V roce 2020 bylo v Česku vyrobeno více než 1,18 milionu silničních vozidel

Komplikace spojené s pandemií koronaviru zapříčinily výrazný pokles produkce vozidel v České republice. Celkově bylo v roce 2020 vyrobeno 1 186 151 všech druhů silničních vozidel (- 18,8 %). Produkce motorových vozidel se meziročně snížila na 1 159 704 kusů (- 19,2 %), podařilo se však udržet objem výroby přípojných vozidel, kterých bylo vyrobeno 26 447 ks (+ 0,8 %). Nejvýznamnější segment výroby – osobní vozidla – zaznamenal nejprudší pokles v novodobé historii a objemem produkce se vrátil na úroveň roku 2014.

„Uplynulý rok byl pro většinu společností v českém i celosvětovém autoprůmyslu velmi složitý. Všichni bez výjimky jsme byli konfrontováni se situací, která v naší novodobé historii nemá obdoby. I přes téměř pětinový pokles výroby je nutné vyzdvihnout, jakým způsobem se firmy dokázaly s danými omezeními vypořádat. Při restartu po jarních odstávkách prokázaly vysokou flexibilitu a jejich podzimní produkce pak táhla vpřed celý český průmysl. I díky tomu je celoroční pokles nakonec o něco mírnější, než jsme po vypuknutí pandemie očekávali. Obdivuhodná byla výkonnost některých tradičních výrobců v segmentech mimo osobní vozy. Ale ocenit je nutné i konkurenceschopnost výrobců osobních vozidel, zejména s přihlédnutím k výši poklesu poptávky po automobilech napříč EU téměř o čtvrtinu,“ hodnotí rok 2020 prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar.

„Jakkoli je před námi nadále velká nejistota ohledně dalšího epidemiologického a ekonomického vývoje, český automobilový průmysl zůstává klíčovým odvětvím tuzemského hospodářství, významným zaměstnavatelem a nakonec i štědrým přispěvatelem do státní pokladny,“ dodává Wojnar.

I přes potíže způsobené probíhající pandemií firmy autoprůmyslu nepolevují v transformačních změnách. „Výzvy v podobě snižování emisí a zvyšování bezpečnosti vozidel přinášejí o to větší tlak na zvyšování efektivity výroby. Aby si český autoprůmysl zachoval své dominantní postavení na globálním trhu, je naším společným úkolem se zástupci státu podpořit za pomoci nových národních i evropských fondů investice do rozvoje firem, digitalizace a automatizace, infrastruktury, vědy a výzkumu,“ doplňuje Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Osobní automobily

Tuzemští výrobci osobních automobilů vyrobili celkem 1 152 901 vozů, tedy o 274 662 ks méně než v roce 2019. Výroba osobních automobilů tvořila hlavní část objemu vyrobených motorových vozidel, zároveň byla ale segmentem s druhým největším meziročním poklesem. Důvodem toho byl výrazný propad poptávky na hlavních exportních trzích. Největší podíl na celkové produkci si zachovala ŠKODA AUTO s 65,0 %, následuje Hyundai s 20,7 %, třetí TPCA má podíl 14,3 %.

ŠKODA AUTO ve svých českých závodech vyrobila 749 579 automobilů, tedy o 17,4 % méně než v roce 2019. Ke zmírnění dopadů přispělo zvýšení jejího tržního podílu na trzích EU, růst odbytu v Rusku nebo Turecku. „V loňském roce vyrobila společnost ŠKODA AUTO v českých výrobních závodech přibližně 750 tisíc vozů. Toto číslo je zejména s ohledem na pětitýdenní přerušení výroby během první vlny pandemie koronaviru na jaře uplynulého roku pro automobilku velký úspěch. Všem zaměstnankyním a zaměstnancům patří obrovský dík za toto společně vynaložené úsilí,“ zhodnotil situaci Tomáš Kotera, vedoucí Komunikace podniku & interní komunikace společnosti ŠKODA AUTO.

V nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) bylo vloni vyrobeno celkem 238 750 vozidel (- 22,9 %). “Důsledky pandemie koronaviru se nevyhnuly ani naší společnosti a výsledná produkce je tak o 21 % nižší, než byl původní plán. Přesto se nám v roce 2020 podařilo dosáhnout řady úspěchů – v březnu jsme zahájili výrobu modelu Kona Electric, prvního elektromobilu nové generace vyráběného v ČR, od října sjíždí z našich linek zcela nová generace Tucsonu s revolučním designem, a faceliftu se dočkal i model i30. Díky kompletně inovované modelové řadě máme skvělou příležitost zvládnout aktuální výzvy a zajistit opětovný růst,“ uvedl k výsledkům tiskový mluvčí HMMC Petr Michník.

Výrobu v kolínském závodě TPCA poznamenala v roce 2020 také příprava rozšíření závodu. Vyrobeno bylo 164 572 vozidel (- 21,7 %). „Výrobní plán roku 2020 byl od začátku s ohledem na plánované změny připraven na výrobu více než 184 tisíc automobilů. S ohledem na opatření nejen v ČR ale i zemích EU jsme na jaře přišli o více jak 41 tisíc vozů. Zároveň nebylo možné instalovat nové zařízení a linky z investice více jak 4 miliardy korun. Druhá půlka roku byla však z pohledu výroby tažena zvýšenou poptávkou po vozech z naší produkce. Celkově více než 164 tisíc vozidel tak znamená pokles oproti původním plánům jen o 10,7 %. Navíc se nám podařilo dohnat plán instalací zařízení a výstavby nových budov,“ poznamenal Tomáš Paroubek, PR & Corporate Affairs Manager společnosti Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ), která je novým vlastníkem kolínského závodu.

Na český trh dodalo trio výrobců celkem 97 298 automobilů (- 11,7 %), tuzemská produkce se tak i v roce 2020 podílela téměř z poloviny na registracích nových osobních vozidel. Tradičně silný export poklesl v návaznosti na poptávku na největších trzích o 19,9 %. Automobilky na zahraniční trhy dodaly celkem 1 058 243 vozů.

 

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Lexus LBX a inovovaný UX se představují v národní premiéře

Nový Lexus LBX a inovovaný UX se...

Zbrusu nové SUV značky Lexus pod označením LBX a inovovaný model UX se zcela novým hybridním pohonem se v národní premiéře představily v luxusním prostředí resortu Chateau Mcely. Hlavní...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Značka s rolí nekonvenčního vyzývatele odhalila nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon, které navážou na úspěchy svých předchůdců modernizovaným designem a mnoha vylepšeními. Nová CUPRA...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Range Rover Electric: Testován tak, aby byl lídrem

Range Rover Electric: Testován tak, aby...

Cíl je, aby se Range Rover Electric stal lídrem v oblasti elektrického pohonu, kultivovanosti a luxusního cestování. První prototypy se vydaly do několika lokalit s nejnáročnějšími podmínkami...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Výjimečné partnerství: Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Výjimečné partnerství: Závodní tým...

Globální spolupráce dvou předních značek HP a Ferrari zahrnuje společný závazek k inovacím, výkonu a důvěře. Logo HP se na formulích objeví již v nadcházejícím závodě F1 v Miami....