Společnosti Honda, Toshiba a Sekisui House v japonském městě Saitama vybudovaly nový ukázkový a zkušební dům

Na vybudovaném domě zahájily ověřování informačních technologií, prostředků osobní mobility a technologií pro hospodaření s energiemi určených pro moderní životní styl, jež si kladou za cíl uspokojit budoucí poptávku po těchto systémech.

1hondadum800

Nový ukázkový a zkušební dům

– je plně obyvatelný dům pro dvě rodiny. Jeho účelem je nové technologie dále rozvíjet v reálných životních podmínkách a přispět ke zlepšení života v budoucnosti testováním nových technologických výzev, jako jsou například:

  • vzájemné sdílení elektrické energie a teplé vody vyrobených v obou domácnostech
  • bezkontaktní dobíjení elektromobilů
  • dodávky elektřiny z vozidel do domácnosti i ostatním obyvatelům dané obce
  • vytváření obytného prostoru umožňujícího širší využívání produktů osobní mobility
  • přebytečná elektřina vyrobená fotovoltaickými články v jedné z domácností může být využita v domácnosti druhé

Ve snaze o vytvoření budoucnosti, kdy si lidé budou moci užívat bezpečnější, pohodlnější a zábavnější životní styl, se všechny tři společnosti aktivně angažují v oblasti podpory realizace inteligentních obcí.

V rámci sloganu SLOW & SMART (Pomalu a chytře)

– společnost Sekisui House podporuje různé iniciativy využívající nejmodernější technologie pro pohodlný a příjemný způsob života. Vzhledem k očekávanému rozšíření domů s „nulovou spotřebou energie“ kolem roku 2020 společnost Sekisui House pod značkou „Green First Zero“ nabízí inteligentní domy vybavené různými technologiemi pro výrobu a úsporu energie, jež jsou optimálně řízeny systémem HEMS (systém energetického řízení domácnosti).

Společnost Toshiba

– pro zajištění stabilní dodávky energie a vytvoření pohodlného a úsporného prostoru pro život nabízí řešení, jež kombinují zařízení na výrobu energie, inteligentní domácí spotřebiče a cloudové služby. Tato řešení jsou nabízena v široké škále forem od domácích spotřebičů až po funkční systém „odezvy na poptávku“ pro obce, jenž dokáže propojit domy v rámci obce. Tento systém „odezvy na poptávku“ představuje metodu vyvážení dodávek elektrické energie a poptávky na základě požadavků uživatele.

Společnost Honda

– ve snaze o dosažení „svobody a radosti z mobility“ a „udržitelné společnosti, ve které si lidé budou moci užívat života“, v dubnu 2012 vybudovala dva ukázkové domy ve městě Saitama, k nimž na počátku tohoto roku přibyl inteligentní dům Honda Smart Home v americké Kalifornii. Kromě toho firma ověřuje efektivitu svých technologií pro řízení spotřeby energie, jež umožňují výrobu a spotřebu energie v rámci budovy. Společnost Honda se rovněž zabývá studiem ideální budoucnosti osobní mobility.

V listopadu 2013 se všechny tři firmy

– zúčastnily tematického projektu SMART MOBILITY CITY 2013, který se konal při příležitosti 43. autosalonu v Tokiu. V rámci této akce všechny tři společnosti překročily hranice svých oborů a navrhly životní styl budoucnosti, ve kterém domy, elektrické spotřebiče a automobily budou navzájem propojeny.

V tomto společném projektu byla představena jejich vize příjemného životního stylu, který by byl udržitelný po celou dobu lidského života, a také životní styl budoucnosti pro rok 2020, kdy domy i prostředky mobility produkují nulové emise CO2. Ztělesněním těchto životních stylů se stal nově vybudovaný a plně obyvatelný ukázkový a zkušební dům pro dvě rodiny. Díky tomuto novému domu mohou všechny tři společnosti provádět nejrůznější ověřovací zkoušky s cílem vyvinout technologie umožňující futuristický životní styl a uvést tyto technologie do praktického života.

Přehled zkoušek a ukázkových programů

○ „POMALÝ A CHYTRÝ“ životní styl budoucnosti

Nový ukázkový a předváděcí dům je vybaven nejrůznějšími technologiemi a řešeními na podporu bezpečného a komfortního životního stylu, a to včetně prostorového uspořádání umožňujícího parkování automobilu uvnitř domu, vnitřního prostoru umožňujícího využití robotů, zcela rovných podlah v celém domě včetně venkovní plochy, či automatického řízení otevírání a zavírání oken, dveří a žaluzií. V rámci ukázek a zkoušek bude ověřena kompatibilita domu a produktů mobility, stejně tak jako konstrukční řešení domu zajišťující jeho obyvatelům bezpečný a komfortní život bez ohledu na věk.

○Výměna elektrické energie a tepla mezi domácnostmi prostřednictvím systému μCEMS

Systém μCEMS (Micro Community Energy Management System (Systém energetického řízení pro malé obce) optimalizuje řízení dodávky a spotřeby elektrické energie nejen pro každý dům, ale pro celou obec. Za pomoci nově vybudovaného ukázkového zkušebního domu pro dvě rodiny bude v rámci testů ověřena úspora energií vyplývající ze sdílení elektrické energie a tepla mezi oběma domácnostmi a z využití „odezvy na poptávku“.

○Pokročilý systém V2H (Vehicle to Home)

Nový ukázkový a zkušební dům je vybaven systémem V2H, který je připojen na komerční rozvodnou síť, a je schopen dodávat elektrickou energii z vozidla nejen pro využití v domě, ale také pro využití v rámci obce. V rámci zkoušek bude ověřena hodnota produktů elektromobility nejen jako nouzového zdroje energie pro jeden dům, ale také jako zdroje energie, který bude moci využít celá obec pro posunutí a/nebo snížení denní špičky v odběru energie.

○Bezkontaktní dobíjení a autonomní parkování

Nový ukázkový a zkušební dům je rovněž vybaven systémem pro autonomní řízení vozu Fit EV v jeho prostorách, který umožňuje přesné parkování vozidla v garáži. Jeho součástí je i bezkontaktní dobíjecí zařízení. V rámci zkoušek bude ověřena praktičnost a problémy související s využíváním těchto technologií v domě.

○Další hlavní funkce a technologie

  • ・Ozelenění stěn (Sekisui House)
  • ・Inteligentní měřič (Toshiba)
  • ・eneGoon, záložní zdroj s lithium-iontovými bateriemi (Toshiba)
  • ・Inteligentní elektrické spotřebiče, HEMS FEMINITY (Toshiba)
  • ・84palcový 4K televizor (Toshiba)
  • ・Honda Smart Home System (Honda)
  • ・V2H systém včetně elektromobilu Honda MC-β EV (Honda)
  • ・HEMS řízení s technologií rozpoznávání hlasu (Honda)
  • ・Robotická zařízení Honda (Honda)

 

Sekisui House

– přispívá k bezpečnosti a pohodlí osob využitím nejmodernějších technologií pro domácnost již od fáze výstavby. Společnost Toshiba rozvíjí myšlenku „chytré obce“ prostřednictvím stabilní dodávky energie a vytvoření komfortního a úsporného životního prostoru. Společnost Honda hodlá svými produkty mobility příští generace lidem i nadále přinášet radost z mobility. Společně všechny tři společnosti spolupracují nad rámec svých jednotlivých oborů a vytvářejí koncept životního stylu budoucnosti, který bude bezpečnější, pohodlnější, praktičtější a zábavnější.

 Toshinori Abe, prezident a provozní ředitel společnosti Sekisui House, Ltd., k tomu uvedl:

„Tento nový inteligentní dům nám poskytne skvělou příležitost pro ukázkové zkoušky, které budou zahrnovat celou řadu pokročilých informačních systémů a technologií mobility. Zkoušky budeme provádět v reálném prostředí, kdy bude možné identifikovat, jak tyto pokročilé technologie podporují a umožňují zajištění komfortního a příjemného života, jak je možné tyto technologie sdílet mezi více obyvateli a v rámci obce, či jak dobře naše technologie dokážou potřeby obyvatel a obce uspokojit. Pevně doufám, že tyto zkoušky naše technologie posunou o krok blíže k praktickému využití.“

Hisao Tanaka, předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti Toshiba Corporation, zdůraznil:

„Jsme připraveni zahájit praktické zkoušky technologií pro oblasti mobility, bydlení, spotřebitelské elektroniky a energetických zařízení od všech tří firem. V nadcházejících letech hodláme spolupráci dále prohloubit a vytvořit ještě vyšší přidanou hodnotu hlubší vzájemnou integrací našich technologií. Tímto způsobem chceme vytvořit koncept chytré společnosti, ve které si lidé budou moci užívat života.“

 Takanobu Ito, prezident a generální ředitel společnosti Honda Motor Co., Ltd., vysvětlil:

„Věřím, že tato spolupráce všech tří společností, jež přesahuje hranice jejich dosavadních oborů, nám umožní vytvořit originální myšlenky, které přispějí k vytvoření nových hodnot. Ověřováním v reálném prostředí, podobně jako v případě tohoto domu, budeme schopni identifikovat potřeby životního stylu budoucnosti, které od pracovního stolu nelze rozpoznat, a budeme se snažit o vytvoření zábavného bydlení i mobility, jež budou inspirací pro nové sny. “

 

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

Nabízíme komplexní služby v oblasti prodejní a servisní péče SEAT.

SEAT – španělský temperament s německou technologií

 

Kontakt:
SAZ – Evžen Myslivec s.r.o.
Rybalkova 2639, 440 01 - Louny
415 652 154, 603 519 204
prodej.seat@saz-myslivec.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda v Milánu představí vizi udržitelnosti

Honda v Milánu představí vizi...

Honda na festivalu Milan Design Week, který se uskuteční ve dnech 16. až 21. dubna, představí svůj rozvíjející se přístup k udržitelnějšímu produktovému designu a poprvé v Evropě...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda a GM zahajují výrobu systémů vodíkových palivových článků

Honda a GM zahajují výrobu systémů...

Společnosti GM a Honda zahájily výrobu systémů vodíkových palivových článků ve svém společném podniku Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM), který je vůbec prvním velkým výrobním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Plně elektrické SUV Honda e:Ny1 budou pohánět nové jednotky od Vitesco Technologies

Plně elektrické SUV Honda e:Ny1 budou...

Společnost Vitesco Technologies, přední mezinárodní dodavatel moderních pohonných technologií a řešení pro elektrifikaci, bude společnosti Honda dodávat pro nové plně elektrické SUV...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda spustila mohutnou elektrickou ofenzivu

Honda spustila mohutnou elektrickou ofenzivu

Většina automobilek představuje vždy jen jeden nový model s velkým haló. Zcela výjimečně může jít o dva. A pak je tu Honda, která v evropském výzkumném a vývojovém středisku značky v...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Honda EM1 e: Skútr s baterkou na pronájem

Honda EM1 e: Skútr s baterkou na pronájem

Honda představuje svůj první elektrický skútr – záležitost s ocelovým rámem, výškou sedla 740 mm a celkovou hmotností 95 kg včetně baterie. Model EM1 e: není nic míň než první...