Elektrický automobil s pohonem od ABB se v USA pokusí překonat světový rekord

Tým ABB e=motion počítá 5. května v Nevadě s úspěchem.

Vysokorychlostní elektrické auto, poháněné motory a pohony od ABB, se ve čtvrtek 5. května v Nevadě v USA pokusí překonat pozemní rychlostní rekord pro elektrická vozidla.Vozidlo se nazývá ABB e=motion, je necelých 10 metrů dlouhé, hořčicově žluté barvy.


Elektrický automobil s pohonem od ABB se v USA pokusí překonat světový rekord






Pokusí se překonat současný oficiální rekord zaznamenaný FIA (Fédération Internationale d’Automobile), který činí 245 mph (394 kph) a stát se tak prvním vozidlem, které prolomí hranici 300 mph (483 kph).


Automobil, jehož hlavním sponzorem je globální elektroinženýrská společnost ABB, se o dosažení rekordu pokusí na uzavřené části vozovky blízko města West Wendover v severovýchodní Nevadě.


Mezinárodní automobilová federace FIA bude pokus monitorovat a potvrdí výsledek. Pokud má být výsledek kvalifikován jako oficiální rekord, musí automobil dvakrát projet vzdálenost jeden kilometr rychlostí 252 mph.


Duchovními otci automobilu e=motion jsou britové Mark Newby a Colin Fallows. Automobil již během testů ve Velké Británii dosáhl ohromného zrychlení – bez problémů dosáhl na 914 metrech, nejdelší vzdálenosti, kterou měl testovací tým k dispozici, rychlosti 146 mph (237 kph), čímž neoficiálně překonal britský rekord 139 mph. “Vzhledem k tomuto výsledku si můžeme být jisti, že snadno překonáme stávající record rychlosti elektrických automobilů,” říká Newby.


Automobil e=motion nemá mechanickou převodovku – zrychlení řídí pohony ABB s regulací otáček, které regulují 2 elektromotory ABB. “Díky technologii od ABB se e=motion zařadil do kategorie super rychlých vozidel a ukazuje naši jedinečnou schopnost zvládnout neobvyklé technologické výzvy inovativním způsobem,” uvedl Ron Kurtz, mluvčí ABB v USA.


Držitelem současného rekordu elektrických vozidel ověřeného FIA je tým White Lightning z USA. Byly uskutečněny i další pokusy, ale ne podle pravidel FIA.


Původní záměr, pokusit se zdolat rekord v roce 2004 na solných plošinách v Tunisku byl odložen z důvodu nebezpečnosti povrchu a nepříznivých povětrnostních podmínek. O spolehlivosti silnice v Nevadě nejsou žádné pochybnosti.


ABB (www.abb.com) je leader v oblasti technologií pro energetiku a automatizaci, který pomáhá energetickým společnostem a průmyslovým podnikům zvyšovat výkony při současném snižování dopadů jejich činnosti na životní prostředí. Skupina společností ABB působí ve 100 zemích a zaměstnává kolem 102 000 lidí.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Olomouc se chystá na druhou soutěž šampionátu v ecorally

Olomouc se chystá na druhou soutěž...

Letošní Mistrovství ČR v ecoRally pokračuje druhou soutěží. Po úvodním podniku v Českém Krumlově přichází druhé kolo, a to se odehraje o nadcházejícím víkendu v podhůří Jeseníků....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Lexus LBX a inovovaný UX se představují v národní premiéře

Nový Lexus LBX a inovovaný UX se...

Zbrusu nové SUV značky Lexus pod označením LBX a inovovaný model UX se zcela novým hybridním pohonem se v národní premiéře představily v luxusním prostředí resortu Chateau Mcely. Hlavní...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon

Značka s rolí nekonvenčního vyzývatele odhalila nové modely CUPRA Formentor a CUPRA Leon, které navážou na úspěchy svých předchůdců modernizovaným designem a mnoha vylepšeními. Nová CUPRA...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Range Rover Electric: Testován tak, aby byl lídrem

Range Rover Electric: Testován tak, aby...

Cíl je, aby se Range Rover Electric stal lídrem v oblasti elektrického pohonu, kultivovanosti a luxusního cestování. První prototypy se vydaly do několika lokalit s nejnáročnějšími podmínkami...