Gabriele Tarquini a Tiago Monteiro byli potvrzeni jako piloti týmu Honda pro Mistrovství světa cestovních vozů (WTCC)

Tiago Monteiro letos pojede závod v Suzuce, v Šanghaji a v Macau a Gabriele Tarquini bude týmu Honda Racing Team JAS pomáhat s vývojem vozu.

Gabriele Tarquini a Tiago Monteiro byli potvrzeni jako piloti týmu Honda pro Mistrovství světa cestovních vozů (WTCC)

Oba jezdci budou v roce 2013 závodit s novým vozem Civic WTCC.

Již dříve v průběhu letošního roku značka Honda potvrdila, že od roku 2013 vstoupí se dvěma vozy do WTCC jako tovární tým Honda Racing Team JAS, který bude řízen firmou J.A.S. Motorsport (Milán, Itálie), jež je dlouholetým partnerem značky Honda v oblasti motoristického sportu.

Společnost J.A.S. Motorsport

– v současnosti pro WTCC vyvíjí vůz odvozený od evropské verze pětidveřové Hondy Civic, zatímco firma Honda R&D ve svém výzkumném a vývojovém centru v japonském Tochigi vyvinula zcela nový, na míru vytvořený 1,6 litrový čtyřválcový přeplňovaný benzínový motor s přímým vstřikováním paliva.

Jako součást programu vývoje vstoupí Honda do WTCC s jedním vozem již v průběhu této sezóny. Za volantem „Hondy Civic WTCC“ bude bývalý pilot Formule 1 Tiago Monteiro, který s vozem absolvuje tři závody. Poprvé se představí v říjnu 2012 v Suzuce. Honda R&D a Mugen týmu zajistí v průběhu soutěžního debutu nového motoru podporu na trati.

Vzhledem ke svým zkušenostem z motoristického sportu bude Tarquini, který v roce 2009 ve WTCC získal mistrovský titul, týmu v průběhu letošního roku pomáhat s vývojem nového vozu.

Oba jezdci se do bojů v Mistrovství světa cestovních vozů (FIA WTCC) naplno zapojí v roce 2013.

Hideo Sato, generální ředitel divize motoristického sportu značky Honda v Japonsku, v souvislosti s tímto oznámením uvedl:

„Jsme potěšeni, že se k nám Gabriele vrátil, a zároveň v našem soutěžním týmu Honda poprvé vítáme Tiaga. Oba jsou bývalými piloty Formule 1 a opakovaně dokázali, že v Mistrovství světa cestovních vozů patří mezi absolutní špičku. Jsme přesvědčeni, že oba piloti přispějí k úspěchu Hondy Civic v FIA WTCC. Rád bych také vyjádřil zvláštní poděkování FIA a Eurosport Events, jež nám umožnily vstoupit do WTCC již v průběhu tohoto roku. “

Gabriele Tarquini

– svou závodní kariéru zahájil v motokárách, kde se stal mistrem Itálie i mistrem světa. Poté na tři sezóny přešel do Formule 3000, následně do Formule 1, celkem absolvoval 78 Velkých cen a spolupracoval s týmy jako Osella, Coloni, AGS, Fondmetal a Tyrrell.

V roce 1994 italský jezdec úspěšně přesedlal na cestovní automobily. V Britském šampionátu cestovních vozů (BTCC) získal titul hned při své premiéře.

V roce 1997 zahájil pětiletou spolupráci se značkou Honda, a to nejprve v BTCC za volantem Hondy Accord. V roce 1998 přešel do Německa, kde značce Honda pomáhal při útoku na tamější Pohár STW. V roce 2000 se vrátil zpět do BTCC. Tato první etapa spolupráce se značkou Honda skončila v roce 2001 a přinesla vítězství v devíti závodech v Evropském šampionátu cestovních vozů.

Od té doby Tarquini závodil ve FIA WTCC, kde v roce 2009 v posledním závodě vybojoval mistrovský titul mezi jezdci.

Tiago Monteiro

debutoval ve francouzském poháru Porsche Carrera Cup v roce 1997.

Po krátkém působení ve francouzské Formuli 3 a v šampionátu GT přešel v roce 2002 do Formule 3000 a následně v roce 2003 do seriálu American Champ Car.

Poté vstoupil do Formule 1, kde jezdil za týmy Jordan Grand Prix, Midland F1 a Spyker F1. V roce 2005 stanul na stupních vítězů v United States Grand Prix (3. místo) a ve stejném roce překonal rekord v nejvyšším počtu dokončených závodů v sezóně mezi nováčky (18); tento rekord drží dodnes.

V roce 2007 Monteiro přešel do FIA WTCC, kde dodnes patří mezi přední jezdce.

O společnosti J.A.S. Motorsport

Společnost J.A.S. Motorsport vyvíjí závodní automobily a působí také jako soutěžní tým. Od svého založení v roce 1995 se zaměřuje především na závody cestovních vozů. Partnerem značky Honda se společnost stala v roce 1997, kdy začala působit jako tovární tým v závodech Super Touring Car (STW (Německo)) v letech 1998 &1999, v BTCC (UK) v roce 2000 a od roku 2001 zajišťuje jménem společnosti Honda Motor Europe podporu pro zákazníky značky z řad závodních týmů. Centrála a továrna společnosti J.A.S. v italském Miláně zabírá plochu 2 500 m2.

Prezidentem společnosti J.A.S. Motorsport je Maurizio Ambrogetti, generálním ředitelem je Alessandro Mariani.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.jasmotorsport.com

O společnosti Mugen

  • Mugen je značka firmy M-TEC Co., Ltd. sídlící v japonském městě Saitama. Její hlavní aktivity v oblasti motoristického sportu zahrnují: návrh, vývoj, výrobu a prodej závodních motorů, dílů a komponent pro vozy Honda a technické služby na závodních okruzích.
  • M-TEC má dceřiné společnosti v Americe (MUGEN America Inc. (USA)) a v Evropě (MUGEN EURO Co., Limited (Velká Británie))

Více informací naleznete na internetových stránkách www.mugen-power.com/

O WTCC

  • WTCC je Světový šampionát cestovních vozů pořádaný Mezinárodní automobilovou federací FIA.
  • Specifikace vozidel jsou přísně regulovány požadavky na kategorii FIA Super 2000
  • Všechny vozy soutěžící v šampionátu vycházejí ze sériově vyráběných modelů nejméně se 4 sedadly.
  • Šampionát je vyhrazen pro vozy poháněné 1,6litrovým přeplňovaným benzínovým motorem s přímým vstřikováním paliva.
  • Délka každého závodu se pohybuje od 50 do 60 km
  • Celá sezóna zahrnuje 12 soutěžních víkendů (dva závody za víkend)

Více informací naleznete na internetových stránkách www.fiawtcc.com

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

Autopůjčovna s nabídkou vozů všech kategorií. 

 

Firmám nabízíme flexibilní pronájem vozů.

Kontakt:
RentPoint
Praha 4, Na Chodovci 2457
267 286 823
rentpoint@rentpoint.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda v Milánu představí vizi udržitelnosti

Honda v Milánu představí vizi...

Honda na festivalu Milan Design Week, který se uskuteční ve dnech 16. až 21. dubna, představí svůj rozvíjející se přístup k udržitelnějšímu produktovému designu a poprvé v Evropě...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda a GM zahajují výrobu systémů vodíkových palivových článků

Honda a GM zahajují výrobu systémů...

Společnosti GM a Honda zahájily výrobu systémů vodíkových palivových článků ve svém společném podniku Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM), který je vůbec prvním velkým výrobním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Plně elektrické SUV Honda e:Ny1 budou pohánět nové jednotky od Vitesco Technologies

Plně elektrické SUV Honda e:Ny1 budou...

Společnost Vitesco Technologies, přední mezinárodní dodavatel moderních pohonných technologií a řešení pro elektrifikaci, bude společnosti Honda dodávat pro nové plně elektrické SUV...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda spustila mohutnou elektrickou ofenzivu

Honda spustila mohutnou elektrickou ofenzivu

Většina automobilek představuje vždy jen jeden nový model s velkým haló. Zcela výjimečně může jít o dva. A pak je tu Honda, která v evropském výzkumném a vývojovém středisku značky v...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda EM1 e: Skútr s baterkou na pronájem

Honda EM1 e: Skútr s baterkou na pronájem

Honda představuje svůj první elektrický skútr – záležitost s ocelovým rámem, výškou sedla 740 mm a celkovou hmotností 95 kg včetně baterie. Model EM1 e: není nic míň než první...