První výročí od spuštění pilotního projektu provozu hybridních vozů Toyota s technologií Plug-in ve Štrasburku

Automobilka Toyota společně s francouzskou energetickou společností EDF a městem a metropolitní oblastí Štrasburk oznámila přibližně rok po zahájení společného projektu první povzbuzující výsledky praktického testování.

Do rozsáhlého zkušebního provozu spuštěného 27. dubna 2010 ve Štrasburku

– byly nasazeny hybridní vozy Toyota s technologií Plug-in (PHV), včetně dobíjecí infrastruktury určené pro partnery z veřejné i soukromé sféry působící ve Štrasburku a jeho okolí.

První výročí od spuštění pilotního projektu provozu hybridních vozů Toyota s technologií Plug-in ve Štrasburku

Prvotní výsledky získané ve Štrasburku potvrdily předpoklad, že technologie PHV automobilky Toyota jsou životaschopnou cestou zvyšování elektrifikace v oblasti osobní automobilové dopravy:

  • Vozy PHV zapojené do projektu byly intenzivně využívány v městském prostředí i při cestách na delší trasy. Uživatelé PHV za rok v průměru ujeli 19.000 km, což je více než roční průměr francouzských řidičů, který činí 13.000 km.
  • Praktické zkušenosti uživatelů se svěřenými vozy PHV byly plně v souladu s očekáváním. Oproti podobným vozům se vznětovým motorem dosáhli uživatelé 40% úspory paliva.
  • Dojezd 20 km v čistě elektrickém režimu a zcela bez emisí je dostatečný na to, aby pokryl značnou část trasy při každodenním dojíždění. Průměrná délka trasy ujeté uživateli byla 13,9 km.
  • Dopady PHV na životní prostředí se mohou lišit v závislosti na způsobu používání (četnost dobíjení, styl jízdy, teploty).
  • Technologie PHV nabízí skutečné potěšení z jízdy v kombinaci s velmi snadným způsobem použití. Zároveň vybízí uživatele k tomu, aby si přirozeným způsobem vypěstovali jízdní styl šetrnější k životnímu prostředí.

V otázkách dobíjecí infrastruktury

– si uživatelé pomalu zvykají na dobíjení svých vozů, přestože se jedná o zcela nový návyk, který se několika uživatelům stále zdá jako omezující. Dobíjení vozů probíhalo v průměru každý den, z toho v 96 % případů na soukromých dobíjecích místech, převážně na pracovišti. Akumulátory se nejčastěji dobíjely ve v 08:00, kdy motoristé dorazili na své pracoviště, a pak v 19:00 po návratu domů.

Z praktického testování

– vyplynulo několik klíčových bodů i pro metropolitní oblast Štrasburku. Přestože všichni uživatelé měli zdarma k dispozici dobíjecí místa na pohodlných parkovacích místech ve městě, celková míra využití 27 dobíjecích míst podél veřejných komunikací a na parkovištích byla nízká. Uživatelé v průzkumu zdůrazňují potřebu jasných informací o umístění dobíjecích míst a jejich provozním stavu.

Automobilka Toyota, francouzská energetická společnost EDF a město a metropolitní oblast Štrasburk

– mají po této přechodné fázi další dva roky na vylepšení celého systému a získání dalších informací o zkušenostech uživatelů v provozu. Budou se zkoumat řešení jak motivovat dobíjení v době mimo špičky, testovat systém včasné rezervace dobíjecích míst a zlepšit informovanost o umístění veřejných dobíjecích míst.

„Toyota by ráda srdečně poděkovala uživatelům vozů PHV ve Štrasburku za jejich aktivní zapojení do tohoto důležitého projektu,“ uvedl Koei Saga ze společnosti Toyota Motor Corporation a dodal: „Technologie Plug-in Hybrid je klíčovou součástí naší strategie v oblasti trvale udržitelné mobility. Tento experiment v reálných provozních podmínkách je zásadní nejen k ověření výsledků technologie PHV, ale zároveň i v otázkách jejího přijetí běžnými uživateli a přípravě na její komerční nasazení v roce 2012 v modelu Prius Plug-in Hybrid. Jsme nesmírně potěšeni vysokou mírou spokojenosti zákazníků již v této prvotní fázi projektu.“

Během uplynulého roku

– se do testování 70 vozů PHV ve Štrasburku zapojilo na 30 partnerů z nejrůznějších veřejných institucí i soukromých společností. K dobíjení vozidel PHV sloužilo 145 dobíjecích míst, které nainstalovala společnost EDF na soukromých parkovištích partnerských společností (celkem 75 míst), v domácnostech uživatelů (43) a na parkovištích pro veřejnost (19). Zástupci města a metropolitní oblasti Štrasburk zajistili instalaci osmi dobíjecích míst podél veřejných komunikací. Údržbu vozidel a shromažďování dat zajišťuje společnost ARS, která je autorizovaným prodejcem vozů Toyota ve Štrasburku.

Publikované výsledky vycházejí z vědeckého přístupu v podobě shromažďování technických údajů (z informací přenášených na dálku z dobíjecích míst nebo v průběhu plánované údržby u prodejce). Týmy automobilky Toyota a společnosti EDF se společně dohodly na vyhodnocení výsledků dosažených za první rok zkušebního provozu.

Program praktického nasazení vozů PHV

– je součástí celosvětového projektu společnosti Toyota, který zahrnuje celkem 600 hybridních vozů Prius Plug-in Hybrid nasazených mj. v Japonsku, USA, Kanadě a Austrálii.

Hlavním cílem společnosti Toyota je podrobněji zkoumat technologie a vlastnosti vozů PHV.

Cílem EDF je vyhodnocovat nejrůznější možnosti provozování infrastruktury určené k dobíjení vozů typu PHV.

Pilotní projekt umožní získat zpětnou vazbu k této nové koncepci od zákazníků v rámci příprav na širší budoucí komerční využití.

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

Nabízíme komplexní služby v oblasti prodejní a servisní péče SEAT.

SEAT – španělský temperament s německou technologií

 

Kontakt:
PYRAMIDA Centrum
U Pyramidy 721, 252 43 Praha – Průhonice
267 751 006, NONSTOP HELP SERVIS 602 182 424
prodej@pyramidacentrum.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Vyrobit elektromobil bude brzy levnější než auto se spalovacím motorem

Vyrobit elektromobil bude brzy levnější...

Ceny elektromobilů se v příštích třech letech výrazně sníží. Přibližně od roku 2027 bude výroba nové generace elektromobilů levnější než výroba srovnatelných vozidel se spalovacím...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Designovým autem roku se stala Toyota Prius

Designovým autem roku se stala Toyota Prius

Nová Toyota Prius zvítězila v kategorii designu soutěže World Car 2024 na mezinárodním autosalonu v New Yorku. Na dalších místech skončil Ford Bronco a Ferrari Purosangue. Vítěze vybírala...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nejvíc patentů ze všech automobilek zaregistrovala zase Toyota

Nejvíc patentů ze všech automobilek...

Automobilka Toyota se už podesáté umístila na prvním místě v automobilovém průmyslu v žebříčku největšího počtu podaných patentů, který zveřejnila Asociace vlastníků duševního...