Dunlop Sport Maxx TT s technologií Kevlar®

DuPont™ Kevlar®, jedno z nejrevolučnějších syntetických vláken na světě, je nyní používáno v jádru patky nové pneumatiky Dunlop SP Sport Maxx TT.

Jedná se o průlomovou inovaci v technologii výroby pneumatik. Použití DuPont™ Kevlar® Engineered Elastomer (EE) v jádru patky nové pneumatiky Dunlop SP Sport Maxx TT představuje průlom v technologii výroby pneumatik. Kevlar® EE je uměle vytvořená konstrukce para-aramidových vláken, která jsou vysoce odolná vůči zpracování, stárnutí a měnícím se teplotám.

Přidáním vlákna Kevlar® EE do jádra patky je vytvořena pevnější bočnice, která je odolnější vůči zkroucení a kompresi a výrazně zlepšuje dynamické chování, zejména při vyšších teplotách. Tyto vlastnosti vedou ke zvýšené stabilitě při zatáčení, stejně jako k vylepšené reakci a větší přesnosti řízení. Patka je součástí bočnice pneumatiky a je umístěna radiálně směrem ven od dosedací plochy.

Co je Kevlar®

DuPont™ Kevlar® je ,aramid’, což je výraz vynalezený jako zkratka pro aromatický polyamid. Jeho přesné chemické složení je poly para-phenyleneterephthalamide, obecně známé jako para-aramid.

Aramidy patří do rodiny nylonů. Běžné nylony často nemají optimální strukturální vlastnosti, proto je para-aramidové rozlišení tak zásadní. Aramidová vazba dává Kevlaru® termální stabilitu, zatímco para struktury přidávají pevnost.

DuPont™ Kevlar® je para-aramidové vlákno, jež se vyrábí v různých formách, přičemž každá je vhodná pro specifickou oblast spotřebitelských a průmyslových aplikací. DuPont™ nabízí Kevlar® ve formě střižených vláken, která mohou být přeměněna na přízi, nitě, nekonečného vlákno, listy či drtě.

Kevlar® EE, který je použit při výrobě pneumatiky Dunlop SP Sport Maxx TT, je pre-dispersová forma drti Kevlar®. Tato drť, tvořená nasekanými vlákny, poskytuje vynikající výztuhu a kontrolu viskozity při tlaku, a proto se používá jako speciální aditivum pro zvýšení výkonu.

Kdo vynalezl Kevlar®?

Co začalo jako experiment jedné ženy v oblasti nových polymerů ve výzkumné laboratoři DuPont™ v 50. letech, to se od té doby vyvinulo až v Kevlar® – jedno z nejdůležitějších člověkem vyrobených organických vláken, jaké kdy bylo vynalezeno. Kevlar®, který je pětkrát pevnější než stejné množství oceli, je dnes používán v různých formách v mnoha oborech – od neprůstřelných vest, přes podvodní kabely, padáky, vesmírná vozidla a s uvedením Dunlop SP Sport Maxx TT také, a to poprvé, v jádru patky pneumatiky.

Dunlop

Dunlop je jedním z předních světových výrobců špičkových pneumatik s impozantní historií úspěchů v motoristickém sportu. Rozsáhlé zkušenosti na závodním poli vedly Dunlop k zavádění inovačních technologií rovněž u pneumatik určených k běžnému použití. Dunlop se vždy soustředí na zajištění maximálního požitku z jízdy, a proto nabízí všem motoristům výkonné a odolné pneumatiky využívající nejnovější technologie, včetně pneumatik s technologií RunOnFlat, které jsou využívány např. automobily BMW řady 1, 3, 5 a X5.

Pneumatikami Dunlop své automobily standardně vybavuje mnoho předních světových výrobců automobilů takových značek, jako jsou Alfa Romeo, AMG, Audi, Bentley, BMW, Jaguar, Lexus, Mercedes-Benz, Porsche a TVR.

Více informací naleznete na stránkách www.dunlop.cz.

DuPont

Společnost DuPont, založená roku 1802, vytváří za pomoci vědeckých poznatků udržitelná řešení nezbytná pro lepší, bezpečnější a zdravější život lidí na celé planetě. Společnost působí ve více než 70 zemích a nabízí širokou škálu moderních produktů a služeb v oblastech, jako je zemědělství, výživa, elektronika, komunikace, bezpečnost a ochrana, domácnost a stavebnictví, doprava a oděvní průmysl.

Více informací o DuPont™ Kevlar® naleznete na stránkách www.kevlar.com.

DuPont™ a Kevlar® jsou ochranné známky registrované E.I. du Pont de Nemours and Company.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Lexus LBX a inovovaný UX se představují v národní premiéře

Nový Lexus LBX a inovovaný UX se...

Zbrusu nové SUV značky Lexus pod označením LBX a inovovaný model UX se zcela novým hybridním pohonem se v národní premiéře představily v luxusním prostředí resortu Chateau Mcely. Hlavní...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Značka s rolí nekonvenčního vyzývatele odhalila nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon, které navážou na úspěchy svých předchůdců modernizovaným designem a mnoha vylepšeními. Nová CUPRA...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Range Rover Electric: Testován tak, aby byl lídrem

Range Rover Electric: Testován tak, aby...

Cíl je, aby se Range Rover Electric stal lídrem v oblasti elektrického pohonu, kultivovanosti a luxusního cestování. První prototypy se vydaly do několika lokalit s nejnáročnějšími podmínkami...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Výjimečné partnerství: Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Výjimečné partnerství: Závodní tým...

Globální spolupráce dvou předních značek HP a Ferrari zahrnuje společný závazek k inovacím, výkonu a důvěře. Logo HP se na formulích objeví již v nadcházejícím závodě F1 v Miami....