Technická inovace roku 2014

Jedná se doplňkovou anketu hlavní soutěže Auto roku 2014 s cílem ocenit nejvýznamnější technickou inovaci v automobilové oblasti.

Do ankety mohou být zařazeny technické inovace představené či uvedené na trh v časovém období od 30. října 2012 do 31. prosince 2013. Při posuzování jednotlivých kandidátů se hodnotí především technické hledisko.

 

Technická inovace roku 2014 – nominace

 

Devítistupňová převodovka v Range Rover Evoque

– světové prvenství nasazení devítistupňové samočinné převodovky. Vedle počtu převodových stupňů spočívá unikátnost i v tom, že kvůli omezeným zástavbovým rozměrům příčné koncepce nejsou planetová soukolí v jedné ose.

Subaru diesel + Lineartronic + AWD

– unikátní spojení naftového motoru 2.0D typu boxer, bezestupňové převodovky CVT a stálého pohonu všech kol.

Opel Intellilink (infotainment systém v Insignii)

– nová generace audionavigačního systému s inovativním propojením s mobilními aplikacemi a ovládáním pomocí dotykové plošky podobné touchpadům u notebooků. Jde o první použití tohoto ovládání u neprémiového modelu.

Hybridní technologie v Porsche 918 Spyder

– plug-in hybridní pohon spojující benzinový 4.6 V8/447 kW a dva elektromotory (115 kW vpředu a 96 kW vzadu), jež dávají dohromady 652 kW. Maximální rychlost vozu je 345 km/h, stovku pokoří za 2,6 s, dvoustovku za 7,2 a hranici 300 km/h prolomí za 19,9 s. Čistě na elektřinu dokáže 918 Spyder ujet až 31 km. Normovaná spotřeba činí 3,0 l/100 km.

Volvo D4 i-Art

– nová generace vznětového čtyřválce, která je technicky zajímavá vstřikovacím tlakem až 250 MPa a systémem řízení i-ART se vstřikovači vybavenými tlakovými a tepelnými čidly a pomocnou řídicí jednotkou. Díky informacím o okamžitém průběhu spalování ve válcích dokáže hlavní řídicí jednotka motoru přesněji dávkovat palivo.

Světlomety Audi Matrix LED v Audi A8

– první sériová aplikace maticového světlometu, který je tvořen 25 samostatně řízenými diodami, u nichž lze individuálně měnit nejen intenzitu svitu, ale také směr. Jednou z funkcí je i přisvěcování do zatáček.

Technologie výroby karbonových dílů na BMW i3

– BMW pro karoserii elektromobilu i3 vyvinulo zcela novou technologii masové výroby uhlíkových kompozitů a následně i karosářských dílů z tohoto lehkého, ale pevného materiálu. Celý proces je rychlejší a výrazně levnější než konvenční dosud používané postupy.

Podvozek Magic Body Control pro Mercedes-Benz S

– systém aktivního pérování, které na základě snímání povrchu pomocí stereokamery v čelním skle upravuje charakteristiku tlumení každého kola tak, aby byl zajištěn maximální komfort jízdy.

 

O vyhodnocení ankety vás budeme informovat

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Olomouc se chystá na druhou soutěž šampionátu v ecorally

Olomouc se chystá na druhou soutěž...

Letošní Mistrovství ČR v ecoRally pokračuje druhou soutěží. Po úvodním podniku v Českém Krumlově přichází druhé kolo, a to se odehraje o nadcházejícím víkendu v podhůří Jeseníků....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Lexus LBX a inovovaný UX se představují v národní premiéře

Nový Lexus LBX a inovovaný UX se...

Zbrusu nové SUV značky Lexus pod označením LBX a inovovaný model UX se zcela novým hybridním pohonem se v národní premiéře představily v luxusním prostředí resortu Chateau Mcely. Hlavní...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Značka s rolí nekonvenčního vyzývatele odhalila nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon, které navážou na úspěchy svých předchůdců modernizovaným designem a mnoha vylepšeními. Nová CUPRA...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Range Rover Electric: Testován tak, aby byl lídrem

Range Rover Electric: Testován tak, aby...

Cíl je, aby se Range Rover Electric stal lídrem v oblasti elektrického pohonu, kultivovanosti a luxusního cestování. První prototypy se vydaly do několika lokalit s nejnáročnějšími podmínkami...