Volvo získala významné ocenění Klubu motoristických novinářů

Systém detekce chodců s funkcí plně automatického brzdění (Volvo Pedestrian safety) uspěl v rámci ankety o Technickou inovaci roku.

Mezi dvanácti nominovanými technickými novinkami skončil na stupních vítězů, když ho 35 porotců ohodnotilo jako třetí nejvýznamnější počin v oblasti moderních technologií za rok 2010.

Anketu Technologická inovace pořádá Klub motoristických novinářů, který sdružuje přední české motoristické novináře a současně je pořadatelem prestižní ankety Auto roku v ČR KMN.

Porotci ocenili, že Volvo jako vůbec první na světě nabízí ve svých nových modelech S60 a V60 unikátní podpůrný systém na ochranu chodců, který dokáže rozlišit lidskou postavu od 80 cm, tedy i malé děti. Systém detekce chodců s funkcí plně automatického brzdění dokáže rozpoznat chodce v jízdní dráze vozidla. Pokud řidič včas nezareaguje, automobil automaticky aktivuje brzdy.

Pro Volvo XC60 je nyní dostupný systém rozpoznávání chodců s funkcí automatického brzdění, který byl poprvé představen v nových modelech Volvo S60 a V60. Jedná se o pomocný systém, který řidiči pomáhá rozpoznávat potenciálně nebezpečné situace a který dokáže aktivně zabránit krizovému scénáři střetu s chodcem.

Ke kolizím s chodci dochází v dnešním hustém provozu prakticky denně. Například ve Švédsku představují chodci 16 procent všech osob usmrcených při dopravních nehodách. V USA se tato hodnota pohybuje kolem 11 procent, v Německu kolem 13 procent a v Číně tento podíl vzrostl až na celých 25 procent.

Bezpečnější detekce díky kombinaci dvou systémů

Systém rozpoznávání chodců s funkcí plně automatického brzdění je tvořen novým radarem umístěným za mřížkou chladiče, kamerou před vnitřním zpětným zrcátkem a centrální řídicí jednotkou. Úkolem radaru je detekovat chodce nebo automobil před vozidlem a určovat jejich vzdálenost. Kamera má následně za úkol určit, o jaký typ objektu se jedná.

S novým radarem se dvěma režimy, který má výrazně širší zorné pole, je možné včas identifikovat i chodce chystající se vstoupit do vozovky. Kamera se vyznačuje vyšším rozlišením než v minulosti. Díky tomu je schopna rozpoznat i směr pohybu chodce.

„Pro aktivaci brzd je nezbytné, aby přítomnost objektu potvrdil jak radar, tak i kamera. Nejmodernější čidla nyní umožňují využití plného výkonu brzdové soustavy,“ vysvětluje Thomas Broberg, vedoucí bezpečnostní poradce ve společnosti Volvo Cars.

Technologie je založena na stejném principu jako lidské oko a podobně jako u našeho zraku je i funkce kamery za určitých podmínek zhoršena – to platí například pro tmu či špatné počasí.

Nová technologie umožňuje využití plného výkonu brzd

V nouzové situaci je řidič nejprve upozorněn zvukovým výstražným signálem a blikajícím světlem v zorném poli na čelním skle. Aby řidič co nejrychleji intuitivně zareagoval, připomíná tento výstražný signál brzdové světlo jiného vozidla. Ve stejném okamžiku se zvýší tlak v brzdném systému. Pokud řidič ani přes upozornění nereaguje a srážka se stane nevyhnutelnou, vůz začne automaticky intenzivně brzdit.

Společnost Volvo Cars na vývoji technologie rozpoznávání chodců s funkcí plně automatického brzdění pracovala pět let. Zkušební automobily jezdily po celém světě s cílem vyzkoušet systém ve všech různých dopravních situacích, na různých typech vozovek a v různých klimatických podmínkách.

„Najezdili jsme mnoho zkušebních kilometrů v reálném provozu, abychom systém ,naučili‘ rozpoznávat vzory pohybu chodců a jejich vzhled v různých zemích a kulturách. Informace z těchto reálných testů můžeme navíc využít pro provádění komplexních počítačových simulací,“ vysvětluje Thomas Broberg.

Předchází nehodám při rychlostech do 35 km/h

Pokud řidič na vzniklou situaci včas nezareaguje, dokáže systém rozpoznávání chodců s funkcí plně automatického brzdění srážce s chodcem zabránit až do rychlosti 35 km/h. Při vyšších rychlostech je kladen důraz především na to, aby se rychlost vozidla před nárazem co nejvíce snížila. Rychlost lze snížit až o 25 km/h. Statistiky ukazují, že rychlost vozidla má na následky nehody rozhodující vliv. Při nižší rychlosti nárazu se významně snižuje riziko vzniku závažných poranění.

„Podíl smrtelných zranění chodců je v současnosti vysoký a naše technologie sehraje při snižování tohoto nebezpečí významnou roli,“ říká Thomas Broberg.

Rozpozná i jiné automobily

Až 90 % všech dopravních nehod je způsobeno nepozorností řidiče. Polovina řidičů, kteří narazí do vozidla před sebou, před kolizí vůbec nebrzdí.

Technologie rozpoznávání chodců s funkcí plně automatického brzdění představuje další vývojovou fázi systému upozornění na nebezpečí srážky s funkcí automatického brzdění, která byla společností Volvo Cars představena již dříve. Nová V60 je rovněž schopna vyhodnotit rizikovou situaci, upozornit na ni řidiče a v případě potřeby i začít automaticky brzdit, hrozí-li náraz do vozidla vpředu.

Účelem prvotní výstrahy je řidiče upozornit, aby sám začal brzdit a nebezpečí zabránil. Pokud řidič ani přes upozornění nereaguje, automobil začne automaticky a s maximální intenzitou brzdit ještě předtím, než se srážka stane nevyhnutelnou. Díky funkci automatického brzdění lze nehodě zcela předejít, pokud je rozdíl rychlostí obou vozidel menší než 35 km/h.

Revoluční pomocný systém pro rozpoznávání chodců je od konce listopadu dostupný také v případě nejprodávanějšího modelu Volvo XC60.

Autorizovaný dealer a opravce VOLVO

Člen koncernu TUkas

 

Kontakt:
AUTO-STAIGER CZ A.S.
Praha 10, Černokostelecká 621/122
+420 271 009 111
servis.volvo@auto-staiger.cz

Autopůjčovna s nabídkou vozů všech kategorií. 

 

Firmám nabízíme flexibilní pronájem vozů.

Kontakt:
RentPoint
Praha 4, Na Chodovci 2457
267 286 823
rentpoint@rentpoint.cz

Související články

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...

Plně elektrické Volvo EX30 si...

Malé, ale skutečně schopné. Volvo slaví úspěch svým malým plně elektrickým SUV EX30, které bylo oceněno na udílení prestižních cen World Car Awards! Volvo EX30 při udílení cen v rámci...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Volvo přechází u námořní dopravy na obnovitelná paliva, sníží své fosilní emise o 84 %

Volvo přechází u námořní dopravy na...

Každoročně přepraví nákladní lodě napříč světovými oceány desítky tisíc kontejnerů s materiálem určeným pro výrobu v továrnách společnosti Volvo Cars. Odteď bude většina těchto...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela nové, plně elektrické SUV Volvo EX30

Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela...

Někdy může být první dojem zavádějící. Volvo dnes představilo zcela nové a dosud nejmenší SUV EX30. Neuhádnete kolik stojí… Volvo EX30, které bylo představeno světu dnes v italském...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud nejnižší uhlíkovou stopou

Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud...

V novém modelu Volvo EX30 je destilováno to nejlepší, co automobilka Volvo Cars nabízí, včetně mimořádné bezpečnosti a vůbec nejnižší emise CO2 ze všech dosavadních vozů Volvo. Protože se...