Politecnico di Torino získalo dvě ceny v soutěži Shell Eco-marathon 2010

Italský tým si odvezl již druhý rok za sebou cenu za komunikaci a marketing a nově i cenu za design. Ocenění získaly též týmy z Řecka, Francie, Německa, Nizozemí a Švédska,

Tým Politecnico di Torino si odvezl domů dvě zvláštní ceny v rámci letošního ročníku soutěže Shell Eco-marathon Europe.

Politecnico di Torino získalo dvě ceny v soutěži Shell Eco-marathon 2010

Tým již podruhé za sebou získal cenu Shell za komunikaci a marketing a k celkovému součtu úspěchů si přidává také Cenu Autodesk za design v kategorii Prototypů.

Druhá cena Autodesk za design, tentokrát v kategorii UrbanConcept, letos patří německému týmu Hochschulen Merseburg z města Chemnitz. Ocenění se dočkaly i týmy z ostatních zemí. Zde je přehled všech cen a jejich vítězů:

Zvláštní ocenění v jednotlivých kategoriích:

Tým Cena Vítěz
414 Cena Autodesk za design v kategorii UrbanConcept Hochschulen Merseburg, Burg Halle, Chemnitz, Německo
228 Cena Autodesk za design v kategorii Prototypů Politecnico di Torino, Turín, Itálie
228 Cena Shell za komunikaci a marketing Politecnico di Torino, Turín, Itálie
117 Cena Shell za technickou inovaci Royal Institute of Technology KTH, Stockholm, Švédsko
416 Cena ADAC za bezpečnost Technical University of Crete, Řecko
085 Cena SFK za ekologii Hofstad Lyceum, Amsterdam, Nizozemí
029 Cena Shell za týmového ducha Association Mircoshell, ENSMM, Francie

Poroty pro jednotlivé ceny sledovaly soutěžní týmy po celou dobu trvání třídenního maratónu a konečný výběr se ukázal jako velmi náročný úkol. Při výběru vítězů porotci vyzdvihli jedinečný přínos či hodnoty každého vítězného týmu:

Cena Autodesk za design

Kategorie UrbanConcept: Hochschulen Merseburg, Burg Halle, Chemnitz, Německo. Inovativní, ekologický design, využívající některých konstrukčních prvků z loďařství aplikovaných na automobilovou konstrukci (například laminované dřevo), s kreativní strategií designu spočívající v dokonalém inženýrském zpracování. Průkopník nového trendu v designu automobilů.

Kategorie Prototype: Politecnico di Torino, Turín, Itálie. Vývoj od digitálního prototypu a první studie do fáze vylepšeného a efektivního designu. Výborné konstrukční zpracování a profesionální úroveň exteriérového zpracování s vynikajícími aerodynamickými a estetickými vlastnostmi.

Cena Shell za komunikaci a marketing

Politecnico di Torino, Itálie – za integrovanou, komplexní a profesionálně promyšlenou komunikační kampaň, inteligentně a efektivně propojující tradiční a nová média. I techničtí inženýři prokázali schopnosti úspěšných komunikátorů. Celý tým výborně zvládl komunikaci v několika jazycích. Skvělá komunikace se také odrazila v počtu sponzorů, které si tým dokázal sám zajistit.

Cena Shell za technickou inovaci

Royal Institute of Technology KTH, Stockholm, Švédsko – za kompaktní spalovací motor HCCI s proměnným poměrem pro různé režimy jízdy. Tento koncept řeší problém optimalizace širšího pásma zatížení, který je u spalovacích motorů běžný.

Cena ADAC za bezpečnost

Technical University of Crete, Řecko – za integraci mnoha inovativních a inteligentních bezpečnostních řešení do designu svého vozidla, včetně nastavitelného sloupce řízení pro snížení dopadu na řidiče v případě kolize, prostor pro vybavení první pomoci a záchranářské pomůcky a snímatelnou střechu se snadnou manipulací z vnějšku i vnitřku vozidla, což výrazně zkracuje čas nutný na případnou evakuaci z kabiny vozu.

Cena SKF za ekologii

Hofstad Lyceum, Amsterdam, Nizozemí – za integrovaný přístup k trvalé udržitelnosti, který se odrazil do celkové filosofie projektu – od zapojení maximálního podílu recyklovatelných materiálů do konstrukce, přes využívání ekologicky smýšlejících místních dodavatelů, až po skutečnost, že se členové týmu přepravují na kratší vzdálenosti výhradně na kolech a na místo konání soutěže, okruh EuroSpeedway Lausitz, se dopravili vlakem. Nesmíme zapomenout ani na jejich osvětovou kampaň cílenou na ostatní studenty v oblasti otázek ochrany životního prostředí.

Cena Shell za týmového ducha

ENSMM, Francie – tým, v němž panuje absolutní pohoda a jehož týmový duch „nakazil“ všechny ostatní týmy. Tým, v němž všichni podřídili svůj čas i peníze vyššímu zájmu celého týmu. Tým, který také úzce spolupracoval a komunikoval s jinou školou v regionu v rámci výměny nejlepší zkušeností.

Kromě výše uvedených ocenění se v rámci Shell Eco-marathonu Europe udělují také dvě další ceny – první, „divácká“, patří týmu, který si zajistil největší podporu veřejnosti v internetovém hlasování; druhá patří týmu, který se nejlépe vypořádal s nepřízní osudu. Vítězi těchto dvou kategorií se stali:

Cena diváků

Vítězem Ceny diváků se stal Team mecc-H2 z Politecnico di Milano – Dipartimento di Meccanica z Itálie, se svým vozem ARTEMIDE, který získal 51 496 z celkového počtu téměř čtvrt milionu hlasů.

Cena za odvahu vzepřít se nepřízni osudu

Cenu získal tým Ecole Nationale Superieure d’Arts et Metiers z Maroka, který velmi stál o účast v soutěži, ale zabránila mu v tom byrokracie. Tým měl všechno v pořádku a jeho vůz byl připraven do závodu, ale nikdo nepočítal s tím, že se mu nepodaří „projet“ celnicí, kde stojí dodnes!

Další informace o Shell Eco-marathonu jsou k dispozici na adrese: www.shell.com/eco-marathon

O Shell Eco-marathonu

Cílem Shell Eco-marathonu je inspirovat studentské týmy středních a vysokých škol z celého světa k tomu, aby navrhly, postavily a otestovaly energeticky co nejúspornější vozidlo. Vítězem se stává tým, jehož vozidlo ujede nejdelší vzdálenost při spotřebě minimálního množství energie. Tato soutěž také poskytuje vynikající příležitost pro zapojení současných i budoucích vůdců, kteří nadšeně hledají trvalá řešení světových energetických problémů.

Shell Eco-marathon se jako skutečně globální iniciativa se závody po celém světě:

Shell Eco-marathon Americas proběhl 26. – 28. března v Houstonu, USA a Shell Eco-marathon Europe se uskutečnil 6. – 7. května v Lausitz, Německo.

Shell Eco-marathon Asia bude 8. – 10. července v Kuala Lumpur, Malajsie

Royal Dutch Shell plc

Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterodamu a New Yorku. Společnost Shell působí ve více než 100 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu a přepravy ropných produktů a chemikálií a projektů zabývajících se obnovitelnými zdroji energie zahrnující větrnou a solární energii.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí nová CUPRA Formentorhttp://www.youtube.com/watch?v=pV2BkrWPMhY/hqdefault.jpg">

Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí...

Na montážní lince výrobního závodu Martorell se něco změnilo: Poprvé se na ní objevují nové světlomety Matrix LED s charakteristickým světelným designem, který připomíná oči s motivem...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Co dělat po dopravní nehodě/hqdefault.jpg">

Co dělat po dopravní nehodě

Abyste jakoukoli dopravní nehodu mohli řešit s klidnou hlavou, je dobré vědět, jak v takových chvílích správně postupovat, případně kdy je nutné volat policii a jak správně komunikovat...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štajf ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štajf ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series II a Cullinan Series II Black Badge

ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series...

Rolls-Royce Motor Cars přestavil novou podobu nejluxusnějšího SUV na světě Cullinan Series II a jeho temného alter ega Cullinan Series II Black Badge.   Původní Cullinan, představený v roce...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Světová premiéra modelu Nová California: Nejinovativnější kempink car všech dob

Světová premiéra modelu Nová...

California je ikonou v segmentu kempovacích vozů. Volkswagen Užitkové vozy nyní ve světové premiéře představuje zcela nově vyvinutou generaci bestselleru, jehož bylo vyrobeno již více než...