Shell Eco-marathon Europe 2015: soutěž oslavila 30 let inovací a úspěchů novými traťovými rekordy

Po měsících příprav a čtyřech napínavých dnech závodění dospěl jubilejní 30. ročník Shell Eco-marathon Europe ke svému závěru.

????????????????????????????????????????

?????????????????????????????????????????????

Letos byly stanoveny tři nové traťové rekordy

– dva z nich jsou přitom nejlepšími výkony v celé historii soutěže. Od prvního ročníku v roce 1985 klesla spotřeba paliva téměř čtyřnásobně.

Shell Eco-marathon tak jako každý rok vyzval studenty vysokých i středních škol z celého světa

– aby navrhli, postavili vlastní, úsporné vozidlo, a následně s ním soutěžili ve schopnosti ujet co nejdelší vzdálenost na 1 litr benzínu nebo jeho energetický ekvivalent. Do soutěže se letos zapojilo 197 týmů z 26 zemí, které přijeli do holandského Rotterdamu, aby poměřili své síly ve dvou různých kategoriích – v kategorii futuristických Prototypů a v kategorii UrbanConcept – s možností volby sedmi různých typů energie.

Vítězné vozidlo z úvodního ročníku soutěže by bylo v roce 1985 schopné na pouhý jeden litr paliva urazit vzdálenost z Rotterdamu do Londýna. Nyní, o 30 let později, by tým Microjoule-La Joliverie na stejné množství paliva překonal vzdálenost z Rotterdamu do Moskvy. Jejich výkon 2 551,8 km/l v kategorii prototypů poháněných CNG je nejlepším výsledkem letošního ročníku Shell Eco-marathonu Europe.

Norman Koch, Globální technický ředitel Shell Eco-marathonu k tomu řekl:

„Letos to byl výjimečný ročník. Oslavili jsme třicáté výročí Shell Eco-marathonu a nyní, ve chvíli kdy děkujeme a loučíme se s Rotterdamem, hrdě předáváme štafetu do Londýna, který je hostitelským městem pro rok 2016. Byly stanoveny tři nové traťové rekordy a zlepšení jsme zaznamenali především v kategorii UrbanConcept. Celkově týmy předvedly lepší konstrukci a inovace v softwaru pro kontrolu jízdy, jak dokládá vítěz ceny za nejlepší technickou inovaci Vector Ecoteam.“

Vector Ecoteam soutěžil v kategorii Prototypů

– s vozidlem poháněným elektrickými bateriemi a osazeným systémem, který za pomoci počítače jemně upravuje rychlost jízdy tak, aby zaručil nejnižší spotřebu energie. Francouzský tým TED dosáhl v kategorii Prototypů s benzínovým pohonem 2 308,3 km/l a studenti IUT GPM Valenciennes stanovili nový traťový rekord 1 323,1 km/l s vozidlem poháněným naftou.

V kategorii UrbanConcept tým

– Lycee Louis Delage z Francie s benzínovým motorem dosáhl historicky nejlepšího výsledku a traťového rekordu 517,3 km/l, dánský tým DTU Roadrunners dosáhl historicky nejlepšího výsledku a traťového rekordu 665 km/l s vozidlem jezdícím na etanol.

Během čtyř dnů soutěžení dorazilo do Rotterdamu okolo 50 000 diváků

– kteří zažili atmosféru Shell Eco-marathonu a navštívili interaktivní výstavu Shell Energy Lab, která rodinám s dětmi nabídla seznámení s různými druhy energií. Město Rotterdam hostil soutěž Shell Eco-marathon Europe naposledy a příští ročník se v roce 2016 přesouvá do Londýna.

Vítězové Shell Eco-marathonu Europe 2015

Kategorie prototypů: ujetá vzdálenost – vítězný tým (země)

  • Shell FuelSave Gasoline Prize: 2308,3 km/l – TED – AIRBUS HELICOPTERS Centre de Formation Technique (FRA)
  • Shell FuelSave Diesel Prize: 1323,1 km/l – IUT GMP Valenciennes – I.U.T Valenciennes (FRA)
  • Alternative Fuel Prize: 1496,4 km/l – Equip UMH – Universitat Miguel Hernandez D’elx (ESP)
  • CNG: 2551,8 km/l – Microjoule-La Joliverie – Lycee Saint-Joseph La Joliverie (FRA)
  • Battery-electric Prize: 863,1 km/kWh – TUfast Eco Team – Technische Universitaet Muenchen (GER)
  • Hydrogen Fuel Cell Prize: 1227,5 km/m3 – Eco-Runner Team Delft – Delft University Of Technology (HOL)

Kategorie UrbanConcept: ujetá vzdálenost – vítězný tým (země)

  • Shell FuelSave Gasoline Prize: 517,3 km/l – Lycee Louis Delage – Lycee Louis Delage (FRA)
  • Shell FuelSave Diesel Prize: 312,9 km/l – Schluckspecht – University Of Applied Sciences Offenburg (GER)
  • Alternative Fuel Prize: 665,0 km/l – DTU Roadrunners – Technical University Of Denmark (DEN)
  • Battery-electric Prize: 308,5 km/kWh – ISEN Toulon / SCS – ISEN Toulon (FRA)
  • Hydrogen Fuel Cell Prize: 372,6 km/m3 – La Joliverie Polytech Nantes – Polytech Nantes (FRA)

Ocenění Shell Eco-marathonu Europe 2015

Úspěch vychází ze snahy na trati, ale také z nadšení, týmové práce a inovací v měsících před samotnou soutěží. Nikde to neplatí více než v oceněních, jež obdrží týmy, které vynikají na poli technických inovací, konstrukce vozidla a komunikace. Speciální cena je rovněž určena týmu, který nejlépe reprezentuje ducha soutěže. Pokud se chcete o těchto oceněních dozvědět více, klikněte zde.

  • Cena za komunikaci týmu: Green Team Twente: University of Twente (NED)
  • Cena za design: TUfast Eco Team – Technische Universitaet Muenchen (GER)
  • Cena za technickou inovaci: Vector Ecoteam – MINES ParisTech & Lycées Louis Armand (FRA)
  • Cena za bezpečnostní řešení: AE2 PROJECT TEAM – Yildiz Technical University (TUR)
  • Cena za nejlepší týmový duch soutěže: Toulouse Ingénierie Multidisciplinaire (FRA)

Více informací o soutěži navštivte stránky soutěže Shell Eco-marathonu nebo sledujte kanály na sociálních sítích Facebook a Twitter.

O Shell Eco-marathonu

Shell Eco-marathon je výjimečná celosvětová soutěž, která vyzívá studenty k posouvání hranic v energetické efektivnosti silniční dopravy. Je pořádána v průběhu roku v Asii, Americe a Evropě. Soutěž nabízí prostor pro studenty k testování vozidel, která sami navrhli a sestavili. Jejím cílem je inspirovat mladé lidi ke studiu technických věd a stát se budoucími inženýry a vědci.

Na Shell Eco-marathonu mezi sebou soutěží a snaží se překonat jeden druhého budoucí generace inženýrů a vědců ve věku 16-25 let z 30 zemí Evropy. Úspěch závisí na celkové vzdálenosti, kterou tým dokáže urazit se svým vozidlem na ekvivalent 1 litru paliva. S holandským Rotterdamem jako hostitelským městem se Shellu daří přinášet soutěž blíže veřejnosti díky speciálně vytvořenému městskému okruhu.

Shell Eco-marathon je viditelnou ukázkou závazku společnosti Shell pomoci světu naplnit rostoucí energetické potřeby zodpovědným způsobem i demonstrací vzájemné spolupráce mezi studenty, partnery a veřejností.

Shell Eco-marathon Europe oslavil letos 30. výročí konání závodu. Již počtvrté v řadě se konal v holandském Rotterdamu. Během závodu byla na místě připravena celá řada aktivit, které měla zapojit a inspirovat všechny obyvatele a zvýšit tak jejich zájem o budoucnost využívání energie a technologií, které pomohou uspokojit rostoucí poptávku po energii v budoucnu.

Shell Eco-marathon je celosvětovou iniciativou, podobné akce se každoročně pořádají v USA a Asii. Shell Eco-marathon Americas se konal od 9. do 12. dubna v Detroitu a Shell Eco-marathon Asia proběhl od 26. února do 1. března v Manile na Filipínách.

Royal Dutch Shell plc

Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterdamu a New Yorku. Společnost Shell působí v přes 90 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu i přepravy ropných produktů či chemikálií a projektů obnovitelné energie. Více informací naleznete na ww.shell.com.

Zdroj: Shell Czech Republic – Petr Šindler a AMI Communications – Dana Bratánková

 

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Výjimečné partnerství: Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Výjimečné partnerství: Závodní tým...

Globální spolupráce dvou předních značek HP a Ferrari zahrnuje společný závazek k inovacím, výkonu a důvěře. Logo HP se na formulích objeví již v nadcházejícím závodě F1 v Miami....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jozef Kabaň se podepíše pod design nových MG

Jozef Kabaň se podepíše pod design...

Slovenská designová star Jozef Kabaň má novou práci. Světoznámý automobilový tvůrce se stal 22. dubna 2024 oficiálně novým členem rodiny MG na pozici Vice President of Global Design Center....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Francouzské otevření nové sezony

Francouzské otevření nové sezony

Tým Rabbit Czech Racing otevřel letošní sezónu prvním podnikem mezinárodního seriálu FIA International Hill Climb Cup ve francouzském St Jean du Gard. Jezdec Adam Králík obsadil na této trati...

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...