Federal-Mogul uvádí na trh písty Nüral® DuraBowl® pro novou generaci motorů s menším objemem a vyššími plnicími tlaky (downsizing)

Expertní značky Federal-Mogul posilují vedoucí postavení společnosti v oblasti dodávek komponentů originální výbavy s dlouhou životností určené pro specializované autoopravny

Výrobci automobilů požadují motory

– se stále menšími rozměry a nižší hmotností, avšak s vyšším výkonem. Proto se také stále zvyšuje potřeba takových komponentů motoru, které by byly schopny vydržet stále vyšší teploty i mechanické zatížení. Divize společnosti Federal-Mogul Vehicle Component Solutions (VCS) na tuto výzvu odpovídá nabídkou pístu Nüral® DuraBowl®, který se jako osvědčený komponent originální výbavy automobilu nyní dostává i na trh náhradních dílů, a tím se stává dostupný i pro specializované autoservisy provádějící generální opravy motorů.

Díky konstrukci DuraBowl, která získala zvláštní ocenění, je dno pístu pevnější a jeho životnost je více než čtyřikrát vyšší než u klasického hliníkového pístu, odlévaného do kovové formy. Tento nový píst byl již použit jako originální výbava v několika prestižních dieselových motorech s vysokým měrným výkonem.

Paul Vure, technical service manager European Aftermarket Federal-Mogul vysvětluje:

„Downsizing, tedy snaha o zmenšení motoru při současném zvýšení jeho výkonu pomocí přeplňování a dalších technologií, se stále více prosazuje jako prostředek pro získání vyššího výkonu z menšího množství paliva, jeho důsledkem je však mnohem vyšší tepelné a mechanické zatížení komponentů motoru. Aby bylo možné dosáhnout stejného výkonu i životnosti jako u původního motoru, musí mít náhradní písty naprosto stejné parametry a musí splňovat stejné požadavky jako originální komponenty.”

Během uplynulé dekády se střední hodnota výkonu naftového motoru zvýšila z 50 kW na 1 litr objemu (67 bhp/litr) na 70 kW na 1 litr objemu (94 bhp/litr). Tento trend se bude pravděpodobně v důsledku stále přísnějších legislativních předpisů pro snižování emisí CO2 dále zrychlovat.

Při výrobě pístu DuraBowl

– je znovu tavena slitina na dně pístu a značně se tak zvyšuje pevnost hliníku na místě, kde je to nejvíce potřebné:

Federal-Mogul uvádí na trh písty Nüral® DuraBowl® pro novou generaci motorů s menším objemem a vyššími plnicími tlaky (downsizing)

Tím se i značně zvyšuje odolnost materiálu proti únavě.

Významnost tohoto technického řešení byla mimo jiné potvrzena udělením prestižní ceny Automotive News PACE™ v kategorii inovace výrobku.

Píst Federal-Mogul Nüral DuraBowl je k dostání na evropském trhu náhradních dílů:

Federal-Mogul uvádí na trh písty Nüral® DuraBowl® pro novou generaci motorů s menším objemem a vyššími plnicími tlaky (downsizing)

Instalace pístů Nüral DuraBowl není o nic složitější než u klasických pístů a není pro ni zapotřebí žádné zvláštní nářadí ani instruktáž. Ani objednávání těchto nových pístů není pro autoopravny nic složitého: Pokud byly ve vozidle původně použity písty DuraBowl, odpovídající náhradní píst Nüral rovněž obsahuje technické řešení DuraBowl. Výrobní proces je patentově chráněn, takže společnost Federal-Mogul je jediným dodavatelem těchto náhradních pístů, jejichž kvalita je stejná jako u originálních pístů DuraBowl.

Společnost Federal-Mogul brzy uvede na trh náhradních dílů další nové řešení.

Federal-Mogul uvádí na trh písty Nüral® DuraBowl® pro novou generaci motorů s menším objemem a vyššími plnicími tlaky (downsizing)

Písty Nüral EcoTough® mají jedinečnou povrchovou úpravu obsahující pevná maziva, jako grafit a disulfid molybdenu (MoS2) s karbonovým vláknem. Výsledkem je snížení tření až o 18 % a také významné prodlužení životnosti. Někteří výrobci vozidel průběžně zavádějí písty EcoTough jako okamžité opatření vedoucí ke snížení spotřeby paliva, emisí a prodloužení životnosti.

Společnost Federal-Mogul je hlavním dodavatelem nejmodernějších komponentů motorů světovým výrobcům automobilů. Její odborné znalosti a zkušenosti v oblasti motorové techniky umožňují opravářům motorů využívat nejmodernější technická řešení v jejich dílnách či získávat nové informace a poznatky na školeních, která pro ně pořádá. Expertní značky komponentů motoru, ke kterým patří AE®, Glyco®, Goetze®, Nüral® a Payen®, nabízejí nejvyšší kvalitu originální výbavy pro firmy provádějící generální opravy motorů, čímž napomáhají znovu zajistit původní parametry podle tovární specifikace i u těch technicky nejvyspělejších motorů.

O společnosti Federal-Mogul

Společnost Federal-Mogul je předním globálním dodavatelem výrobků a služeb pro světové výrobce a opravárenské firmy osobních, užitkových a nákladních automobilů, lodě, železnice, letectví, výrobu energie a průmysl. Výrobky a služby společnosti umožňují snižovat spotřebu paliva i emise a zvyšují jejich bezpečnost.

Federal-Mogul má dvě samostatné obchodní divize. Každá z nich má svého výkonného ředitele, který je podřízen správní radě společnosti. Divize Powertrain Segment navrhuje a vyrábí komponenty originální výbavy pohonu a systémové ochrany pro osobní a těžké nákladní automobily a také pro průmyslová zařízení a dopravu. Divize Vehicle Component Solutions Segment prodává a zajišťuje distribuci širokého sortimentu výrobků patřící mezi nejproslulejší světové značky na globálním trhu náhradních dílů a výrobcům originální výbavy dodává různé díly pro brzdovou soustavu a podvozek, stěrače a jiné komponenty. Nabídka náhradních dílů zahrnuje stěrače ANCO®; zapalovací svíčky, stěrače a filtry Champion® a komponenty do motorů značek AE®, Fel-Pro®, FP Diesel® Goetze®, Glyco®, Nüral®, Payen® a Sealed Power®, komponenty řízení a odpružení MOOG® a brzdové díly Ferodo® a Wagner®.

Společnost Federal-Mogul byla založena v Detroitu v roce 1899. Zaměstnává 45 000 lidí ve 34 zemích a její ředitelství sídlí v Southfieldu, Michigan, Spojené státy. Pokud si přejete získat další informace, navštivte prosím web společnosti na www.federalmogul.com.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Výjimečné partnerství: Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Výjimečné partnerství: Závodní tým...

Globální spolupráce dvou předních značek HP a Ferrari zahrnuje společný závazek k inovacím, výkonu a důvěře. Logo HP se na formulích objeví již v nadcházejícím závodě F1 v Miami....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jozef Kabaň se podepíše pod design nových MG

Jozef Kabaň se podepíše pod design...

Slovenská designová star Jozef Kabaň má novou práci. Světoznámý automobilový tvůrce se stal 22. dubna 2024 oficiálně novým členem rodiny MG na pozici Vice President of Global Design Center....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Francouzské otevření nové sezony

Francouzské otevření nové sezony

Tým Rabbit Czech Racing otevřel letošní sezónu prvním podnikem mezinárodního seriálu FIA International Hill Climb Cup ve francouzském St Jean du Gard. Jezdec Adam Králík obsadil na této trati...

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...