Tipy a triky na zimu s caravanem

Pro vaši jistotu v zimě a ještě v caravanu přináším několik, přesně třiatřicet užitečných tipů a triků na nastávající období.

Pro někoho nové, pro jiného k opakování:

1. Zvolte camping zvláště pečlivě a včas. Ubytování si zajistěte předem. Je vybrané místo parkování na suchém prostranství? Příchod do campingu plánujte za denního světla.

2. Prohlédněte své pneumatiky, používáte-li jiné než zimní, zvolte je. Zjistěte, zda je hloubka profilu dostatečná, ověřte vhodnost svých sněhových řetězů (také pro karavan).

3. Směr cesty pečlivě naplánujte. Vyvarujte se silnicím, vedoucích přes horské průsmyky a silným stoupáním nebo spádům! Některé silnice v horách jsou pro jízdu caravanů uzavřeny, jejich sjízdnost zjistěte předem.

4. Zimní vybavení dobře sestavte. Nezapomeňte na vnitřní termokryt kabiny řidiče, prodloužení komínku topení, rýč nebo lopatu s krátkou násadou na úklid sněhu, spadaného materiálu, zimní markýzy příp. okapy na okna, sněhové řetězy, starou pokrývku jako podklad při montážních pracích na podvozku, tlusté pracovní rukavice, pomocné startovací kabely, sekyrku. Nasazení sněhových řetězů je nutno vyzkoušet před jízdou. Do hor vezměte sebou i pytlík s pískem na posyp místních ledových úseků silnice (3-5 kg).

5. V zimě je zejména nutné dbát na správné naložení výbavy a věcí do vozidel podle známých zásad umístění těžiště vozidla. Nesmí být překročena povolená celková hmotnost jak obytného vozidla, tak příp. i tažného automobilu, doporučuji proto vozidla zvážit.

6. Mějte dostatečnou zásobu plynu. Kalkulujte se spotřebou plynu za den až 3 kg propanu. Nepoužívejte v zimě směs propan-butan. Doporučuji montovat automatický přepojovač plynových lahví, tzv. triomatic od fy Truma.

7. Užívejte zimní předsíňku, která vytváří tepelnou clonu a slouží dobře k uložení lyží, sání, snowboardů i některých potravin (po jejich pověšení).

8. Mějte na výměnu palivový filtr na vznětové motory, příp. nezapomeňte čerpat zimní naftu. Nemrznoucí směs v chladícím systému upravte na teplotu tuhnutí do – 25 ° C, stejně i náplně do vstřikovačů skel.

9. Zásadně před každou jízdou ze střechy vozidel odstraňte všechen sníh a led.

10. Výdechy (větrací mřížky) ledničky je vhodné částečně zakrýt zimními kryty, které jsou k dostání v odborných obchodech, příp. jsou ve vybavení vozidla.

11. Kola a opěrné nožky doporučuji podložit suchými a proti vodě nakonzervovanými, příp. v igelitu obalenými prkýnky, zabráníte tím jejich přimrznutí.

12. Ruční brzdu ponechte uvolněnou, ovládací lana by mohly pevně přimrznout. K zajištění vozidla na svahu použijte klíny (viz výše).

13. Sníh pod automobilem nebo obytným přívěsem odstraňte, zajistěte volný přístup vzduchu k plynovým spotřebičům a větracím otvorům, zejména v podlaze. Bez poruch budou tato zařízení pracovat jen za těchto podmínek.

14. Před každým odjezdem je nutno všechny disky kol, jejich podběhy, zpětná zrcadla a světla vč. střechy očistit od sněhu.

15. Po startu motoru za snížených teplot ihned pomalu a při nízkých otáčkách motoru ojeďte, motor neohřívejte jeho během na místě, za nízkých teplot může dojít u vznětového motoru k tzv. zasmolení.

16. Místo postavení vozidla je nutno pečlivě volit. Obytný automobil nebo obytný přívěs nestavte pod stromy nebo okraje střechy, je nebezpečí pádu sněhu nebo ledu na střechu nebo větrák obytného vozidla a jejich poškození či dokonce proražení.

17. Větrací průduchy a odvody spalin na střeše a bočních stěnách je nutno udržovat volné, jinak v noci hrozí nebezpečí zadušení osob. Nutno je také čistit prodloužení střešního komínku od topení, aby nedošlo k jeho ucpání napadaným nebo navátým sněhem.

18. Kabel přívodu elektrického napětí nepokládejte na půdu (zem), mohl by do půdy vmrznout a poškodit se při odjezdu. Průchodem proudu se totiž kabel ohřívá „nad nulu“. Topení a ohřívač vody je tak možno nechat nepřetržitě běžet na nižší výkonový stupeň.

19. Dobře větrejte okny a střechou, vlhkosti ve vnitřním prostoru se důsledně vyvarujte. Vlhké lyže i oblečení lze sušit ve vytápěné a větrané předsíni nebo v sušárně campingu.

20. Při vaření otevřete okno kuchyňky a nejbližší střešní větrák.

21. Žádné sněhové valy (zdi), dotýkající se stěn obytných vozidel nestavte (plyn, unikající příp. netěsností musí mít možnost uniknou ven do volného prostoru, jinak vzniká vysoce třaskavá směs). Ochranný tepelný sněhový val je možno postavit s minimální mezerou od stěny 60 – 70 cm podle směru a síly větru, příp. vůbec ne, pokud hrozí padání sněhu zároveň s větrem.

22. Vhodné je zakrytí oje caravanu či nosičů lyží vhodným krytem z mrazuvzdorné tkaniny (hmoty).

23. Obytné vozidlo nikdy nezakrývejte za pobytu v něm plachtou.

24. Před napadnutím velkého množství vlhkého sněhu podepřete střechu caravanu o podlahu, napadnutý sníh pravidelně uklízejte, aby na střeše nepřimrzl.

25. Při ukončení pobytu je nutno nádrže na čerstvou vodu, odpadní vodu a bojler na ohřev vody, příp. systém teplovodního topení (není-li použito nemrznoucí náplně) zcela vyprázdnit.

26. Přístřešek je vhodné demontovat večer den před odjezdem a dát jej do sušárny na částečné vysušení, předejdete tím jeho destrukci (zmrzlá tkanina se láme).

27. Úklid místa táboření proveďte den před odjezdem vč. uvolnění vozidel od sněhu a úpravy výjezdové trasy.

28. Odjezd plánujte na denní dobu, bude potřeba vidět na cestu a tak předejít poškození vozidel. Jízdu za snížené viditelnosti si ponechte do nižších poloh.

29. Během jízdy na místo seďte upoutáni na místech vybavených bezp. pásy, nepovolte spaní dětem na lůžkách v obytném automobilu, zejména ne v alkovnách. Při případném převrácení tam vznikají síly, kterým člověk nemůže čelit svojí fyzickou sílou.

30. Oblečení na jízdu zvolte podle teploty vnějšího prostředí, raději více vrstev lehkých a volnějších oděvů. Obuv se doporučuje také pohodlná a lehká, pro řidiče s tenkou, ale pevnou podrážkou. Zásadně nejezdíme v obuvi na lyže apod.

31. Ve vnitřním prostoru vozidel nenechávejte žádné volně ležící předměty – možné budoucí projektily.

32. Následujte také velké výrobce obytných vozidel a vybavte své mobilní obydlí i příp. tažné vozidlo alespoň 2 kg hasícím přístrojem (na zimu do – 20 °C) uloženým na přístupném místě.

33. I během zimního caravaningu buďte člověkem.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí nová CUPRA Formentorhttp://www.youtube.com/watch?v=pV2BkrWPMhY/hqdefault.jpg">

Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí...

Na montážní lince výrobního závodu Martorell se něco změnilo: Poprvé se na ní objevují nové světlomety Matrix LED s charakteristickým světelným designem, který připomíná oči s motivem...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Co dělat po dopravní nehodě/hqdefault.jpg">

Co dělat po dopravní nehodě

Abyste jakoukoli dopravní nehodu mohli řešit s klidnou hlavou, je dobré vědět, jak v takových chvílích správně postupovat, případně kdy je nutné volat policii a jak správně komunikovat...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štajf ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štajf ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series II a Cullinan Series II Black Badge

ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series...

Rolls-Royce Motor Cars přestavil novou podobu nejluxusnějšího SUV na světě Cullinan Series II a jeho temného alter ega Cullinan Series II Black Badge.   Původní Cullinan, představený v roce...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Světová premiéra modelu Nová California: Nejinovativnější kempink car všech dob

Světová premiéra modelu Nová...

California je ikonou v segmentu kempovacích vozů. Volkswagen Užitkové vozy nyní ve světové premiéře představuje zcela nově vyvinutou generaci bestselleru, jehož bylo vyrobeno již více než...