Volvo Car Group jako první na světě představila na ženevském autosalonu systém rozpoznávání cyklistů s funkcí automatického brzdění

Průlomová bezpečnostní funkce je technologií schopnou rozpoznat a automaticky zabrzdit vozidlo v případě, že se do jeho jízdní dráhy dostane cyklista.

Systém představil Doug Speck v úterý na tiskové konferenci v Ženevě

– vrchní viceprezident pro marketing, prodej a služby zákazníkům ve společnosti Volvo Car Group. Symbolicky světové prvenství značky Volvo v oblasti automobilové bezpečnosti ji přivezl tím, že sám přijel na pódium na jízdním kole.

Nová funkce je rozšířením stávající technologie rozpoznávání a automatického brzdění, která se nově nazývá systém rozpoznávání chodců a cyklistů s funkcí automatického brzdění. Všechny vozy vybavené systémem rozpoznávání chodců budou zároveň schopné rozpoznávat i cyklisty.

„Vzhledem k pozici lídra v oblasti automobilové bezpečnosti jsme jako první automobilka představili všechny systémy rozpoznávání a automatického brzdění počínaje první generací systému na podporu brzdění v roce 2006 a konče systémem rozpoznávání chodců s funkcí automatického brzdění v roce 2010,“ uvedl Doug Speck.

Prevence nehod

Podle statistik je přibližně 50 procent ze všech cyklistů, kteří zemřou na evropských silnicích, usmrceno při kolizi s automobilem. V loňském roce zemřelo jen na českých silnicích 64 cyklistů a těžce zraněno jich bylo 464, lehkých zranění bylo evidováno 3038.

Ke snížení nehod cyklistů chce přispět nová technologie rozpoznávání chodců a cyklistů ve vozidlech Volvo.

Rozšíření stávající technologie rozpoznávání a automatického brzdění na určité situace zahrnující cyklisty umožňuje nový pokročilý software a rychlejší technologie zpracování obrazu.

„Naše řešení pro prevenci kolizí s nechráněnými účastníky silničního provozu jsou v automobilovém průmyslu zcela ojedinělé. Díky rozšiřování technologie o nové objekty a situace upevňujeme naši vedoucí pozici v oblasti automobilové bezpečnosti. Postupujeme k našemu dlouhodobému cíli vyrábět automobily, u kterých nebude k nehodám vůbec docházet,“ uvedl Doug Speck.

Automatické brzdění

Cyklista v jízdním pruhu, který se náhle připlete do dráhy vozidla – to je jeden typ nehod, který systém rozpoznávání chodců a cyklistů s funkcí automatického brzdění řeší. Tento nový systém bude od poloviny května 2013 dostupný pro modely Volvo V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 a S80.

Nejmodernější čidla sledují prostor před vozidlem. Pokud cyklista jedoucí stejným směrem náhle vybočí do jízdní dráhy vozidla a hrozí nebezpečí srážky, systém vydá upozornění a začne ihned naplno brzdit.

Rychlost vozidla má na následky nehody rozhodující vliv. Při nižší rychlosti nárazu se významně snižuje riziko vzniku závažných poranění.

Kombinace kamery a radaru

Systém rozpoznávání chodců a cyklistů s funkcí automatického brzdění je tvořen radarem umístěným za mřížkou chladiče, kamerou před vnitřním zpětným zrcátkem a centrální řídicí jednotkou. Úkolem radaru je detekovat objekty před vozidlem a určovat jejich vzdálenost. Kamera určuje, o jaký typ objektů se jedná. Díky širokému zornému poli dvoumodulárního radaru lze chodce a cyklisty včas identifikovat. Kamera s vysokým rozlišením umožňuje sledování směru pohybu chodců a cyklistů. Centrální řídicí jednotka situaci před vozidlem průběžně monitoruje a vyhodnocuje.

Pro aktivaci automatického brzdění je nezbytné, aby objekt potvrdila obě zařízení – kamera i radar. Nejmodernější čidla v případě potřeby umožňují okamžité využití plného výkonu brzdové soustavy. Tato technologie také sleduje vozidla jedoucí ve stejném pruhu.

Rozsáhlá modernizace šesti modelů

Na tiskové konferenci Ženevě společnost Volvo Cars také představila novou modelovou řadu zahrnující inovované verze modelů Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70, S80 a Volvo V60 Plug-in Hybrid.

„Jedná se o nejrozsáhlejší modernizaci stávajících modelů v historii značky. Hlavním cílem každého vylepšení bylo ještě lépe naplnit potřeby našich zákazníků. Zaměřili jsme se na kvalitu a pozornost k detailům, díky čemuž tyto modely nabraly nový dech a zvýšila se jejich konkurenceschopnost,“ dodal Doug Speck.

Emise CO2 88 g/km

V Ženevě bylo také oznámeno, že úspěšný nový model Volvo V40 je nově k dispozici s motorem D2 (115 k), který v kombinaci s manuální převodovkou dosahuje emisí CO2 na úrovni pouhých 88 g/km, což odpovídá spotřebě paliva 3,4 l/100 km.

„Snížením hodnoty emisí CO2 o dalších šest gramů na kilometr jsme znovu potvrdili naši vedoucí pozici v oblasti snižování spotřeby paliva,“ uzavřel Doug Speck.

Autorizovaný dealer a opravce VOLVO

Člen koncernu TUkas

 

Kontakt:
AUTO-STAIGER CZ A.S.
Praha 10, Černokostelecká 621/122
+420 271 009 111
servis.volvo@auto-staiger.cz

Autopůjčovna s nabídkou vozů všech kategorií. 

 

Firmám nabízíme flexibilní pronájem vozů.

Kontakt:
RentPoint
Praha 4, Na Chodovci 2457
267 286 823
rentpoint@rentpoint.cz

Související články

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...

Plně elektrické Volvo EX30 si...

Malé, ale skutečně schopné. Volvo slaví úspěch svým malým plně elektrickým SUV EX30, které bylo oceněno na udílení prestižních cen World Car Awards! Volvo EX30 při udílení cen v rámci...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Volvo přechází u námořní dopravy na obnovitelná paliva, sníží své fosilní emise o 84 %

Volvo přechází u námořní dopravy na...

Každoročně přepraví nákladní lodě napříč světovými oceány desítky tisíc kontejnerů s materiálem určeným pro výrobu v továrnách společnosti Volvo Cars. Odteď bude většina těchto...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela nové, plně elektrické SUV Volvo EX30

Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela...

Někdy může být první dojem zavádějící. Volvo dnes představilo zcela nové a dosud nejmenší SUV EX30. Neuhádnete kolik stojí… Volvo EX30, které bylo představeno světu dnes v italském...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud nejnižší uhlíkovou stopou

Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud...

V novém modelu Volvo EX30 je destilováno to nejlepší, co automobilka Volvo Cars nabízí, včetně mimořádné bezpečnosti a vůbec nejnižší emise CO2 ze všech dosavadních vozů Volvo. Protože se...