AAA AUTO dosáhla ve druhém čtvrtletí 2009 čistého zisku 1,6 milionu EUR

Ještě před regulatorním oznámením svých finančních výsledků za druhé čtvrtletí roku 2009 zveřejnila AAA Auto Group N.V. vybrané finanční ukazatele za druhé čtvrtletí roku 2009.

Vybrané finanční výsledky potvrzují hlavní trend zvyšování ziskovosti skupiny, což je výsledkem realizovaného programu na snížení nákladů.

Společnost se ve druhém čtvrtletí 2009 vrátila do zisku a zaznamenala celkový konsolidovaný čistý zisk 1,6 milionu EUR včetně provozních výsledků uzavřených zahraničních provozoven při celkových tržbách 47,5 milionu EUR.

“Jsem velice potěšen, že se nám podařilo splnit hlavní cíl pro první pololetí tohoto roku a žejsme za celou skupinu opět dosáhli za druhé čtvrtletí 2009 zisku. Navzdory nepříznivé hospodářské situaci, jež stále vytváří tlak na naše prodejní objemy, je naše společnost mnohem efektivnější. Snížili jsme naše celkové náklady a naše provozní efektivita vzrostla,” komentoval výsledky generální ředitel skupiny AAA AUTO Anthony Denny.

Celkové výnosy1 dosáhly ve druhém čtvrtletí 2009 částky 47,3 milionu EUR, jež je o 22,2 % vyšší než v prvním čtvrtletí tohoto roku, přestože v meziročním srovnání poklesly celkové výnosy of 43,2 %. Nárůst výnosů byl primárně způsoben zvýšením prodeje aut ve druhém čtvrtletí ve srovnání s prvním čtvrtletím tohoto roku.

Hrubý zisk z prodeje a marže hrubého zisku dosažené ve druhém čtvrtletí 2009 ukazují zásadní obrat v ziskovosti společnosti. Celkový konsolidovaný hrubý zisk činil 11,7 milionu EUR, tedy o 42 % více nežli v prvním čtvrtletí letošního roku. Marže hrubého zisku vzrostla na 24,7%, což je nejvyšší hodnota prodejní marže vytvořená v historii společnosti a ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2008 se zvýšila o více než pět procent.

Na počátku roku 2008 společnost spustila masivní restrukturalizační program s cílem přizpůsobit své celkové náklady nižším prodejním objemům během ekonomické krize, včetně zavírání neziskových poboček. V důsledku toho společnost postupně opustila nerentabilní zahraniční trhy v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Tato strategie snižování nákladů se ukázala jako úspěšná – celkové provozní náklady (OPEX) se ve druhém čtvrtletí 2009 snížily o 46,4 % ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2008 na úroveň 8,9 milionu EUR.

EBITDA skupiny dosáhla ve druhém čtvrtletí 2009 hodnoty 2,9 milionu EUR, oproti negativní EBITDA ve výši -1,14 milionu EUR ve druhém čtvrtletí roku 2008. EBIT1 (provozní hospodářský výsledek před započtením úroků a daně z příjmu) vzrostl ve druhém čtvrtletí 2009 na 2,3 milionu EUR v porovnání se ztrátou 2,7 milionu EUR ve stejném období loňského roku.

Oproti ztrátě 2,5 milionu EUR ve druhém čtvrtletí roku 2008 skončila skupina ve druhém čtvrtletí 2009 s celkovým konsolidovaným čistým ziskem ve výši 1,6 milionu EUR včetně provozních výsledků ze svých ukončených provozů, a to bez vlivu účetních opravných položek.

Společnost se i nadále bude zaměřovat na nejziskovější trhy v České republice a na Slovensku s hlavním cílem zvýšit ziskovost a provozní efektivitu namísto tržního růstu. Koncentrace na provozní efektivitu zahrnuje rovněž výkup a prodej nejlikvidnějších a nejprodávanějších modelů aut a rychlejší obrátkovost prodávaných aut (tj. kratší dobu obratu skladových zásob).

“Po náročných opatřeních snižování nákladů realizovaných v průběhu uplynulého roku a půl dosáhla společnost svého klíčového cíle pro tento rok – stát se znovu ziskovou. Pokud nenastanou nepříznivé tržní podmínky, které by mohly ovlivnit naše marže, jsme i nadále odhodláni pokračovat v naší strategii a vytvářet hodnotu pro naše akcionáře,” dodal závěrem Anthony Denny.

Skupina AAA AUTO působí na trhu již 17 let. V současné době provozuje síť 28 poboček v České republice a na Slovensku. V září 2007 vstoupila nizozemská mateřská společnost AAA Auto Group N.V. na burzy cenných papíru v Praze a Budapešti. V roce 2008 prodala skupina AAA AUTO 60 557 automobilů a dle auditovaných hospodářských výsledků její obrat dosáhl 294 milionu eur.

Podle studie společnosti Ernst & Young se skupina AAA AUTO v roce 2007 dostala do první desítky největších distributorů automobilů v Evropě.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí nová CUPRA Formentorhttp://www.youtube.com/watch?v=pV2BkrWPMhY/hqdefault.jpg">

Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí...

Na montážní lince výrobního závodu Martorell se něco změnilo: Poprvé se na ní objevují nové světlomety Matrix LED s charakteristickým světelným designem, který připomíná oči s motivem...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Co dělat po dopravní nehodě/hqdefault.jpg">

Co dělat po dopravní nehodě

Abyste jakoukoli dopravní nehodu mohli řešit s klidnou hlavou, je dobré vědět, jak v takových chvílích správně postupovat, případně kdy je nutné volat policii a jak správně komunikovat...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štajf ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štajf ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series II a Cullinan Series II Black Badge

ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series...

Rolls-Royce Motor Cars přestavil novou podobu nejluxusnějšího SUV na světě Cullinan Series II a jeho temného alter ega Cullinan Series II Black Badge.   Původní Cullinan, představený v roce...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Světová premiéra modelu Nová California: Nejinovativnější kempink car všech dob

Světová premiéra modelu Nová...

California je ikonou v segmentu kempovacích vozů. Volkswagen Užitkové vozy nyní ve světové premiéře představuje zcela nově vyvinutou generaci bestselleru, jehož bylo vyrobeno již více než...