Celosvětový dodavatel automobilového průmyslu DENSO Corporation vyvinula nový dieselový systém vstřikování paliva Common Rail (DCR)

Nový systém DCR s nejvyšším tlakem vstřikování na světě * 2 500 barů vykazuje zlepšenou účinnost paliva a čistší emise výfukových plynů.

(* Pro dieselové systémy vstřikování paliva Common Rail tvořené vstřikovačem, palivovým čerpadlem a systémem Common Rail.)

Na základě výzkumu DENSO Corporation

– pomůže nový systém oproti předchozí generaci systému DENSO zvýšit účinnost paliva až o 3 procenta při současném snížení pevných částic (PM) až o 50 procent a emise oxidů dusíku (NOx) až o 8 procent.

Nový systém DCR

– bude uveden na trh pro osobní, obchodní, zemědělská a stavební vozidla po celém světě ještě v tomto roce.

Yukihiro Shinohara, výkonný ředitel odpovědný za obchodní oddělení dieselových motorů DENSO Corporation řekl: „Náš nový dieselový systém Common Rail pomůže zvýšit účinnost paliva a splňovat výfukové emisní normy, které se stávají stále přísnějšími po celém světě, zejména v Evropě, Japonsku a ve Spojených státech.“

Vylepšené konstrukční provedení snižuje zátěž palivového čerpadla:

  • V systému Common Rail je část paliva dodávaného z palivového čerpadla do vstřikovačů používána pro takové účely, jako je mazání součástí systému.
  • Toto palivo se pak vrací zpět do nádrže, což znamená dodatečnou zátěž pro palivové čerpadlo místo toho, aby bylo vstřikováno do spalovacích komor motorů.
  • Zlepšením konstrukčního provedení vstřikovače, palivového čerpadla, a systému Common Rail společnost DENSO významně snížila zátěž palivového čerpadla snížením množství paliva, které se vrací zpět do nádrže – zhruba o 90 procent.

Vyšší vstřikovací tlak:

  • Pro vygenerování vyššího vstřikovacího tlaku paliva překonstruovala společnost DENSO Corporation jednotlivé komponenty a použila nové materiály.
  • Tyto změny umožnily atomizaci paliva na jemnější kapičky, které zlepšují vzněcování paliva a účinnost spalování, což má za následek zvýšenou účinnost paliva a čistší emise výfukových plynů.

Na velikosti záleží:

  • Protože výrobci automobilů mají omezený prostor pro integraci komponent, DENSO Corporation dokázala vyprojektovat a vyrábět palivové čerpadlo, které je srovnatelné velikostí, ale účinnější než předchozí systém.
  • DENSO Corporation tímto dokázala snížit pracovní zátěž palivového čerpadla.

První uvedení dieselových systémů Common Rail na trh:

  • DENSO Corporation byla první společností na světě, která uvedla na trh již v roce 1995 dieselové systémy Common Rail.
  • V roce 2002 DENSO Corporation nabídla systém Common Rail, s nejvyšším vstřikovacím tlakem na světě v té době – 1 800 barů.
  • V roce 2008 uvedla DENSO Corporation na trh model s tlakem 2 000 barů.
  • V roce 2012 DENSO Corporation uvedla jako první na světě na trh systém řízení motoru nazývaný „Inteligentní přesná technologie kultivace běhu motoru“ (i-ART), ve kterém vstřikovače mají zabudovaný snímač tlaku pro měření vstřikovacího tlaku paliva v reálném čase a řídí se množství vstřikovaného paliva a časování každého vstřikovacího ventilu.

Budoucí vývoj:

DENSO Corporation pracuje na vývoji a uvedení na trh dieselového systému Common Rail se vstřikovacím tlakem 3 000 barů. Společnost bude i nadále vyvíjet produkty a technologie, které pomáhají zlepšit výkon vozidel poháněných dieselovým motorem s cílem snížit dopad na životní prostředí.

O dieselových systémech Common Rail:

  • Dieselový systém Common Rail je nejmodernější systém vstřikování paliva pro vznětové motory.
  • Palivo, které je vysoce stlačeno palivovým čerpadlem, se shromažďuje ve vysokotlakém zásobníku nazývaném Common Rail.
  • Potom je vstřikováno přes elektricky řízené vstřikovače do spalovacích komor.
  • Ukládání vysoce stlačeného paliva v systému Common Rail nejen jen dále zvyšuje tlak paliva, ale také řídí vstřikovací tlak paliva a časování bez ovlivňování otáčkami motoru.

DENSO Corporation

– se sídlem v Kariyi, prefektura Aichi, Japonsko, je předním světovým dodavatelem vyspělých technologií, systémů a komponent v oblasti tepelné techniky, řízení hnací jednotky, elektroniky a informací a bezpečnosti v automobilovém průmyslu. Mezi její zákazníky patří všichni hlavní světoví výrobci automobilů. Po celém světě má společnost více než 200 dceřiných společností a poboček v 36 zemích a regionech (včetně Japonska) a zaměstnává více než 130 000 lidí. Konsolidované celosvětové tržby za fiskální rok končící 31. března 2013, činily 38, 1 miliardy amerických dolarů. V posledním fiskálním roce DENSO Corporation věnovala 9,4 procenta svých globálních konsolidovaných tržeb na výzkum a vývoj. Kmenové akcie DENSO Corporation jsou obchodovány na burzách v Tokiu a Nagoji. Pro více informací přejděte na www.globaldenso.com, nebo navštivte mediální webové stránky na www.densomediacenter.com.

Společnost Denso zastupuje v ČR a SR firma T.A.D. Praha

– která se zabývá servisem a opravami systémů vysokotlakého vstřikování nafty do válců vznětových motorů, přičemž firma T.A.D Praha zastupuje 4 z 5 největších světových (evropských) výrobců vstřikovacích systémů.

Více informací o firmě TAD Praha na obsáhlé prezentaci

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Výjimečné partnerství: Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Výjimečné partnerství: Závodní tým...

Globální spolupráce dvou předních značek HP a Ferrari zahrnuje společný závazek k inovacím, výkonu a důvěře. Logo HP se na formulích objeví již v nadcházejícím závodě F1 v Miami....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jozef Kabaň se podepíše pod design nových MG

Jozef Kabaň se podepíše pod design...

Slovenská designová star Jozef Kabaň má novou práci. Světoznámý automobilový tvůrce se stal 22. dubna 2024 oficiálně novým členem rodiny MG na pozici Vice President of Global Design Center....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Francouzské otevření nové sezony

Francouzské otevření nové sezony

Tým Rabbit Czech Racing otevřel letošní sezónu prvním podnikem mezinárodního seriálu FIA International Hill Climb Cup ve francouzském St Jean du Gard. Jezdec Adam Králík obsadil na této trati...

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...