Tisková zpráva APPAA ČR z.s. z 10. března 2016

Osmnáct procent vozidel na českých silnicích není bezpečných, tvrdí Asociace autobazarů.

Asociace autobazarů (APPAA) zveřejnila výsledky šetření

– které realizovala v průběhu měsíce ledna a února letošního roku. Podle něj jezdí na českých silnicích 18 procent vozidel, která nesplňují současné bezpečnostní nároky. Podle zjištěných údajů naprostá většina takových vozidel se prodává prostřednictvím soukromé inzerce nebo v malých autodílnách. Průměrné stáří vozidel se navíc opět zvýšilo a aktuálně činí 14,73 roku, což je nejhorší číslo od roku 1995 (14,10 roku).

Do České republiky proudí stále starší a starší vozy ze zahraničí

– Jen za první dva měsíce letošního roku bylo do ČR dovezeno přes 20.000 vozidel, přičemž téměř polovina je starších deseti let. Jak se takové vozy vůbec dostávají na český trh? V jakém jsou technickém stavu a kdo takové vozy prodává?

„Nejvíce takových vozidel se prodává prostřednictvím soukromé inzerce,“ říká Petr Přikryl z APPAA a vysvětluje: „Prodávající totiž spoléhají nejenom na to, že nabídnou atraktivní cenu, ale především na to, že na ulici nemá zájemce o vozidlo v podstatě žádnou možnost zjistit reálný technický stav vozidla.“

Největší riziko podle Přikryla hrozí při nákupu bouraného a nekvalitně opraveného vozu

V případě dopravní nehody jsou totiž důsledky střetu daleko fatálnější. V průměru dochází k vyššímu rozsahu zranění a to až o 70 procent ve srovnání s vozem, který žádnou vážnou havárii v minulosti neprodělal. Přikryl proto důrazně doporučuje kupovat ojeté vozy ve velkých autobazarech, které disponují kvalitním technickým zázemím, vozy důkladně prověřují a nabízejí na vůz garance a záruky.

„Jen za první dva měsíce letošního roku jsme odmítli vykoupit přibližně 750 vozidel z důvodu špatného technického stavu,“ říká Pavel Foltýn z Auto ESA. Z tohoto čísla lze odvodit, že jenom tento bazar odmítá ročně 5000 vozidel, jejichž technický stav neodpovídá současným standardům. „Zůstává proto otázkou, kde takové vozy končí a jakou cestou se nakonec dostanou na trh,“ podotýká Přikryl.

Situaci potvrzuje i Petr Špaček z dalšího pražského autobazaru:

„Skoro denně nás kontaktují dovozci levných vozidel a snaží se nám prodat nekvalitní vozidla v žalostném technickém stavu po haváriích a nekvalitních opravách.“

Policejní statistiky přitom říkají

– že vinou špatného technického stavu bylo v roce 2015 způsobeno téměř 500 dopravních nehod. Navíc čeští řidiči jsou pravidelně na špici Evropské unie v počtu mrtvých na 1 miliardu tzv. „vozokilometrů“. Nehody způsobené špatným technickým stavem k tomu velkou mírou přispívají.

Asociace prodejců použitých automobilů – Autobazarů (APPAA)

Předseda APPAA Petr Přikryl, Email: info@appaa.cz