OMV a IPIC: sloučení chemických aktivit do společnosti Borealis dokončeno

OMV a IPIC dokončily začlenění svých podílů v AMI Agrolinz Melamine (každá společnost drží 50% AMI) do společné dceřiné společnosti Borealis

Včera dokončená transakce umožní OMV ještě více se zaměřit na klíčové oblasti svého podnikání a přitom využívat výhod rychle rostoucího trhu s plasty prostřednictvím své dceřiné společnosti Borealis.

OMV, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, a její klíčový akcionář International Petroleum Investment Company (IPIC) sloučily své podíly v AMI Agrolinz Melamine International GmbH (AMI), jednom z předních mezinárodních producentů melaminu a rostlinných živin, do společnosti Borealis – společné dceřiné společnosti IPIC a OMV. OMV i IPIC drží v AMI 50%. Borealis se sídlem ve Vídni je druhým největším producentem plastů v Evropě. Jako holdingová společnost poskytne Borealis skvělou podporu AMI při její mezinárodní expanzi. Uzavření transakce posílilo orientaci OMV na klíčové oblasti jejího podnikání, kterými jsou rafinace a marketing, průzkum a těžba a zemní plyn.

“Pevně věříme, že dnes uzavřená transakce je velkým krokem vpřed k dalšímu mezinárodnímu rozvoji a expanzi společností Borealis a AMI. AMI přispěje svým úspěšným podnikáním v oblasti výroby melaminu a průmyslových hnojiv a rozšíří tak produktové portfolio Borealisu. Borealis bude zase pro AMI silným partnerem ve snaze vybudovat si pozici v Abu Dhabi, odkud chce AMI expandovat na asijské trhy,“ prohlásil Chadem Al Kubajsi (angl. přepis: Khadem Al Qubaisi), výkonný ředitel a člen představenstva IPIC a místopředseda dozorčí rady Borealisu.

“Začlenění AMI do Borealisu umožní další mezinárodní expanzi společnosti, při níž využije globálního postavení Borealisu a jeho skvělé pozice v Abu Dhabi. AMI bude profitovat také z celosvětově uznávané odbornosti Borealisu v oblasti bezpečnosti a ze spolupráce v obchodních činnostech a na poli technologie a rozvoje,“ poznamenal Gerhard Roiss, místopředseda představenstva OMV a předseda dozorčí rady Borealis.

Začlenění AMI mění vlastnickou strukturu Borealisu. V současné době drží IPIC 64% a OMV 36% společnosti. Taková vlastnická struktura zajistí, že tito strategičtí partneři budou pokračovat v podpoře a plánování budoucího rozvoje společnosti AMI tím nejlepším možným způsobem.

Skupina AMI

AMI Agrolinz Melamine International GmbH vyrábí ze zemního plynu cenné zemědělské a průmyslové suroviny. Hlavními produkty společnosti jsou melamin a rostlinné živiny. V oblasti produkce melaminu má AMI vedoucí postavení v Evropě a druhé místo v celosvětovém měřítku. Do skupiny AMI patří klíčové společnosti AMI Agrolinz Melamine International GmbH se sídlem v rakouském Linci, 100% vlastněná dceřiná společnost Agrolinz Melanine International Deutschland GmbH se sídlem v Piesteritz v Německu, velkoobchodní společnost LINZER AGROTRADE, která prodává průmyslová hnojiva, a obchodní společnosti v Maďarsku, České republice, Slovensku, Chorvatsku, Srbsku a Rumunsku prodávající průmyslová hnojiva; dále Agrolinz Melanine International North America Inc. (Chicago, USA) a Agrolinz Melamine International Asia Pacific Pte Ltd. v Singapuru. V roce 2006 měla skupina AMI 1 115 zaměstnanců a obrat 546,9 milionů eur.

Borealis a Borouge jsou přední poskytovatelé inovativních řešení na poli plastů. S více než 40 lety zkušeností s produkcí polyolefínů a za využití své unikátní technologie Borstar® se orientují na oblast infrastruktury, obalových materiálů a automobilového průmyslu. Mají výrobní zařízení, inovační a servisní centra v Evropě, Středním východě a jihovýchodní Asii.

OMV v České republice

Skupina OMV působí v České republice od roku 1991, kdy zde založila svoji 100% vlastněnou dceřinou společnost OMV Česká republika, s.r.o., s centrálou v Praze. Nejdůležitější událostí v historii firmy byla akvizice sítě čerpacích stanic Aral v říjnu 2005. Tím získala OMV 18% podíl na trhu, a stala se tak jedničkou českého trhu. OMV v České republice přímo zaměstnává 106 lidí, nepřímo pak 1 800. Společnost se zabývá především prodejem pohonných hmot prostřednictvím svých 220 čerpacích stanic po celé České republice.

Všechny stanice jsou efektivně rozmístěné na dálnicích, frekventovaných silnicích a ve větších městech. Kromě pohonných hmot nejvyšší kvality nabízejí svým zákazníkům další služby včetně provozu oblíbených VIVA Shopů, v nichž si je možno vybrat z široké nabídky pečiva, občerstvení a předmětů denní potřeby (momentálně je v České republice k dispozici 129 VIVA Shopů).

Skupina OMV je vedoucí ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě. V oblasti rafinace a marketingu je aktivní ve 13 středoevropských zemích.

OMV Aktiengesellschaft

OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou firmou s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2006 činily 18,97 miliardy eur, počet zaměstnanců 40 993 a tržní kapitalizace cca 15 miliard eur. Co se týče rafinace a marketingu, je OMV aktivní ve 13 zemích. Průzkumné a těžební aktivity provádí OMV v 20 zemích pěti kontinentů. OMV podniká i v plynárenství. Ročně prodá více než 14 miliard kubických metrů zemního plynu. Předávací stanici v Baumgartenu projde ročně 47 miliard kubických metrů zemního plynu. Central European Gas Hub, dceřiná společnost OMV Gas International, patří mezi tři největší předávací stanice v Evropě.

Po odkupu většinového podílu v největší rumunském Petromu se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,3 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby kolem 322 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje více než 2 511 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje 20 %.

Svoji pozici v Evropě OMV posílila i v roce 2006 – akvizicí 35,2 % Petrol Ofisi, přední turecké společnosti.

V červnu 2006 OMV založila OMV Future Energy Fund, plně vlastněnou pobočku, která má podporovat projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. S více než 100 miliony eur má přispět k zahájení přeměny z ryze ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, která ve svém portfoliu počítá i s obnovitelnými energiemi.

OMV: korporátní společenská odpovědnost

Společnost OMV se plně zavazuje, že bude plnit hodnoty stanovené ve vlastním kodexu. Jde především o spoluodpovědnost za sociální a životní prostředí ekonomicky slabých regionů. OMV si zakládá na tom, že se věnuje i záležitostem, které se k jejímu působení vztahují ekonomicky, sociálně a environmentálně. Všechny aktivity na podporu společenské odpovědnosti se zaznamenávají v půlročních zprávách vytvořených podle směrnic globální iniciativy k podávání zpráv (Global Reporting Initiative).

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí nová CUPRA Formentorhttp://www.youtube.com/watch?v=pV2BkrWPMhY/hqdefault.jpg">

Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí...

Na montážní lince výrobního závodu Martorell se něco změnilo: Poprvé se na ní objevují nové světlomety Matrix LED s charakteristickým světelným designem, který připomíná oči s motivem...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Co dělat po dopravní nehodě/hqdefault.jpg">

Co dělat po dopravní nehodě

Abyste jakoukoli dopravní nehodu mohli řešit s klidnou hlavou, je dobré vědět, jak v takových chvílích správně postupovat, případně kdy je nutné volat policii a jak správně komunikovat...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štajf ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štajf ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series II a Cullinan Series II Black Badge

ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series...

Rolls-Royce Motor Cars přestavil novou podobu nejluxusnějšího SUV na světě Cullinan Series II a jeho temného alter ega Cullinan Series II Black Badge.   Původní Cullinan, představený v roce...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Světová premiéra modelu Nová California: Nejinovativnější kempink car všech dob

Světová premiéra modelu Nová...

California je ikonou v segmentu kempovacích vozů. Volkswagen Užitkové vozy nyní ve světové premiéře představuje zcela nově vyvinutou generaci bestselleru, jehož bylo vyrobeno již více než...