Tommy Rustad, Volvo a Polestar zvítězili v STCC

Finále STCC se zdramatizovalo tak, jak to jen bylo možné.

Tým Volvo dorazil do Mantorp Park s patnáctibodovou ztrátou v šampionátu týmů, zatímco Tommy Rustad za vítězstvím v šampionátu zaostával o pouhých 9 bodů.

Před 25 000 diváky a více než 800 pozvanými hosty dokázal tým Volvo Polestar díky vynikajícím výkonům v dramatickém boji naklonit vítězství na svou stranu.

Robert Dahlgren byl při kvalifikaci opět mezi nejlepšími a v prvním rozjezdu vybojoval páté místo poté, co startoval z jedenácté pozice kvůli penalizaci deseti startovních míst z předchozího soutěžního víkendu. Jeho týmový kolega Tommy Rustad v tomto rozjezdu dosáhl po startu z druhé pozice „povinného“ vítězství. Vedoucí jezdec šampionátu Thed Björk skončil na čtvrtém místě.  

Při druhém rozjezdu zmenšili Tommy Rustad a tým Volvo odstup za jezdcem týmu Flash Engineering Thedem Björkem v šampionátu jezdců na čtyři body a na deset bodů za vedoucím týmem šampionátu – BMW WestCoast Racing. Další tým BMW Flash Engineering se vklínil se šesti body před Volvo a Polestar. Obrácené pořadí na startu znamenalo, že Dahlgren startoval jako čtvrtý, Thed Björk jako pátý, Tommy Rustad jako osmý a týmový kolega Theda Björka Jan Nilsson na vnitřní straně jako devátý. To, co následovalo, byl nejdramatičtější závod sezony.

Během pěti sekund před první zatáčkou se Jan Nilsson srazil s Tommym Rustadem, který dostal nebezpečný smyk, ale podařilo se mu udržet vůz na trati. Jan Nilsson vyjel z dráhy a závod pro něj skončil v písečné pasti. Téměř ve stejném okamžiku Thed Björk vytlačil na výjezdu ze stejné zatáčky do trávy Richarda Göranssona, pilota týmu WestCoast Racing. Richard Göransson dostal na trávě ve vysoké rychlosti smyk, zvládnul však před další zatáčkou vrátit vůz na trať, kde narazil do boku Theda Björka. Toho spolu se svým vlastním týmovým kolegou Robinem Rudholmem vytlačil z trati, aby oba skončili v písečné pasti v oblacích štěrku a prachu. Z nich vyjel Dahlgren jako třetí a Rustad jako pátý, přičemž stroje obou jezdců jako zázrakem vyvázly nedotčené.

Zatímco si oba týmy BMW užívaly plážového písku, týmu Volvo Polestar stačilo k vítězství v obou šampionátech pouze to, aby Dahlgren i Tommy dojeli do cíle na čtvrtém a pátém místě. Robin Rudholm opět vyjel z trati a zahájil hon na body v šampionátu. Dahlgren předjel oba vozy, závod vyhrál a zajistil týmu vítězství. Tommy Rustad, stále na pátém místě, byl nepřetržitě instruován prostřednictvím vysílačky a splnil přesně to, co se od něj očekávalo. Dojel pátý a zajistil si vítězství v šampionátu jezdců.

„Byl to dramatický a šťastný den! Jsem hrdý na vítězství v nejnáročnějším závodě ve Skandinávii a na značku Volvo,“ prohlásil Tommy Rustad poté, co ho tým ozdobil zlatou korunou a boa.

Štěstí dnes týmům Volvo a Polestar přálo. Nejen že vítězství v šampionátu týmů a jezdců bylo v kapse, ale rovněž se jim podařilo zapsat se ve stejný den do historie. Volvo a Polestar se staly prvním týmem, který byl nejrychlejší ve všech kvalifikačních jízdách v sezoně STCC od zahájení této soutěžní série před čtrnácti lety v roce 1996.

„Výsledek považujeme za mimořádně spravedlivý. V této sezoně jsme zaujali všechna první místa na startu a současně jsme zvítězili v polovině všech soutěžních rozjezdů. Rustad se stal jezdcem, který vyhrál nejvíce rozjezdů – pět, za ním se umístil Dahlgren na druhém místě se čtyřmi. Nakonec se nám podařilo vybojovat oba tituly a nyní si tento moment plně vychutnáváme,“ prohlásil Christian Dahl, vedoucí týmu Volvo Polestar Racing.

Vítězství nakonec přišlo, avšak ambice společnosti Volvo, týkající se vytvoření nejlepšího automobilu na světě Super 2000 za využití spolupráce místní organizace a týmu Polestar, si vyžádaly intenzivní a rychlý program vývoje podvozku, aerodynamiky a motoru. V úvodních fázích sezony a během závodů musel projekt čelit několika problémům s motorem, které se technikům Volvo a Polestar podařilo během sezony vyřešit. Bohužel Dahlgren kvůli tomu nemohl bojovat o umístění v šampionátu jezdců, což však nakonec neohrozilo vítězství v obou šampionátech.

„Vítězství v šampionátu potvrdilo silnou pozici společnosti Volvo Cars v ekologických technologiích. Prvenství jasně ukázalo, že ekologické automobily neznamenají horší výkon ani ztrátu zábavy z jízdy,” řekl Greg Maruszewski, generální ředitel pro Volvo Auto Czech.

„Nemohu popsat, jak pyšný jsem na každého, kdo se na tomto projektu podílel. Vůle, morálka a týmový duch, které ho naplnily, a to zejména v době, kdy se na trati nedařilo nebo kdy jsme byli pod tlakem médií, byly prostě fantastické. Nakonec jsme zvítězili, protože jsme pracovali jako tým a nikdy se nevzdali,“ prohlásil Derek Crabb, ředitel pro motoristický sport ve společnosti Volvo Cars.

 Šampionát jezdců 2009

1. Tommy Rustad, Polestar Racing 94
2. Thed Björk, Flash Engineering 94
3. Robin Rudholm, WestCoast Racing 80
4. Richard Göransson, WestCoast Racing 75
5. Mattias Andersson, MA:GP/IPS 56
6. Jan Nilsson, Flash Engineering 54
7. Robert Dahlgren, Polestar Racing 52

Šampionát týmů 2009

1. Volvo Polestar Racing 156
2. Flash Engineering 155
3. West Coast Racing 148
4. MA:GP/IPS 104
5. CMS/NFA 60
6. Engström Motorsport 50
7. Biogas.se

Autorizovaný dealer a opravce VOLVO

Člen koncernu TUkas

 

Kontakt:
AUTO-STAIGER CZ A.S.
Praha 10, Černokostelecká 621/122
+420 271 009 111
servis.volvo@auto-staiger.cz

Autopůjčovna s nabídkou vozů všech kategorií. 

 

Firmám nabízíme flexibilní pronájem vozů.

Kontakt:
RentPoint
Praha 4, Na Chodovci 2457
267 286 823
rentpoint@rentpoint.cz

Související články

Volvo bude mít díky bioplynu první...

Volvácký výrobní závod v čínském Tchaj-čou přechází na bioplyn, díky čemuž se stává první klimaticky neutrální továrnou v Číně značky. Využívání bioplynu namísto zemního plynu...

Plně elektrické Volvo EX30 si...

Malé, ale skutečně schopné. Volvo slaví úspěch svým malým plně elektrickým SUV EX30, které bylo oceněno na udílení prestižních cen World Car Awards! Volvo EX30 při udílení cen v rámci...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Volvo přechází u námořní dopravy na obnovitelná paliva, sníží své fosilní emise o 84 %

Volvo přechází u námořní dopravy na...

Každoročně přepraví nákladní lodě napříč světovými oceány desítky tisíc kontejnerů s materiálem určeným pro výrobu v továrnách společnosti Volvo Cars. Odteď bude většina těchto...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela nové, plně elektrické SUV Volvo EX30

Malý vůz s velkým potenciálem. Zcela...

Někdy může být první dojem zavádějící. Volvo dnes představilo zcela nové a dosud nejmenší SUV EX30. Neuhádnete kolik stojí… Volvo EX30, které bylo představeno světu dnes v italském...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud nejnižší uhlíkovou stopou

Nové malé Volvo EX30 vyniká dosud...

V novém modelu Volvo EX30 je destilováno to nejlepší, co automobilka Volvo Cars nabízí, včetně mimořádné bezpečnosti a vůbec nejnižší emise CO2 ze všech dosavadních vozů Volvo. Protože se...