Automobily Volvo usnadňují život alergikům

Přestože pro mnoho lidí je jaro jednou z nejkrásnějších částí roku, pro jiné může představovat období opravdového utrpení.

Člověk trpící astmatem nebo alergiemi má během pylové sezóny málo míst, kam se může uchýlit.

Jízda v automobilu Volvo však může těmto lidem život usnadnit.

„Filtry pro čištění vzduchu vstupujícího do interiéru, kterými je vůz vybaven, odstraňují i částice způsobující alergie. Jízda v automobilu tak mnoha alergikům v případě akutních problémů pomáhá dýchání usnadnit,“ říká Andreas Andersson, manažer Volvo Cars odpovědný za optimalizaci interiérů pro alergiky.

Filtry, které vzduch čistí, plní dvě funkce – jeden zachycuje částice, zatímco druhý je impregnovaný aktivním uhlím, které neutralizuje zápachy. Vzduch v prostoru pro cestující je monitorován systémem pro sledování kvality vzduchu, který sleduje množství škodlivin nasávaných zvenčí. Předtím, než úroveň škodlivin překročí přijatelnou hodnotu, dojde k automatickému uzavření přívodu venkovního vzduchu, a to zcela bez zásahu řidiče. Z tohoto důvodu je vzduch uvnitř vozidla v principu vždy čistší než vzduch venku.

Automatické větrání

Jedním faktorem, který přispívá k čistotě vzduchu v automobilu, je systém automatického větrání, který automobil při odemknutí důkladně vyvětrá. Tímto systémem mohou být aktuálně vybaveny vozy Volvo S80, XC60, V70, XC70 a S60, postupně však bude zaveden do všech modelů značky.

Společnost Volvo Cars zaujímá ve vývoji automobilů vhodných pro alergiky vedoucí pozici. Jako jediní v automobilovém průmyslu dbáme na to, aby všechny textilní materiály použité v našich vozech splňovaly přísné požadavky normy Öko-Tex*. Kožené čalounění je zpracováváno bez použití chromu.

Důraz je kladen i na minimalizaci uvolňování niklu ze všech kovových prvků v interiéru. Výsledkem je, že pět modelů Volvo s devíti různými možnostmi provedení interiéru nabízí uvnitř vozidla takovou kvalitu vzduchu, že jsou doporučovány Švédskou asociací alergiků a astmatiků.

Několik vozů Volvo rovněž obdrželo vysoké hodnocení od americké organizace Healthy Car, která provádí studie zaměřené na přítomnost škodlivých látek ve vozidlech.

„Víme, že 35-40 procent lidí v západním světě trpí nějakou formou nadměrné citlivosti nebo alergie. To pro mnoho lidí představuje závažný problém a je proto důležité, abychom jim v našich automobilech nabídli čisté prostředí,“ říká Andreas Andersson.

Filtr zachycující malé částice

Výzkumníci společnosti Volvo Cars nyní pracují na vývoji filtrů, které by dokázaly zachytit i ty nejmenší částice. Právě malé částice jsou totiž nejnebezpečnější. Na rozdíl od velkých částic, které přispívají k rozvoji alergií, nevyvolávají malé částečky okamžité příznaky. Mohou mít však nepříznivý vliv na zdraví z dlouhodobého hlediska.

Jan Olson, marketingový manažer Švédské asociace alergiků a astmatiků, je vděčný za spolupráci jeho organizace se společností Volvo Cars, s níž je velmi spokojen: „Od doby, kdy jsme definovali kritéria kvality vzduchu pro alergiky, jsme od uživatelů neobdrželi žádné negativní reakce. V souladu s těmito standardy bylo schváleno několik vozů Volvo. To znamená, že standardy byly nastaveny správným způsobem. Je obtížné určit přesnou hodnotu, nevidíme však žádné příznaky, že by se problém s alergiemi snižoval. Počty alergiků jsou přibližně stejné ve všech evropských zemích.“

„DRIVe Towards Zero“

Vývoj interiérů vozidel vhodných pro alergiky je součástí vize, kterou společnost Volvo Cars prezentovala pod názvem DRIVe Towards Zero, jejímž cílem je vyvíjet automobily, které nebudou produkovat žádné škodlivé částice ani emise oxidu uhličitého. Jedinou zemí, která dosud legislativně upravila kvalitu vzduchu v automobilech, je Čína. Podobné předpisy existují i v Japonsku, ty však platí pouze pro tamní automobilky.

Systém zkvalitnění vzduchu v interiéru IAQS (Interior Air Quality System), automatické větrání a vyjímatelné podlahové koberce společně tvoří CZIP – systém čištění vzduchu v interiéru (Clean Zone Interior Package). IAQS je pro všechny modely Volvo k dispozici jako volitelná výbava.

Modely značky Volvo, které lze objednat se systémem CZIP, a které doporučuje Švédská asociace alergiků a astmatiků:

  • Volvo S80
  • Volvo V70
  • Volvo XC60
  • Volvo XC70
  • Volvo S60 (testy se provádějí v průběhu letošního jara, model však splňuje stejné standardy jako ostatní doporučené modely)

 *Mezinárodní asociace Oeko-Tex® je sdružením 14 předních výzkumných a zkušebních institucí v oblasti textilního průmyslu v Evropě a v Japonsku, které provádí nezávislé testování obsahu škodlivých látek.

Autorizovaný dealer a opravce VOLVO

Člen koncernu TUkas

 

Kontakt:
AUTO-STAIGER CZ A.S.
Praha 10, Černokostelecká 621/122
+420 271 009 111
servis.volvo@auto-staiger.cz

Autopůjčovna s nabídkou vozů všech kategorií. 

 

Firmám nabízíme flexibilní pronájem vozů.

Kontakt:
RentPoint
Praha 4, Na Chodovci 2457
267 286 823
rentpoint@rentpoint.cz

Související články

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...

Plně elektrické Volvo EX30 si...

Malé, ale skutečně schopné. Volvo slaví úspěch svým malým plně elektrickým SUV EX30, které bylo oceněno na udílení prestižních cen World Car Awards! Volvo EX30 při udílení cen v rámci...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Volvo přechází u námořní dopravy na obnovitelná paliva, sníží své fosilní emise o 84 %

Volvo přechází u námořní dopravy na...

Každoročně přepraví nákladní lodě napříč světovými oceány desítky tisíc kontejnerů s materiálem určeným pro výrobu v továrnách společnosti Volvo Cars. Odteď bude většina těchto...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela nové, plně elektrické SUV Volvo EX30

Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela...

Někdy může být první dojem zavádějící. Volvo dnes představilo zcela nové a dosud nejmenší SUV EX30. Neuhádnete kolik stojí… Volvo EX30, které bylo představeno světu dnes v italském...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud nejnižší uhlíkovou stopou

Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud...

V novém modelu Volvo EX30 je destilováno to nejlepší, co automobilka Volvo Cars nabízí, včetně mimořádné bezpečnosti a vůbec nejnižší emise CO2 ze všech dosavadních vozů Volvo. Protože se...