10 let zkušební laboratoře společnosti Volvo Cars

Schopnost napodobit dopravní nehody přispívá k prvotřídní úrovni bezpečnosti vozů Volvo.

Nárazová laboratoř společnosti Volvo Cars ve městě Torslanda letos slaví 10. narozeniny.

Za tuto dobu se v ní uskutečnilo téměř 3 000 plnohodnotných nárazových testů, díky kterým se mohou majitelé automobilů Volvo těšit z ještě vyšší bezpečnosti svých vozidel.

„Dokážeme napodobit většinu nehod a kolizí, ke kterým dochází na silnicích. Jejich analýzou a následným testováním nových bezpečnostních technologií v laboratoři pro nárazové zkoušky dokážeme zlepšit úroveň bezpečnosti našich vozidel tak, aby byla ve skutečném provozu ještě bezpečnější,“ říká Thomas Broberg, vedoucí bezpečnostní poradce ve společnosti Volvo Cars.

 Když švédský král Karel XVI Gustav v roce 2000 otevřel nové bezpečnostní středisko, jednalo se o jedno z nejmodernějších zařízení v automobilovém průmyslu. Tuto pozici si laboratoř udržela dodnes díky nepřetržitému zavádění nových zařízení a zkušebních metod.

Nejnovějším technologickým přírůstkem je soubor digitálních vysokorychlostních kamer, které jsou schopny zaznamenat 200 000 snímků za sekundu.

„Nové kamery nám poskytují výjimečný prostor pro studium kolizí do nejmenšího detailu. Navíc máme k dispozici řadu miniaturních kamer, které jsou umístěny uvnitř vozidel a které zaznamenávají, co se děje s klíčovými komponenty ve vozidle,“ vysvětluje Thomas Broberg.

 Fixní a pohyblivá dráha

Zkušební laboratoř disponuje jednou pevnou a jednou pohyblivou zkušební dráhou. Pohyblivou dráhu lze natáčet pod úhlem od 0 do 90 stupňů. Díky tomu je možné testovat celou řadu scénářů kolizí a nehod, počínaje čelní srážkou přes boční nárazy až po srážky dvou vozidel pod různými úhly a při různých rychlostech. Testovat lze i systémy pro předcházení a zmírňování následků nehod. Zařízení dokáže v současnosti uskutečnit až 400 plnohodnotných nárazových zkoušek ročně.

Obě dráhy se setkávají nad šestimetrovou šachtou překrytou plexisklem, odkud je srážka natáčena zespodu. Během let byl kryt z plexiskla svědkem celé řady pozoruhodných nárazů.

Například v roce 2003 společnost Volvo Cars demonstrovala zástupcům médií ochranu proti bočnímu nárazu u Volva S40, když do boku tohoto kompaktního sedanu narazil o mnoho větší model XC90 pohybující se rychlostí 50 km/h.

„Míra přesnosti testů, ve kterých se dva automobily srazí při rychlostech 50 km/h, je 2,5 centimetru. To odpovídá dvěma tisícinám sekundy. Pro porovnání – mrknutí lidského oka trvá přibližně 60 tisícin sekundy. Tento údaj nejlépe vypovídá o přesnosti laboratoře,“ říká Thomas Broberg.

 Nárazové zkoušky v opačném směru

Nárazové zkoušky na obou drahách mohou být prováděny i v opačném směru. Na konci fixní dráhy se nachází betonová deska, kterou lze použít pro různé testy, například převrácení vozidel, či pro testy technologií pro předcházení nebo zmírňování následků nehod. Na konci pohyblivé zkušební dráhy se nachází venkovní část areálu, která je nedílnou součástí nárazové laboratoře. Zde se provádějí nárazové zkoušky proti celé řadě překážek, které se běžně nacházejí v dopravním prostředí.

Nárazový blok, kterým je laboratoř vybavena, váží 850 tun. K jeho pohybu slouží technologie fungující na principu vzduchového polštáře. K dispozici je navíc přibližně 20 dalších fixních a pohyblivých bariér určených pro vlastní přísné testy společnosti Volvo Cars a pro ověřování souladu s požadavky oficiálních testů.

Kromě zaměstnanců v laboratoři je zde ještě tým přibližně 100 tichých, avšak velmi efektivních pracovníků – zkušebních figurín: muži, ženy a děti různých velikostí a věků. Zkušební figuríny jsou špičková měřicí zařízení různých konstrukcí a uspořádání pro různé typy nárazů.

 „Abychom našim zákazníkům mohli nabídnout automobily s bezpečností na úrovni absolutní světové špičky, musíme zajistit, aby byly naše bezpečnostní systémy vhodné pro různé typy cestujících, pro co největší rozmezí rychlostí a pro různé dopravní situace. A je to právě schopnost napodobovat nehody a kolize ze skutečného provozu, která naše Bezpečnostní středisko odlišuje od ostatních. Nárazová laboratoř rovněž umožňuje ověření funkčnosti technologií pro předcházení nehodám,“ říká Thomas Broberg a dodává: „Jejich analýzou a následným testováním nových bezpečnostních technologií v laboratoři pro nárazové zkoušky dokážeme zlepšit úroveň bezpečnosti našich vozidel tak, aby byla ve skutečném provozu ještě bezpečnější.“

 Světová špička v oblasti výzkumu

„Riziko, že se stanete účastníkem nehody, nebo že se při nehodě zraníte, se u našich nejnovějších modelů snížilo na polovinu v porovnání s vozy Volvo ze 70. let minulého století. Nepřetržitě podnikáme nové kroky k naplnění naší vize, aby žádný cestující při nehodě vozu Volvo po roce 2020 nezemřel ani nebyl vážně zraněn. Nárazová laboratoř hraje v tomto vývoji klíčovou roli,“ říká Thomas Broberg.

Volvo S60 je praktickým výsledkem špičkového výzkumu, který ve společnosti Volvo Cars a v jejím bezpečnostním středisku probíhá.

Autorizovaný dealer a opravce VOLVO

Člen koncernu TUkas

 

Kontakt:
AUTO-STAIGER CZ A.S.
Praha 10, Černokostelecká 621/122
+420 271 009 111
servis.volvo@auto-staiger.cz

Autopůjčovna s nabídkou vozů všech kategorií. 

 

Firmám nabízíme flexibilní pronájem vozů.

Kontakt:
RentPoint
Praha 4, Na Chodovci 2457
267 286 823
rentpoint@rentpoint.cz

Související články

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...

Plně elektrické Volvo EX30 si...

Malé, ale skutečně schopné. Volvo slaví úspěch svým malým plně elektrickým SUV EX30, které bylo oceněno na udílení prestižních cen World Car Awards! Volvo EX30 při udílení cen v rámci...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Volvo přechází u námořní dopravy na obnovitelná paliva, sníží své fosilní emise o 84 %

Volvo přechází u námořní dopravy na...

Každoročně přepraví nákladní lodě napříč světovými oceány desítky tisíc kontejnerů s materiálem určeným pro výrobu v továrnách společnosti Volvo Cars. Odteď bude většina těchto...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela nové, plně elektrické SUV Volvo EX30

Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela...

Někdy může být první dojem zavádějící. Volvo dnes představilo zcela nové a dosud nejmenší SUV EX30. Neuhádnete kolik stojí… Volvo EX30, které bylo představeno světu dnes v italském...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud nejnižší uhlíkovou stopou

Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud...

V novém modelu Volvo EX30 je destilováno to nejlepší, co automobilka Volvo Cars nabízí, včetně mimořádné bezpečnosti a vůbec nejnižší emise CO2 ze všech dosavadních vozů Volvo. Protože se...