Lexus a Gazoo Racing společně ve vytrvalostním závodu 24 hodin na Nürburgringu

Vytrvalostní závod 24 hodin hraje klíčovou roli v rámci finále vývoje LFA před zahájením výroby a dalších budoucích vozů Toyota a Lexus

Nesmírně náročný závod 24 hodin na Nürburgringu sehraje klíčovou roli v poslední fázi vývoje modelu LFA před zahájením výroby, které se plánuje na prosinec letošního roku.

Lexus a Gazoo Racing společně ve vytrvalostním závodu 24 hodin na Nürburgringu
Lexus a Gazoo Racing společně ve vytrvalostním závodu 24 hodin na Nürburgringu
Lexus a Gazoo Racing společně ve vytrvalostním závodu 24 hodin na Nürburgringu

Automobilka Lexus i tým Gazoo Racing mají jedinečnou příležitost opět vylepšit bezkonkurenční kvalitu, trvanlivost a spolehlivost, ale i posunout nejmodernější technologie na extrémní hranici mechanické odolnosti. Zároveň je to příležitost ke zdokonalování technických dovedností pracovníků zabývajících se vývojem budoucích sériově vyráběných automobilů značky Lexus a Toyota.

Svojí účastí ve vytrvalostním závodu 24 hodin na Nürburgringu chce Lexus a Toyota (prostřednictvím týmu Gazoo Racing) ukázat své odhodlání vyrábět vozy více spojené s emocemi a stát se atraktivnější volbou pro širší spektrum zákazníků.

Lexus LFA se letos tohoto náročného závodu zúčastní již potřetí za sebou, nicméně vůbec poprvé se zde objeví ve standardní sériové podobě.

Závodní verze modelu LFA, která je nasazena v kategorii SP8 téměř sériové vozy se významně neliší od budoucí běžně prodávané verze, zejména z pohledu konstrukce, použitého motoru a převodovky. Pro závodní účely jsou do vozidla zabudovány povinné bezpečnostní prvky a použity další úpravy, jako např. vylepšený aerodynamický kit, včetně pevného zadního spoileru, nebo větší palivová nádrž, lépe vyhovující podmínkám 24hodinového závodu na okruhu Nürburgring.

Do čela týmu Gazoo Racing se postaví Hiromu Naruse, hlavní testovací pilot Toyota Motor Corporation (TMC). Vytrvalostní soutěže 24 hodin na Nürburgingu se tento tým účastní již počtvrté. Závodní tým sestává z konstruktérů a techniků z TMC, kteří své každodenní úkoly plní v komunitě technických pracovníků TMC a již po několik měsíců se tyto týmy pravidelně scházejí v rámci příprav modelu LFA na 24hodinový závod. Právě společné shromažďování know-how v takto vytvořené virtuální organizaci je zárukou toho, že se nasbírané poznatky přímo odrazí v konstrukční činnosti.

V závodní sestavě se objevují čtyři japonští a tři němečtí piloti s bohatými zkušenostmi z vytrvalostních závodů a soutěží kategorie GT. Tři z nich jsou dokonce nositeli mistrovského titulu v japonské závodní sérii Super GT.

V rámci příprav závodních vozů a pilotů se tým Gazoo Racing zúčastnil prvních tří soutěží v závodní sérii VLN 2010. LFA stabilně dosahoval předních umístění ve své kategorii SP8 a rovněž prokázal svoji konkurenceschopnost tváří v tvář speciálně upraveným závodním vozům, s celkově nejlepším 17. místem v sérii VLN2.

Závodní specifikace vozu Lexus LFA pro 38. ročníku závodu 24 hodin na Nürburgringu:

Motor
Uprostřed Za přední nápravou,chladič vzadu
Typ V10
Zdvihový objem 4 805 ccm
Nejvyšší výkon 367 kW/500 k
Rozměry vozu
Délka 4 455 mm
Šířka 1 950 mm
Výška 1 200 mm
Rozvor náprav 2 605 mm
Zadní náprava Typu transaxle
Převodovka
Sekvenční Přímo řazená, řazení páčkami pod volantem
Pneumatiky
Závodní Bridgestone
Rozměr 330/40 R 18
Karoserie Polymer vyztuženýuhlíkovými vlákny (CFRP)

O Gazoo Racing

Posláním týmu Gazoo Racing je zprostředkovat další generaci potěšení, nadšení a touhy spojené s automobilem. Připravují se nejrůznější programy s cílem ukázat pozitivní stránky automobilů, s rozdělením do tří témat odrážejících různé stránky motoristického sportu:

  • 1. Hrdost a potěšení z vlastnictví vozu: Představení postupů ladění a vylepšování vozů testováním a účastí v závodních soutěžích.
  • 2. Potěšení a vzrušení z jízdy: Zprostředkování radosti formou vzrušení a nadšení na závodním okruhu.
  • 3. Informace o vozech a společné nadšení: Zpřístupnění fóra pro automobilové nadšence ke společnému sdílení názorů.

O značce Lexus

Od svého uvedení na trh v roce 1989 je Lexus po celém světě znám svou touhou po dokonalosti, výjimečnou kvalitou, špičkovými technologiemi svých produktů a ojedinělým konceptem kompletní péče o zákazníky. Lexus dnes zůstává prvním a zároveň i jediným světovým výrobcem luxusních vozů, který nabízí ucelenou řadu vysoce výkonných plně hybridních modelů skládající se z RX 450h, hybridního crossoveru, jež je přímým nástupcem prvního hybridního SUV na světě RX400h, dále GS 450h, vysoce výkonného hybridního sedanu, a vlajkové lodi LS 600h, hybridní limuzíny se stálým pohonem všech kol.

Rostoucí oblíbenost hybridních modelů Lexus v ČR dokazuje i jejich zvyšující se podíl na celkových prodejích značky – 71% (2008) vs. 40% (2007). V roce 2009 pak vozy s pohonem Lexus Hybrid Drive představovaly přibližně 50% prodejů v případě řady GS, 75% prodejů řady LS a 90% prodejů řady RX.

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

KIA Czech za dobu své existence na českém trhu prodala téměř 70 000 vozů.

Kia Motors Corporation – výrobce kvalitních automobilů pro všechny mladé duchem.

Kontakt:
KIA CZECH s.r.o.
V Oblouku 128 Čestlice, Praha - východ 252 43 Průhonice
INFOLINKA KIA 222 999 333
kia-info@kia.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Lexus LBX a inovovaný UX se představují v národní premiéře

Nový Lexus LBX a inovovaný UX se...

Zbrusu nové SUV značky Lexus pod označením LBX a inovovaný model UX se zcela novým hybridním pohonem se v národní premiéře představily v luxusním prostředí resortu Chateau Mcely. Hlavní...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - LBX je tak trochu jiný Lexus do města

LBX je tak trochu jiný Lexus do města

LBX je zcela novým modelem pro nový trh značky Lexus v Evropě. Má ambice změnit pravidla hry a stát se klíčovým modelem k dalšímu růstu značky v tomto regionu. LBX, dosud nejkompaktnější...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Lexus prodlužuje hybridům jízdu na elektřinu

Lexus prodlužuje hybridům jízdu na...

Prémiová automobilka Lexus vyvinula systém, který optimalizuje hybridní pohon tak, aby vůz zůstal v elektrickém režimu co nejdéle. Systém Predictive Efficient Drive automaticky optimalizuje...

Luxus podle Britů? NX z garáže Lexus

Lexus NX 450h+ získal ve Velké Británii ocenění v anketě Company Car and Van Awards jako nejlepší prémiové auto roku 2022. Druhá generace tohoto modelu má nejvyšší úroveň bezpečnosti díky...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Mimořádné jízdní vlastnosti Lexusu RZ díky inteligentnímu pohonu Direct4

Mimořádné jízdní vlastnosti Lexusu RZ...

Nový Lexus RZ je první auto této značky postavené od základu jako elektromobil. Vůz má 313 koní přenášených na všechna čtyři kola pomocí inteligentního pohonu Direct4. Jeho úkolem je...