Celosvětové prodeje hybridních vozů Toyota a Lexus již přesáhly hranici 5 milionů kusů

Společnost Toyota Motor Corporation (TMC) oznámila, že souhrnné celosvětové prodeje hybridních vozů Toyota a Lexus k 31. březnu 2013 dosáhly 5,125 mil. vozů.

K tomuto datu TMC nabízí

v 80 zemích a regionech světa celkem 19 různých osobních vozů s hybridním pohonem a 1 hybridní vůz s technologií Plug-in.

Od této chvíle do konce roku 2015 uvede TMC na světové trhy celkem 18 nových hybridních modelů, včetně jednoho vozu poháněného palivovými články.

Podle výpočtů TMC hybridní vozy vyráběné touto společností k 31. březnu 2013 přispěly ke snížení emisí CO2 (které jsou všeobecně považovány za příčinu globálního oteplování) o 34 mil. tun. Výpočet vychází z porovnání s vozy srovnatelné velikosti a jízdních výkonů poháněnými klasickým zážehovým motorem. TMC rovněž odhaduje, že vozy Toyota a Lexus s hybridním pohonem pomohly ušetřit přibližně 12 mld. litrů benzínu (v porovnání s vozy podobné velikosti poháněnými klasickým zážehovým motorem).

V srpnu roku 1997

– uvedla Toyota v Japonsku svůj první hybridní elektromobil Coaster, po němž v prosinci následovala Toyota Prius – celosvětově první sériově vyráběný osobní vůz s hybridním pohonem. Od té doby si hybridní modely TMC získaly u zákazníků celého světa nesmírnou popularitu.

Viceprezident TMC Takeshi Uchiyamada, jenž zodpovídal za vývoj modelu Prius první generace, uvedl:

„Prius první generace jsme vyvíjeli s cílem vytvořit vůz pro 21. století a zároveň symbol zodpovědného přístupu automobilky Toyota k otázkám životního prostředí. Hybridní soustavu pohonu jsme vyvíjeli zcela od nuly, což naši práci nesmírně komplikovalo. Tento náročný úkol jsme však úspěšně vyřešili. Úspěch modelu Prius první generace předčil naše očekávání. Tento vůz podnítil zájem zákazníků o otázky ochrany životního prostředí a pozvedl očekávání od technologie hybridního pohonu. Pochopení zákazníků v době uvedení tohoto modelu na trh se stalo základem širokého přijetí technologie, přičemž od té doby se hybridní modely TMC těší stále větší oblibě. Právě za to jsem nesmírně vděčný.“

TMC vnímá technologii hybridního pohonu jako základní ekologickou technologii 21. století pro vývoj dalších řešení ekologické mobility; TMC má v plánu i nadále prosazovat zlepšování technických parametrů, snižování nákladů a rozšiřování své produktové řady ekologicky šetrných modelů.

Hybridní modely v Evropě

Od evropské premiéry první generace modelu Prius v roce 2000 se zde prodalo 544 184 hybridních vozů Toyota a Lexus (údaj ke konci března 2013), což představuje více než 10 % celkových globálních prodejů hybridních vozů.

Vozy s hybridním pohonem nyní v Evropě dosáhly určitého bodu zlomu, přičemž od roku 2010 lze pozorovat jasný trend jejich narůstající obliby. Prodat prvních 100 000 hybridních automobilů trvalo v Evropě přibližně 7 let, avšak jen během samotného roku 2012 zde Toyota Motor Europe dokázala prodat plných 109 478 vozů s hybridním pohonem.

Evropská modelová řada nyní zahrnuje celkem šest modelů Toyota a šest modelů Lexus s plně hybridním pohonem. Během prvního čtvrtletí 2013 vzrostly evropské meziroční prodeje hybridních vozů Toyota a Lexus o 82 %. Hybridní modely Toyota a Lexus nyní představují 21 % evropských prodejů těchto značek.

Výhodou pro majitele vozů s hybridním pohonem jsou nižší celkové náklady spojené s vlastnictvím vozu. Technologie plně hybridního pohonu od Toyoty rovněž hraje důležitou roli ve zlepšování kvality ovzduší, neboť v porovnání s dieselovými motory produkuje méně emisí NOx a dokonce nulové emise pevných částic.

Odkaz na speciální web

– včetně video prezentace viceprezidenta Uchiyamady: http://www.toyota-global.com/hv5m/

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

KIA Czech za dobu své existence na českém trhu prodala téměř 70 000 vozů.

Kia Motors Corporation – výrobce kvalitních automobilů pro všechny mladé duchem.

Kontakt:
KIA CZECH s.r.o.
V Oblouku 128 Čestlice, Praha - východ 252 43 Průhonice
INFOLINKA KIA 222 999 333
kia-info@kia.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Co dělat po dopravní nehodě/hqdefault.jpg">

Co dělat po dopravní nehodě

Abyste jakoukoli dopravní nehodu mohli řešit s klidnou hlavou, je dobré vědět, jak v takových chvílích správně postupovat, případně kdy je nutné volat policii a jak správně komunikovat...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štajf ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štajf ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štajf slavil triumf na historické Vltavě

Štajf slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Vyrobit elektromobil bude brzy levnější než auto se spalovacím motorem

Vyrobit elektromobil bude brzy levnější...

Ceny elektromobilů se v příštích třech letech výrazně sníží. Přibližně od roku 2027 bude výroba nové generace elektromobilů levnější než výroba srovnatelných vozidel se spalovacím...