Nový SEAT Ibiza – nový začátek

Populární SEAT Ibiza bude první model koncernu Volkswagen, který bude využívat nově vyvinutou podvozkovou platformu pro kategorii malých vozů.

To znamená především zlepšenou stabilitu, pohodlí a mimořádnou úroveň bezpečnosti posádky.

Nový SEAT Ibiza – nový začátek
Nový SEAT Ibiza – nový začátek
Nový SEAT Ibiza – nový začátek

Představení nové generace modelu Ibiza znamená pro SEAT velký krok kupředu. Novinka má neskromný cíl být měřítkem kvality v rámci své třídy a také jednoznačným ztělesněním hodnot značky SEAT.

Nová Ibiza, která je již čtvrtou a pravděpodobně nejpůsobivější generací vozů tohoto jména, se bude opět vyrábět v moderní automobilce v Martorellu, nedaleko Barcelony. Nový model s výrazným designem představuje velký skok v kvalitě, bezpečnosti a výbavě. Je také prvním produktem výrobkové inovační vlny, kterou SEAT připravuje na nejbližší období.

Důraz na ohleduplnost k životnímu prostředí je dalším rysem nové Ibizy. 95 % všech dílů a komponent může být recyklováno, řada Ibiza vykazuje průměrné množství vypouštěného CO2 pod průměrnou úrovní v segmentu. Všechny vznětové motorizace emitují méně než 120 g CO2 na 1 kilometr jízdy a všechny zbývající zážehové motorizace se vejdou pod úroveň 160 g/km.

Nový designový jazyk

Nový SEAT Ibiza je první sériový model vytvořený pod vedením uznávaného šéfdesignera Luca Donckerwolka.

Donckerwolke vytvořil mnohem agresivnější siluetu, připomínající neomylný a neomylně atraktivní vzhled Ibizy. Tento originální vzhled uvádí života nový designérský jazyk definovaný silnými geometrickými tvary. Zvenku se vzhled modelu se zcela novou přídí a maskou vyvinul do nového dynamického šípového designu, tzv. „Arrow designu“. Ten snižuje přední světlomety a masku pod úroveň kapoty, aby utvořil hlavu šipky. Typická dynamická linka vytváří pronikavý, markantní dojem v oblasti blatníků. Obzvláště svalnaté boky v zadní části a rozšířené blatníky, společně se zrcátky umístěnými pod základnou oken nebo účinné vstupní otvory v přídi propůjčují Ibize sportovní vzhled a mladistvý charakter.

Také interiér doznal komplexního vylepšení, designéři se zaměřili na kvalitu použité technologie výroby, materiály a volbu vzorů čalounění. Výsledkem je vysoce kvalitní interiér se sportovní atmosférou.

Přístrojová deska přirozeně orientovaná na řidiče má sportovní design, zvýrazněný novým tvarem výdechů ventilace, které přispívají k vyššímu komfortu a účinnosti. Navíc je zde možnost připojení audiozařízení prostřednictvím USB nebo Aux-In konektoru nebo možnost umístění dostupného přenosného navigačního přístroje uprostřed přístrojové desky.

Změny v základních vnitřních a vnějších rozměrech dělají pětidveřovou Ibizu praktičtější než kdykoliv předtím. Nová platforma je 4052 mm dlouhá, 1693 mm široká a 1445 mm vysoká. Rozvor náprav je nyní 2469 mm dlouhý (+ 7 mm) a přední i zadní rozchod kol je větší o 30 resp. 33 mm, když měří 1465 mm resp. 1457 mm. Vedle zvětšení prostoru pro posádku došlo také k navýšení objemu určeného pro zavazadla o 25 l na 292 l.

Lídr v oblasti bezpečnosti

Bezpečnost byla jedním z hlavních kritérií pro tým inženýrů SEAT Technical Centre, který Ibizu v Martorellu vyvíjel. Nový model přináší významné zlepšení v oblasti aktivní i pasivní bezpečnosti.

Aktivní bezpečnost zahrnuje vedle systémů ABS, EBD nebo EBA, také stabilizační systém ESP a protiprokluzový sytém TCS, které jsou nyní dostupné pro všechny modely řady.

Pasivní bezpečnost staví na použití vysokopevnostních ocelí v konstrukci karoserie a zahrnutí programovaně deformovatelných oblastí do konstrukce skeletu.

Ibiza je navíc standardně vybavena čelními airbagy pro řidiče a spolujezdce a novými bočními airbagy vpředu, které chrání nejen hrudník, ale také hlavu cestujících v případě bočního nárazu. Samostatné hlavové airbagy jsou také k dispozici.

Nový, preciznější a agilnější podvozek

Přední náprava a odpružení prodělalo významné změny pro dosažení vyšší přesnosti v ovládání a současném zachování jízdního pohodlí. Nový software pro elektrohydraulický posilovač řízení dává mnohem jemnější a progresivnější odezvu a lepší dojem z řízení.

Nové položky výbavy

Nová Ibiza bude mít v nabídce Hill Hold Control, assistenta, který udržuje vozidlo 2 sekundy v klidu i po odbrždění při rozjezdu na svahu. Mlhové světlomety Ibizy mohou mít nově funkci Cornering, která vylepšuje viditelnost při zatáčení a spočívá v samočinné aktivaci jedné mlhovky při rychlostech do 40 km/h, při aktivovaném směrovém světle nebo od určitého úhlu natočení volantu.

Dalšími novými prvky nové generace Ibizy jsou bi-xenonové světlomety s AFS, zadní parkovací senzory, hands-free sada Bluetooth integrovaná do rádia a sada umožňující snadné používání přenosných navigačních přístrojů.

Motory

Nová Ibiza bude dodávána s jedním ze šesti motorů. Paletu tvoří tři zážehové a tři vznětové jednotky.

Řadu benzinových motorů představují volby o objemu 1,2 l (51 kW/70 k), 1,4 l (63 kW/85 k) a 1,6 l (77 kW/105 k). Všechny tři absolvovaly komplexní inovační kúru ke snížení spotřeby a emisí CO2 a všechny jsou spojeny s pětistupňovou manuální převodovkou.

Také přeplňované naftové prošly změnami, které vylepšily výkonové parametry. Maximální výkon hospodárného motoru 1,4 TDI (59 kW/80 k) zůstává nezměněn, populární jednotka 1,9 TDI bude k dispozici ve dvou provedeních se 66 kW/90 k a 77 kW/105 k. Všechny tři vznětové motory budou dodávány s pětistupňovou manuální převodovkou.

Nový SEAT Ibiza bude v nabídce se třemi známými stupni výbavy – Reference, Stylance a Sport – s velkoryse nastavenou úrovní sériové výbavy.

Na český trh přijde nová Ibiza počátkem podzimu. Cena zatím nebyla stanovena.

Nabízíme komplexní služby v oblasti prodejní a servisní péče SEAT.

SEAT – španělský temperament s německou technologií

 

Kontakt:
Auto Jarov
Osiková 2, Praha 3, 130 00
251 002 288
seat@autojarov.cz

Nabízíme komplexní služby v oblasti prodejní a servisní péče SEAT.

SEAT – španělský temperament s německou technologií

 

Kontakt:
Manfred Schöner
Jáchymovská 53, 360 04 - Karlovy Vary - Bohatice
355 329 821
autoschoner.ch@volny.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Francouzské otevření nové sezony

Francouzské otevření nové sezony

Tým Rabbit Czech Racing otevřel letošní sezónu prvním podnikem mezinárodního seriálu FIA International Hill Climb Cup ve francouzském St Jean du Gard. Jezdec Adam Králík obsadil na této trati...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nejikoničtější model SEATu slaví 40 let. Tohle je Ibiza Anniversary Limited Edition

Nejikoničtější model SEATu slaví 40...

Španělská automobilka SEAT oslavuje 40. výročí Ibizy, nejikoničtějšího modelu značky, limitovanou edicí s označením „Anniversary“. Model pojmenovaný po ostrově Ibiza přinesl...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta -

SEAT nainstaluje 39 000 solárních panelů. Ztrojnásobí kapacitu vlastní výroby z OZE Společnost SEAT S.A. ztrojnásobí kapacitu vlastní výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Dvojitým vítězstvím k domácímu mistrovskému titulu

Dvojitým vítězstvím k domácímu...

Adam Králík, jezdec týmu Rabbit Czech Racing, zvítězil během uplynulého víkendu v obou závodech na Albrechtickém kopci v Lanškrouně a tímto výsledkem si zajistil v posledním podniku sezóny...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Králík v závodech do (vrbenského) vrchu bral dvě stříbra

Králík v závodech do (vrbenského)...

I přes odlišné podmínky na trati během předposledního víkendového závodu MČR v automobilových závodech do vrchu ve Vrbně pod Pradědem zůstaly výkony Adama Králíka po oba dny velmi...