Společnost EDF a Toyota ohlásily plán rozsáhlého testování hybridních vozů s technologií Plug-in

Vybraným firmám a partnerům bude koncem roku 2009 zapůjčena přibližně stovka vozů PHV nejnovější generace vybavených lithium-iontovými akumulátory.

Vozy se budou pohybovat v okolí Štrasburku po dobu přibližně tří let. Projekt je finančně podporován výzkumným fondem Francouzské agentury pro životní prostředí a řízení energetiky (ADEME) v rámci sponzoringu projektů v oblasti vývoje automobilů s nízkými emisemi.

Společnost EDF a Toyota ohlásily plán rozsáhlého testování hybridních vozů s technologií Plug-in
Společnost EDF a Toyota ohlásily plán rozsáhlého testování hybridních vozů s technologií Plug-in
Společnost EDF a Toyota ohlásily plán rozsáhlého testování hybridních vozů s technologií Plug-in

Zmiňovaný program je součástí globálního projektu automobilky Toyota, který se od konce roku 2009 začne realizovat i v Japonsku a Spojených státech. Hlavním cílem společnosti Toyota je blíže prozkoumat technologie a výkonové parametry hybridních vozů s technologií Plug-in. Cílem EDF je vyhodnocovat nejrůznější možnosti provozování infrastruktury určené k dobíjení vozů typu PHV. Společným cílem obou firem je šířit obecné povědomí o těchto technologiích mezi zákazníky v rámci příprav na širší komerční využití v budoucnu.

Společnost EDF a Toyota ohlásily plán rozsáhlého testování hybridních vozů s technologií Plug-in
Společnost EDF a Toyota ohlásily plán rozsáhlého testování hybridních vozů s technologií Plug-in
Společnost EDF a Toyota ohlásily plán rozsáhlého testování hybridních vozů s technologií Plug-in

Díky partnerské spolupráci EDF a Toyoty se na podzim 2007 uskutečnily evropské silniční testy vozů PHV ve Francii, které se o rok později rozšířily i na území Velké Británie.

K dobíjení vozidel PHV se bude používat inovativní technologie, která garantuje bezpečné dobíjení, komunikaci mezi elektrickou zásuvkou a vozem, identifikaci vozu a účtování za odebranou energii. EDF a její filiálka Electricité de Strasbourg (ES) budou v rámci projektu spolupracovat po technické a finanční stránce se všemi zúčastněnými subjekty, které zřídí několik set dobíjecích míst v domácnostech uživatelů, v prostorách partnerů, na veřejných parkovištích i podél veřejných komunikací.

Ve vozech s pohonem PHV je použita standardní technologie hybridního pohonu Toyota, zde je však rozšířena o možnost dobíjení baterií z běžné elektrické zásuvky. PHV automobilky Toyota přináší „to nejlepší z obou světů“: na krátké vzdálenosti lze vůz používat jako ryzí elektromobil s nulovými emisemi CO2 a zcela tichým chodem. Na delší vzdálenosti zase PHV funguje jako běžný vůz s hybridním pohonem, kdy přináší výhody hybridní technologie, jako je nízká hladina emisí, nízká spotřeba paliva a výtečné jízdní výkony. Toyota očekává, že PHV dosáhne bezkonkurenčně nízké spotřeby paliva, a tedy i rekordně nízké hladiny emisí – v porovnání s jakýmkoli jiným sériově vyráběným vozem současnosti.

EDF Group, jedna z největších energetických společností v Evropě, nabízí komplexní energetické služby v různých oblastech podnikání: výrobě, přenosu, distribuci, dodávkách a obchodování s energiemi. EDF je předním výrobcem elektrické energie v Evropě. Ve Francii má zejména jaderné a vodní elektrárny, kde se při výrobě 95 % elektrické energie neprodukují žádné emise CO2. Filiálky EDF zajišťující přenos a rozvod elektřiny ve Francii dnes provozují 1 274 000 km sítí nízkého a středního napětí (venkovní i kabelová vedení) a dále kolem 100 000 km sítí vysokého a velmi vysokého napětí. Skupina EDF zajišťuje dodávku energií a služeb pro více než 38 mil. zákazníků po celém světě, z toho více než 28 mil. ve Francii. Konsolidované tržby Skupiny EDF v roce 2008 dosáhly 64,3 mld. Eur, z toho 47 % pocházelo z tržeb na evropských trzích mimo Francii. EDF je kótována na Pařížské burze (Paris Stock Exchange) a je uváděna na indexu největších firem CAC 40.

Toyota Motor Europe (TME) řídí velkoobchodní prodej a marketing pro vozy, náhradní díly a příslušenství značek Toyota a Lexus, a dále výrobní i technické provozy firmy Toyota v Evropě. Toyota v Evropě vytváří přibližně 80 000 přímých i nepřímých pracovních míst a od roku 1990 zde investovala přes 7 mld. eur. Aktivity automobilky Toyota na území Evropy podporuje síť 31 marketingových a prodejních zastoupení v celkem 56 zemích, dále cca 3000 dealerů a 9 výrobních závodů. V roce 2008 dokázala Toyota prodat na evropských trzích přes 1,1 mil. vozů značek Toyota a Lexus.

Další informace najdete na stránkách www.toyota.eu.

Toyota Motor Corporation je přední světová automobilka, která ve spolupráci s přidruženými firmami zajišťuje kompletní nabídku modelů. V roce 2008 automobilka celosvětově prodala 8 972 000 vozů značek Toyota a Lexus, včetně vozů vyráběných dceřinými společnostmi Daihatsu a Hino.

Toyota dohlíží nad 75 výrobními závody ve 28 zemích a lokalitách, kde se vyrábí vozy značek Lexus a Toyota, včetně automobilových dílů. Toyota celosvětově zaměstnává cca 320 000 lidí a své vozy prodává ve více než 170 zemích a lokalitách. Toyota od roku 1997 celosvětově prodala přes 1,7 mil. vozů s hybridním pohonem, z toho více než 180 000 automobilů v Evropě. Toyota má v plánu na počátku příští dekády prodávat celosvětově 1 milion vozů s hybridním pohonem ročně.

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

Nabízíme komplexní služby v oblasti prodejní a servisní péče SEAT.

SEAT – španělský temperament s německou technologií

 

Kontakt:
CB Auto a.s.
Dr. Milady Horákové 1477, 370 05 - České Budějovice
385 102 421
seat@cb-auto.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Co dělat po dopravní nehodě/hqdefault.jpg">

Co dělat po dopravní nehodě

Abyste jakoukoli dopravní nehodu mohli řešit s klidnou hlavou, je dobré vědět, jak v takových chvílích správně postupovat, případně kdy je nutné volat policii a jak správně komunikovat...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štajf ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štajf ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štajf slavil triumf na historické Vltavě

Štajf slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Vyrobit elektromobil bude brzy levnější než auto se spalovacím motorem

Vyrobit elektromobil bude brzy levnější...

Ceny elektromobilů se v příštích třech letech výrazně sníží. Přibližně od roku 2027 bude výroba nové generace elektromobilů levnější než výroba srovnatelných vozidel se spalovacím...