Automobiloví profesionálové se již v červnu setkají v Brně

Letošní rok na brněnském výstavišti je nejen ve znamení jeho osmdesátiletého výročí, ale také se zde již podvanácté uskuteční Mezinárodní veletrh užitkových vozidel, dílů a servisní techniky AUTOTEC 2008.

Automobiloví profesionálové se již v červnu setkají v Brně
Automobiloví profesionálové se již v červnu setkají v Brně
Automobiloví profesionálové se již v červnu setkají v Brně

Jeden z nejprestižnějších evropských veletrhů nabídne to nejlepší, co se v současné době v oboru nachází. AUTOTEC již tradičně v sudých letech střídá neméně významný AUTOSALON BRNO.

AUTOTEC 2008 navazuje na přehledné členění předchozího ročníku a opět se tedy představí v několika samostatných sekcích, které vymezují skupiny výrobků, jež budou na veletrhu prezentovány. Brněnské výstaviště se tak rozdělí do sekcí AUTOTEC TRUCK & VAN, AUTOTEC BUS, AUTOTEC TRAILER & BODY, AUTOTEC SERVICE, AUTOTEC PARTS, AUTOTEC PETROL a nově AUTOTEC CONFERENCE.

AUTOTEC se kromě svého čitelného členění snaží také co nejvíce přiblížit odborné veřejnosti, čemuž jako novinka odpovídá nově stanovený termín konání:

Od středy 4. 6. do neděle 8. 6. 2008.Pro novinářský a odborný den se pak výstaviště v Brně otevře 3. 6. 2008.

AUTOTEC 2008 je jedinou motoristickou výstavou tohoto druhu ve střední Evropě. O výjimečnosti této přehlídky svědčí i to, že je zařazena do prestižního kalendáře mezinárodních výstav organizace O.I.C.A. Svým zaměřením se dotýká široké oblasti užitkových a nákladních vozidel, dílů a servisní techniky. Výrobci tak mají jedinečnou příležitost nabídnout svou produkci na jedné z nejucelenějších přehlídek oboru v Evropě.

Velká sedmička se představí v plné síle

V této chvíli je více než jasné, že se bude v Brně prezentovat všech sedm velkých evropských výrobců trucků, ale zároveň nebudou chybět ani české značky, jako je TATRA a AVIA. AVIA se navíc v příštím roce představí netradičně expozicí v prostředí výstavní haly, dosud byla totiž značka prezentována prostřednictvím venkovní expozice.

Bohatou nabídku představí také segment autobusů v samostatných expozicích s podtitulem AUTOTEC BUS. Reprezentativní zastoupení se očekává také v kategorii přípojných vozidel a nástaveb a neméně zajímavá bude oblast komunální techniky.

Opomenout nelze také prezentaci dílů a komponentů pro automobilový průmysl. Vzhledem k tomu, že se Česká republika stala v posledních letech evropským centrem právě pro výrobu automobilových dílů, předpokládá se, že i jejich představení na AUTOTECU 2008 bude výrazné.

Vysokou odbornou úroveň veletrhu již tradičně zvýrazňuje také řada seminářů a konferencí zaměřených na nejrůznější oblasti automobilového průmyslu. V rámci odborného programu AUTOTEC CONFERENCE se připravuje evropský kongres BRNOSAFETY 2008, který zastřešuje několik odborných konferencí spojených s tématikou bezpečnosti na silnicích. Konkrétně se bude hovořit například o prevenci v silniční dopravě, bodovém systému, neobvyklých dopravních nehodách nebo smrtelných dopravních nehodách ve starých zemích EU.

V České republice byla v posledních letech realizována značná část všech investic z oblasti automobilového průmyslu Evropy. Jedním ze stěžejních důvodů je výhodná strategická poloha republiky. V okruhu zhruba dvou set kilometrů je soustředěna výroba přibližně sedmdesáti procent dodavatelů do automobilového průmyslu a také výrobců nových vozidel.

Český automobilový průmysl tak již řadu let působí úspěšně, a to nejen v evropském prostoru. K základním zdrojům úspěchu patří vlastnická struktura firem, exportní orientace, zapojení do mezinárodních organizací, harmonizace norem a legislativy s výrobci v zemích EU apod.

Automobilový průmysl je jedním z odvětví české ekonomiky, které jako celek dlouhodobě prosperuje, počet pracovníků má rostoucí tendenci a obor se dále pozitivně rozvíjí. Podílí se více než 20 % na průmyslové výrobě a také více než 20 % na exportu České republiky. Neobyčejně dynamický rozvoj vykazuje především výroba automobilových dílů, součástí, systémů a příslušenství vozidel, která již několik let v souhrnu přesahuje objem produkce finálních výrobců.

Ani finalisté ale nezůstávají pozadu. Vzhledem k záměrům na rozšíření výroby automobilky Škoda, plnému náběhu výroby v TPCA Kolín a zahájení výstavby automobilky Hyundai v Nošovicích není příliš vzdálená budoucnost, kdy výroba automobilů v České republice významným způsobem překročí milionovou hranici roční produkce vozidel, čímž se stane ČR v přepočtu na obyvatele největším světovým výrobcem.

AUTOTEC 2006 v číslech

Vraťme se ještě na chvíli do minulosti a jen pro představu si připomeňme několik málo čísel z minulého ročníku veletrhu AUTOTEC 2006, který potvrdil svou pozici jediného specializovaného veletrhu užitkových vozidel v zemích střední Evropy a jednoho z pěti světových oborových veletrhů zařazených do kalendáře Mezinárodní asociace výrobců automobilů O.I.C.A. Jako první automobilový veletrh v nové členské zemi Evropské unie se těšil zvýšené pozornosti zahraničních vystavovatelů – rozšířil se počet zastoupených zemí a podíl zahraničních návštěvníků ve srovnání s posledním ročníkem vzrost ze 4,6 % na 7,8 %. Současně se ztrojnásobil počet oficiálních zahraničních hostů a o čtvrtinu zvýšil počet zahraničních novinářů. V expozicích veletrhu se představilo přes pět desítek novinek z oboru užitkových vozidel, příslušenství i servisní techniky. Celkem 642 vystavovatelů své výrobky představilo na čisté výstavní ploše o rozloze 85 609 m2. Auditovaný počet návštěvníků výstavy AUTOTEC 2006 dosáhl 70 765 osob.

Další informace hledejte na www. autotec.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Olomouc se chystá na druhou soutěž šampionátu v ecorally

Olomouc se chystá na druhou soutěž...

Letošní Mistrovství ČR v ecoRally pokračuje druhou soutěží. Po úvodním podniku v Českém Krumlově přichází druhé kolo, a to se odehraje o nadcházejícím víkendu v podhůří Jeseníků....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Lexus LBX a inovovaný UX se představují v národní premiéře

Nový Lexus LBX a inovovaný UX se...

Zbrusu nové SUV značky Lexus pod označením LBX a inovovaný model UX se zcela novým hybridním pohonem se v národní premiéře představily v luxusním prostředí resortu Chateau Mcely. Hlavní...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Značka s rolí nekonvenčního vyzývatele odhalila nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon, které navážou na úspěchy svých předchůdců modernizovaným designem a mnoha vylepšeními. Nová CUPRA...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Range Rover Electric: Testován tak, aby byl lídrem

Range Rover Electric: Testován tak, aby...

Cíl je, aby se Range Rover Electric stal lídrem v oblasti elektrického pohonu, kultivovanosti a luxusního cestování. První prototypy se vydaly do několika lokalit s nejnáročnějšími podmínkami...