Sedm výrobců automobilů spojilo své síly, aby v Severní Americe vytvořili inovativní síť vysoce výkonných nabíjecích stanic

Sedm předních světových výrobců automobilů – BMW group, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz group a Stellantis NV – zakládají bezprecedentní společný podnik pro vybudování sítě nabíjecích stanic. Cílem tohoto projektu je urychlit přístup k vysoce výkonnému nabíjení v Severní Americe.

Společný podnik vybuduje novou vysoce výkonnou nabíjecí síť s nejméně 30 000 nabíjecími stanicemi, aby se jízda s nulovými emisemi stala pro miliony zákazníků ještě atraktivnější.

V USA jsou momentálně na federální úrovni i na úrovni jednotlivých států realizovány investice do veřejné nabíjecí infrastruktury. Společný podnik tak bude využívat veřejné i soukromé prostředky k urychlení instalace vysoce výkonných nabíjecích stanic pro zákazníky.

Nové nabíjecí stanice budou přístupné pro všechny elektromobily jakéhokoli výrobce využívající kombinovaný nabíjecí systém (CCS) nebo severoamerický nabíjecí standard (NACS) a budou splňovat cíle amerického programu NEVI (National Electric Vehicle Infrastructure).

Cílem společného podniku je stát se největší sítí spolehlivých vysoce výkonných nabíjecích stanic v Severní Americe.

Společný podnik by měl vzniknout v letošním roce, a to v závislosti na obvyklých podmínkách uzavření a schválení regulačními orgány.

Očekává se, že první stanice budou otevřeny v USA v létě 2024 a o něco později i v Kanadě. Každá stanice bude vybavena několika výkonnými nabíječkami na stejnosměrný proud (DC), které zákazníkům usnadní cestování na dlouhé vzdálenosti. V souladu se strategiemi udržitelného rozvoje všech sedmi automobilek hodlá společný podnik napájet nabíjecí síť výhradně energií z obnovitelných zdrojů.

Lepší zákaznická zkušenost

Nová výkonná nabíjecí síť zlepší celkový zážitek z používání elektromobilů a podpoří jejich rozšíření.

Síť bude poskytovat bezproblémové nabíjení s využitím zařízení, které bude nedílnou součástí vozu, bude napájeno obnovitelnou energií a podpořeno kvalitou, spolehlivostí a zdroji předních světových výrobců automobilů.

Stanice, jejichž cílem bude zajistit pohodlí zákazníků a snadné nabíjení, budou strategicky rozmístěny, pokud možno s přístřešky a zázemím, jako jsou toalety, občerstvení a maloobchodní prodejny, a to v blízkosti nebo v rámci stejného komplexu. Několik pilotních stanic bude nabízet doplňkové služby, které poskytnou výjimečný zážitek a mají umožnit nahlédnout do nabíjení budoucnosti.

V rámci prvních projektů budou nabíjecí stanice rozmístěny v městských oblastech a na hlavních dálničních tazích, zejména na hlavních trasách do zaměstnání a do destinací využívaných k rekreaci a odpočinku.

Funkce a služby sítě budou dokonale kompatibilní se službami a aplikacemi, které nabízejí partnerští výrobci automobilů, jako jsou především rezervační služby, inteligentní plánování tras a navigace, platební aplikace, transparentní řízení spotřeby energie atd. Síť bude také optimalizovat technologii Plug & Charge, která dále zlepší zákaznický zážitek.

Otevřená síť na podporu rozvoje elektromobilů

S přibývajícím počtem elektromobilů a zvyšující se mírou jejich rozšíření u spotřebitelů roste také poptávka po rychlém a spolehlivém veřejném nabíjení.

Podle amerického ministerstva energetiky funguje v současné době1 v USA 32 000 veřejných rychlonabíjecích DC stanic pro 2,3 milionu elektromobilů, což představuje poměr 72 vozidel na jednu stanici. Národní laboratoř pro obnovitelnou energii (National Renewable Energy Laboratory – NREL) odhaduje, že k uspokojení potřeb 30–42 milionů elektromobilů, které by v roce 2030 měly jezdit po amerických silnicích, bude zapotřebí 182 000 rychlonabíjecích DC stanic.

Vzhledem k tomu, že se očekává, že do roku 2030 překročí prodej elektromobilů v USA 50 % celkového prodeje, bude rozšíření spolehlivé nabíjecí infrastruktury pro podporu rozsáhlého přechodu na elektromobily ještě důležitější.

Vytvoření inovativní nabíjecí sítě zajistí, že infrastruktura pro elektromobily bude schopna uspokojit potřeby současného i budoucího prodeje elektromobilů a usnadní zavádění elektromobilů.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štafl ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štafl ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series II a Cullinan Series II Black Badge

ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series...

Rolls-Royce Motor Cars přestavil novou podobu nejluxusnějšího SUV na světě Cullinan Series II a jeho temného alter ega Cullinan Series II Black Badge.   Původní Cullinan, představený v roce...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Světová premiéra modelu Nová California: Nejinovativnější kempink car všech dob

Světová premiéra modelu Nová...

California je ikonou v segmentu kempovacích vozů. Volkswagen Užitkové vozy nyní ve světové premiéře představuje zcela nově vyvinutou generaci bestselleru, jehož bylo vyrobeno již více než...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Olomouc se chystá na druhou soutěž šampionátu v ecorally

Olomouc se chystá na druhou soutěž...

Letošní Mistrovství ČR v ecoRally pokračuje druhou soutěží. Po úvodním podniku v Českém Krumlově přichází druhé kolo, a to se odehraje o nadcházejícím víkendu v podhůří Jeseníků....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Lexus LBX a inovovaný UX se představují v národní premiéře

Nový Lexus LBX a inovovaný UX se...

Zbrusu nové SUV značky Lexus pod označením LBX a inovovaný model UX se zcela novým hybridním pohonem se v národní premiéře představily v luxusním prostředí resortu Chateau Mcely. Hlavní...