraví 45 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 330 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 520 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje 20 %.

Svoji pozici v Evropě OMV posílila i nedávnou akvizicí 34 % Petrol Ofisi, přední společnosti na tureckém trhu.

V červnu 2006 OMV založila OMV Future Energy Fund, plně vlastněnou pobočku, která má podporovat projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. S více než 100 miliony eur má přispět k zahájení přeměny z ryze ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, která ve svém portfoliu počítá i s obnovitelnými energiemi.

OMV: korporátní společenská odpovědnost

Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Výjimečné partnerství: Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Výjimečné partnerství: Závodní tým...

Globální spolupráce dvou předních značek HP a Ferrari zahrnuje společný závazek k inovacím, výkonu a důvěře. Logo HP se na formulích objeví již v nadcházejícím závodě F1 v Miami....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jozef Kabaň se podepíše pod design nových MG

Jozef Kabaň se podepíše pod design...

Slovenská designová star Jozef Kabaň má novou práci. Světoznámý automobilový tvůrce se stal 22. dubna 2024 oficiálně novým členem rodiny MG na pozici Vice President of Global Design Center....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Francouzské otevření nové sezony

Francouzské otevření nové sezony

Tým Rabbit Czech Racing otevřel letošní sezónu prvním podnikem mezinárodního seriálu FIA International Hill Climb Cup ve francouzském St Jean du Gard. Jezdec Adam Králík obsadil na této trati...

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...