Kdo bude nejlepší v jedné stopě?

Krátké období kolem konce starého a začátkem nového roku je ve sportu většinou ve znamení bilancí a v různých disciplínách, na základě výsledků dosažených během celé sezóny, i určování žebříčků nejúspěšnějších reprezentantů. Stejnou cestou se už potřetí ubírá i Česká motocyklová federace, která se začátkem února chystá vyhlásit svého nejlepšího sportovce za rok 1998.

Kdo bude nejlepší v jedné stopě?

Do finále postoupila sedmička vyvolených, kterou v prvním kole určili, vždy po jednom z každého odvětví, delegáti valných hromad jednotlivých sportovních odvětví České motocyklové federace.

A teď je na sportovních novinářích a delegátech Valného shromáždění ČMF, aby zvolili krále řidítek za uplynulý rok. Jelikož tato organizace sdružuje kromě motocyklových i cyklotrialové sportovce, je v konečném výběru kandidátů i zástupce této disciplíny.


Pojďme si však už povědět, kdo se konkrétně bude ucházet o přízeň, co největší bodový příděl a tudíž i o co nejlepší umístění v celkovém pořadí.


Je to především Roman Michalík, jedinný mistr světa, který se loni mezi našimi motoristickými sportovci zrodil. Patří mu prvenství mezi soutěžními jezdci enduro v kubatuře do 125 ccm. Kromě toho nenašel přemožitele ani na evropském kontinentu a doma, vedle vítězství ve stejné kubatuře, jej zdobí i titul absolutního mistra České republiky.


Mistra světa však mají ve svých řadách i cyklotrialisté. Je jím ten, který dlouhá léta patří mezi absolutní špičku, Josef Dressler, což potvrdil loni ziskem titulu v kategorii Master. V druhé kategorii, Elite, zase pokořil své domácí soupeře.


Plochodrážníci nominovali do finálového kola ankety o nejlepšího motocyklového jezdce Zdeňka Schneiderwinda, evropského šampióna na trávě a člena domácího mistrovského týmu PSK Olymp Praha.


Závodníky na silničních motocyklech zastupuje v této elitní sedmičce nejmladší mistr v historii tohoto odvětví u nás a zároveň velký talent, teprve patnáctiletý Jakub Smrž. V kubatuře do 125 ccm se otrkává i v Mistrovství Evropy.


Úspěšnou stálicí na našem motokrosovém nebi je bezesporu Miroslav Kučírek, jehož zdobí titul Mistra České republiky v kubatuře 250 – 500 ccm. Mirek však úspěšně jezdí i závody Mezinárodního mistrovství ČR v atraktivním superkrosu a neznámé mu nejsou ani tratě světového šampionátu.


Trialisté zase dokazují, co všechno se dá, samozřejmě s patřičně upraveným strojem a po tvrdém tréninku, dělat a kam je s ním možné třeba se i vyšplhat. Také tato disciplína má u nás dlouholetou tradici a loni jí kraloval Pavel Balaš.


Motocyklová federace České republiky se však stará i o ty, jimž nejde ani tak o závod s časem nebo o absolvování určitého úseku s co nejmenším počtem trestných bodů. V centru jejich zájmu je naopak poznávání našich i cizích krajů, někdy i hodně vzdálených, na dvou kolech a v atmosféře vzdálené nervozitě před startem. S přílivem kvalitních motocyklů na náš trh, si mototuristika získává stále více zájemců a tak i Jaroslavu Beránkovipatří místo mezi nejlepšími motocyklisty roku 1998.


Z těchto sedmi kandidátů tedy vzejde nejlepší sportovec České motocyklové federaceza uplynulý rok. Největší kandidát na tento titul je podle mého názoru jasný, o to větší napětí bude panovat při určování pořadí těch dalších.

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jarní tipy na skrytá místa u Prahy s Toyotou Prius

Jarní tipy na skrytá místa u Prahy...

Pokud hledáte cíl pro první jarní výlety, nevynechejte čtyři úžasná místa, která se skrývají nedaleko hlavního města. Vyrazili jsme na ně se zbrusu novou Toyotou Prius s plug-in hybridním...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Range Rover Electric: Testován tak, aby byl lídrem

Range Rover Electric: Testován tak, aby...

Cíl je, aby se Range Rover Electric stal lídrem v oblasti elektrického pohonu, kultivovanosti a luxusního cestování. První prototypy se vydaly do několika lokalit s nejnáročnějšími podmínkami...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Výjimečné partnerství: Závodní tým formule 1 se bude nově jmenovat Scuderia Ferrari HP

Výjimečné partnerství: Závodní tým...

Globální spolupráce dvou předních značek HP a Ferrari zahrnuje společný závazek k inovacím, výkonu a důvěře. Logo HP se na formulích objeví již v nadcházejícím závodě F1 v Miami....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Jozef Kabaň se podepíše pod design nových MG

Jozef Kabaň se podepíše pod design...

Slovenská designová star Jozef Kabaň má novou práci. Světoznámý automobilový tvůrce se stal 22. dubna 2024 oficiálně novým členem rodiny MG na pozici Vice President of Global Design Center....

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Štafl slavil triumf na historické Vltavě

Posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková předvedla s vozem Toyota Celica GT-Four na trati 32. ročníku Historic Vltava Rallye o uplynulém víkendu brilantní jízdu, suverénně...