Zcela nový Saab 93 Sport Sedan v prodeji na našem trhu

První Saab v kategorii kompaktních sportovních sedanů.

Jako první reprezentant Saabu, ucházející se o úspěch v tržním segmentu luxusních, kompaktních sportovních sedanů, se nový 9-3 soustřeďuje na to, aby poskytl jedinečný zážitek a radost z jízdy. Silueta připomínající coupé, s výrazným sklonem předního a zadního skla a krátkým přesahem přídě i zádě vozu, vyjadřuje dynamický a sportovní charakter vozu.

Zcela nový Saab 93 Sport Sedan v prodeji na našem trhu
Zcela nový Saab 93 Sport Sedan v prodeji na našem trhu
Zcela nový Saab 93 Sport Sedan v prodeji na našem trhu
Zcela nový Saab 93 Sport Sedan v prodeji na našem trhu

Tvar oken a klínovitý profil spolu s integrovanými světlomety a mřížkou chladiče dodávají vozu charakteristickou identitu značky Saab. Dokonalá aerodynamika včetně vynikajícího součinitele odporu vzduchu 0,28 umožnila dosáhnout nízkých hodnot vztlakových sil v oblasti zadní nápravy, což zlepšuje stabilitu při vysokých rychlostech a brždění. Výhodou pečlivého vyřešení obtékání vzduchu je pro řidiče i to, že pomáhá jako prevence proti usazování nečistot na zadním skle a světlech.

Zcela nový Saab 93 Sport Sedan v prodeji na našem trhu

Hlavní přístrojový panel vytváří oblouk kolem řidiče. Informační displej Saabu, umístěný při horním okraji palubní desky uzavírá přirozené zorné pole řidiče. Obrazovka zobrazuje údaje satelitního navigačního systému, nastavení autorádia a varovná hlášení. Ovládací prvky jsou logicky rozmístěné. Volant má nastavitelný sklon a vzdálenost. Zelené osvětlení palubních přístrojů a funkce Night Panel umožňují pohodlnou noční jízdu. Ve srovnání se svým předchůdcem nabízí nový 9-3 pohodlí většího prostoru, zvláště pro cestující na zadních sedadlech, a to při stejné celkové vnější délce vozu.

Pevnost konstrukce karoserie s torzní tuhostí 22 000 Nm/1° je více než dvojnásobná ve srovnání s předcházejícím modelem. To přispívá k vynikajícím vlastnostem pokud jde o jízdní pohodlí, ovladatelnost a bezpečnost. Během vývoje byly provedeny testy při 75 konfiguracích nárazu, s využitím databáze Saabu evidující 6000 skutečných dopravních nehod. Testy zahrnovaly boční nárazy nákladního automobilu, čelní srážky s osobním automobilem při rychlosti nárazu 120 km/h, a srážky s maketou losa. Aktivní opěrky hlavy druhé generace, vyvinuté Saabem, pomáhají zabránit úrazům krční páteře u cestujících na předních sedadlech při nárazu zezadu. Bezpečnostní pásy s předpínáním a omezením zátěže na všech vnějších sedadlech, kombinované s dvoufázovými předními airbagy, bočními airbagy zabudovanými v sedadlech a s postranními stropními airbagy zabezpečují cestujícím podstatně vyšší bezpečnost.


Nový model nabízí k výběru tři nové, celohliníkové, turbodmychadlem přeplňované šestnáctiventilové benzinové motory o objemu 2,0 l s výkonem od 110 do 147 kW (od 150 kdo 210 k) a turbodiesel taktéž šestnáctiventilový o objemu 2,2 l s výkonem 92 kW (125 k). Za zmínku stojí, že všechny benzinové motory dosahují nejvyšší hodnoty točivého momentu již při 2 500 ot/min a mají nezvykle plochou křivku točivého momentu, což příznivě ovlivňuje akceleraci těchto motorů již od poměrně nižších otáček motoru. Nový naftový motor pak dosahuje nejvyšší hodnoty točivého momentu již při 1 500 ot/min. Má tedy stejné výhody jako benzinové motory. Převodovky s pohonem předních kol zahrnují pěti a na přání šestistupňovou manuální převodovku a pětistupňovou automatickou převodovku s ruční volbou Saab Sentronic nebo na přání s ovládáním na volantu.


Nejvyšší rychlosti dosahuje Sedan podle zvoleného benzinového motoru a zvolené převodovky od 205 do 235 km/h. naftovým motorem pak jeho nejvyšší rychlost je 200 km/h. Nejvyšší zrychlení dosahuje motor 2,0T a to z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy, u ostatních motorů se zrychlení pohybuje od 8,5 do 11 sekund podle zvoleného motoru. Výrobce uvádí přes vysoký výkon vozů poměrně nízkou kombinovanou spotřebu u benzinových motorů 7,5 do 9 litrů na 100 km, u naftového motoru 6,6 litru na 100 km.


K dispozici je šest úrovní výbavy: Linear, Arc, Vector, vysoce výkonná varianta Aero s nejvýkonnějším motorem 2,0 T, dále Arc Launch a Vector Launch.


Všechny stupně výbavy obsahují bohatou výbavu zahrnutou v základní ceně: airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy, aktivní opěrky hlavy, imobilizér, zamykání řadící páky, centrální zamykání dálkově ovládané, dále systémy ABS + EBD, protiprokluzový systém a systém jízdní stability a posilovač řízení. V interiéru pak palubní počítač, Night panel, determální skla, elektricky ovládaná přední i zadní okna, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, ostřikovače světlometů, pylový a prachový filtr a přípravu pro mobilní telefon.

  • Stupeň výbavy Arc navíc mimo jiné automatickou dělenou klimatizaci, vyhřívaná přední sedadla, přední mlhová světla, lakovaný přední a zadní spoiler, Saab audio systém, rádio a CD přehrávač.
  • Stupeň výbavy Vector navíc mimo jiné sportovní kožený volant „Aero“, manžetu a hlavici řadící páky.
  • Varianta Aero s nejvýkonnějším motorem má snížený, sportovně laděný podvozek a úpravy karosérie, která je dodávána pouze s motorem o výkonu 147 kW (210 k).
  • Stupeň výbavy Arc Launch pak navíc elektricky ovládané sedadlo řidiče, tempomat, xenonové světlomety, parkovací asistent a dálkové ovládání oken pomocí multifunkčního klíče.
  • Stupeň výbavy Vector Launch pak navíc mimo jiné elektrické sklápění vnějších zpětných zrcátek a CD měnič na 6 CD disků.

Ceny Saab 93 Sport Sedanu

  • S benzinovým motorem 1,8t podle stupně výbavy jsou od 919 000 do 1 256 000 Kč.
  • S benzinovým motorem 2,0t podle stupně výbavy jsou od 984 000 do 1 316 000 Kč.
  • S naftovým motorem 2,2TiD podle stupně výbavy jsou od 919 000 do 1 256 000 Kč.
  • S nejvýkonnějším benzinovým motorem 2,0T (bude dodáván jen ve stupni výbavy Aero) dosud nebyla stanovena, dodání prvních vozů se předpokládá v lednu 2003.

Seznam příplatkové výbavy přes bohatou základní výbavu obsahuje řadu položek: mimo jiné elektricky ovládané skleněné střešní okno (39 000 Kč), automatickou převodovku Sentronic (73 000 Kč), integrovaný mobilní telefon (39 000 Kč), dešťové čidlo (6 000 Kč) a různé druhy Saab audio systémů (od 14 000 do 98 000 Kč).


Těšíme se, že vám po zapůjčení vozu k redakčnímu testu, budeme moci sdělit své poznatky z jízdních vlastností tohoto zajímavého nového modelu Saabu.

Autorizovaný dealer a opravce OPEL

Člen koncernu TUkas

Kontakt:
AUTO-STAIGER CZ A.S.
Praha 10, Černokostelecká 621/122
+420 271 009 111
servis.opel@auto-staiger.cz

Největší obchodní dům

automobilů v ČR

 

Motto AUTO JAROV zní: „Prodejem naše služby nekončí...”

Kontakt:
AUTO JAROV, s.r.o.
130 00 Praha 3, Osiková 2
251 002 111
autojarov@autojarov.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Stanislav Gálik se stal výkonným ředitelem inovací společnosti AAA AUTO

Stanislav Gálik se stal výkonným...

Praha, 2. února 2018 – Společnost AAA AUTO včera oficiálně uvedla novou značku AuresLab, pod kterou sjednotila veškeré inovace, na kterých pracuje. Inovační centrum povede Stanislav Gálik,...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Generátor dálkových autoovladačů KD-900 se čtečkou frekvencí

Generátor dálkových autoovladačů...

Zabýváte se výrobou autoklíčů a pracujete s dálkovými ovladači? Pak jistě víte, že vybavení kvalitními a moderními přístroji může značně ulehčit práci každému klíčaři. Takovým...