Ford a rumunská vláda podepsaly důležitou dohodu

Společnost Ford Motor Company uzavřela s  rumunskou vládou smlouvu o koupi automobilové továrny Craiova na jihozápadě Rumunska.

Prezident a generální ředitel společnosti Ford of Europe John Fleming a ministerský předseda Rumunska Calin Popescu-Tariceanu se minulý týden zúčastnili podpisu dokumentů, které znamenají faktický začátek převodu továrny do vlastnictví Fordu.

Dokumenty podepsali hlavní vyjednavači obou stran – Lyle Waters, ředitel obchodní strategie ve Ford of Europe, a Sebastian Vladescu, prezident Komise pro privatizaci automobilového výrobního závodu Craiova a ministr hospodářství Rumunska.

Za podíl ve výši 72,4 % zaplatí Ford rumunské vládě 57 milionů eur (asi 1,56 mld. Kč). Zároveň se zavázal investovat dalších 675 milionů eur (18,5 mld. Kč) do modernizace závodu. Počínaje rokem 2012 bude Ford v souvislosti se svými aktivitami v Craiově investovat v Rumunsku přibližně jednu miliardu eur (27,5 mld. Kč) ročně. Počet zaměstnanců se téměř zdvojnásobí ze současných 3900 na 7000.  

Rumunská vláda posvětí prodej továrny Craiova zvláštním zákonem, který v průběhu nadcházejících týdnů bude muset schválit parlament. Ford se stane novým vlastníkem po uzavření všech formalit, což by mělo být ještě před koncem letošního roku.

„Pro nejbližší budoucnost zůstává v Craiově vše při starém. Během přechodného období budeme mít hodně co diskutovat se zaměstnanci podniku. Doufám, že zpráva o koupi továrny jim udělá stejnou radost jako mně a mému týmu,“ informoval Fleming. „Ačkoli v tomto stadiu nechci být příliš konkrétní ohledně vozu, který budeme v Craiově vyrábět, mohu potvrdit, že začneme malým automobilem. Bude vznikat výhradně zde a předpokládáme, že až 90 % produkce půjde na export,“ dodal.

V dokumentaci předané na začátku jednání rumunské Agentuře pro konsolidaci národního majetku učinil Ford mimo jiné tato prohlášení:

Craiova se stane jedním ze základních pilířů výrobní základny Ford of Europe a klíčovým prvkem našeho plánu, který počítá se zvýšením prodejů v Evropě na dva miliony vozů ročně.

  • Craiova bude zahrnuta do globální organizační struktury Fordu, bude usilovat o budování pevných a vyvážených svazků s místními, regionálními i celosvětovými hospodářskými subjekty.
  • Zavedením uznávané výrobní strategie Ford Production System (FPS) dosáhneme nejvyšších standardů automobilové výroby.
  • Součástí investic do modernizace závodu bude mimo jiné nákup nové automatizované lisovací linky a dále automatizace několika stávajících výrobních provozů v lisovně; instalace nové karosárny; modernizace a rozšíření lakovny; nové vybavení montážních provozů. Naším cílem je spolupracovat při realizaci těchto cílů v nejvyšší možné míře s místními dodavateli.
  • Ochrana zdraví našich zaměstnanců a zajištění jejich bezpečnosti jsou pro nás vrcholně důležité. Neustále snižujeme riziko pracovních úrazů a systematicky seznamujeme zaměstnance s pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
  • Realizace našich záměrů v Craiově si vyžádá značné navýšení počtu zaměstnanců.
  • Při náboru nových pracovních sil bude klíčovým principem rovnost příležitostí.

Navážeme partnerství s místními odborovými organizacemi, které zastupují naše zaměstnance, a ve spolupráci s nimi nastavíme pravidla, která nám zaručí konkurenceschopnost. Díky nim se Craiova stane flexibilním výrobním závodem světové úrovně, schopným pružně reagovat na požadavky rychle se měnícího globálního průmyslu.

Autopůjčovna s nabídkou vozů všech kategorií. 

 

Firmám nabízíme flexibilní pronájem vozů.

Kontakt:
RentPoint
Praha 4, Na Chodovci 2457
267 286 823
rentpoint@rentpoint.cz

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Ford Mustang Mach-E má nové baterky a prodloužený dojezd

Ford Mustang Mach-E má nové baterky a...

Jmenuje se Mach-E a před čtyřmi lety přijel jako elektrická obdoba slavného Mustangu s majestátním předkem a specifickým zadkem. Nicméně s Mustangem toho má společného asi jako petrolejka a...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Prokop s Chytkou drží i po osmé etapě Dakaru osmé místo

Prokop s Chytkou drží i po osmé etapě...

Pracovní týden začal pro závodníky 44. ročníku Dakaru pěkně zostra. Pořadatelé jim nachystali nejdelší kilometráž v podobě 830 kilometrů z nichž 395 bylo měřených. Šokem pro Martina...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Martin Prokop se i po třetí etapě Dakaru drží v TOP 10

Martin Prokop se i po třetí etapě...

Krátká a rychlá třetí etapa letošního Dakaru obnášela 255 měřených kilometrů v okolí bivaku v Al Qaisumah, když pořadatel musel kvůli zaplavenému maratonskému bivaku v Al Artawiyah změnit...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nikdy není pozdě. Řidič přesedlal na elektromobil v 87 letech, pořídil si Ford Mustang Mach-E

Nikdy není pozdě. Řidič přesedlal na...

Pedro García (87), který celý život jezdil s auty poháněnými spalovacím motorem, dokazuje, že na budoucnost není nikdy pozdě. Rozhodl se totiž přejít na elektrický pohon a pořídil si Mustang...