Vždy skvělé služby: 75 let DKV Euro Service

Ohlédnutí za pozoruhodnou historií rodinného podniku

DKV Euro Service, vedoucí společnost na evropském trhu v oblasti tankovacích a servisních karet pro podnikání v nákladní a autobusové dopravě, slaví v roce 2009 své 75leté jubileum.

Vždy skvělé služby: 75 let DKV Euro Service

Rodinný podnik z německého Düsseldorfu má za sebou úctyhodný vývoj: v roce 2008 dosáhla společnost DKV obratu ve výši 4,6 mld. EUR a v současnosti zaměstnává kolem 550 pracovníků ve 13 zemích.

Založením organizace sdružující 14 automobilových dopravců skončil v polovině třicátých let 20. století boj mezi německou Říšskou dráhou a přepravními společnostmi, proti nimž železnice uplatňovala likvidační cenovou politiku. Společnost „Deutscher Kraftverkehr“ (DKV, Německá nákladní automobilová doprava), založená 21. listopadu 1934 v Düsseldorfu, zajišťovala jako zastřešující organizace pro speditéry na objednávku Říšské dráhy nákladní přepravu z nádraží k zákazníkům.

„Mokrý byznys“ jako motor úspěchu

Když dráha v polovině 50. let spolupráci vypověděla, byla DKV nucena zaměřit své podnikání jiným směrem. „Mokrý byznys“, jak byl svého času u DKV označován obchod s pohonnými hmotami a mazivy, takový potenciál nabízel. DKV se stále více etablovala jako poskytovatel služeb přepravcům, který kromě tankování na dodací list nabízel také vyřízení mýta či havarijní a servisní služby. V roce 1965 se DKV v tomto segmentu dostala v Německu do vedení, měla i mezinárodní zastoupení a stala se jediným dodavatelem s úplnou nabídkou v oblasti služeb pro přepravce.

V roce 1966 provedla DKV revoluční počin: 1. dubna byly do té doby používané tankovací šeky nahrazeny „DKV kartou“. DKV se stala v Německu první společností, která svým klientům umožnila bezhotovostní platby tankovací a servisní kartou v mezinárodní síti čerpacích stanic všech značek.

Pozoruhodný vývoj obratu

S přibývajícími aktivitami DKV na evropských trzích a v Maroku enormně vzrostly obraty podniku. Jestliže se hospodářský výsledek v roce 1953 pohyboval kolem 6,23 milionu marek, v roce 1963 už obrat vzrostl na 51,82 milionu. Od roku 1973 do roku 1983 DKV svůj obrat zčtyřnásobila a v roce 2008 se výsledek vyšplhal až na špičkovou hodnotu 4,6 mld. EUR.

Na základě porovnání obratu z roku 2008 se DKV stala čtvrtým největším rodinným podnikem v Düsseldorfu po společnostech Metro AG (68 mld. EUR), Henkel AG (14,131 mld. EUR) a C & A Brenninkmeijer (6,3 mld. EUR). Ve městě je pak DKV Euro Service po C & A Brenninkmeijer druhým největším rodinným podnikem bez kotace na burze.

V obratu na jednoho pracovníka zaujímá DKV pozoruhodnou vedoucí pozici, a to nejen v Düsseldorfu: v roce 2008 činil obrat podniku na jednoho pracovníka 8 363 636 EUR. Pro srovnání: Metro AG – 233 725 EUR, Henkel AG – 254 553 EUR a C & A Brenninkmeijer – 185 294 EUR.

Vždy skvělé služby: 75 let DKV Euro Service
Vždy skvělé služby: 75 let DKV Euro Service

Společnost DKV Euro Service, která již po tři generace prosperuje jako rodinný podnik, je vedena dvěma jednateli: Eckhardem Köhnem a Alexanderem Trautmannem. V 75. roce existence podniku nabízí DKV Euro Service nejhustší síť 43 000 čerpacích a servisních stanic různých značek ve 40 evropských zemích. Jen v Německu je k dispozici více než 10 000 čerpacích stanic. Portfolio evropské jedničky na trhu zahrnuje také vyřízení mýta, zpětnou úhradu daně z přidané hodnoty, havarijní nouzové volání a další doplňkové služby. DKV je prostřednictvím vlastních poboček a dceřiných společností zastoupena ve 13 zemích Evropy a ve 30 dalších zemích spolupracuje s agenturními partnery.

Cestou růstu krizi navzdory

I v době krize směřuje DKV k dalšímu růstu: s nabídkou všech služeb spojených se správou karet třetím osobám vstoupila společnost do další oblasti podnikání. „Naše reputace na trhu a naše know-how v této vysoce komplexní oblasti jsou pro nás ideálními předpoklady pro úspěšnou expanzi v tomto segmentu,“ říká jednatel Alexander Trautmann. Jeho kolega Eckhard Köhn doplňuje: „Přesunem těchto pracovních procesů na DKV získají naši zákazníci v této oblasti mnoho volného prostoru, který potřebují pro své vlastní podnikání a růst.“

V roce 2011 společnost DKV přesídlí z Düsseldorfu do Ratingenu, kde se nastěhuje do novostavby za 30 milionů EUR, poskytující prostor pro 450 pracovníků.

Málokdo z těch, kteří dnes hradí své faktury prostřednictvím karty DKV, zná okolnosti vzniku a vývoje společnosti DKV či skryté protagonisty stojící za jejím úspěchem. Tuto mezeru nyní vyplnila zvlášť k tomuto účelu zřízená webová stránka. Na adrese www.75jahredkv.de se návštěvníci mohou seznámit s milníky firemní historie, interaktivně zpracovanými do osmi přehledných kapitol doplněných mnoha obrázky. Integrovaná on-line hra „King of the Road“ láká hlavními výhrami v podobě exkluzivních motocyklů Vespa v nostalgickém stylu DKV. Kromě toho jsou losovány poukazy na dovolenou v Německu a v Čechách.

DKV v horní padesátce německých rodinných podniků

Rok 2009 ale není pro DKV zvláštním rokem jen kvůli firemnímu jubileu V tomto roce se společnost v hodnocení listu Frankfurter Allgemeine Zeitung dostala mezi horních 50 německých rodinných podniků a je v současnosti na 49. místě.

V Německu DKV obdržela v anketě čtenářů odborných časopisů Trans Aktuell, Fernfahrer a Lastauto Omnibus již popáté za sebou vyznamenání „Nejlepší značka“ v kategorii tankovacích a servisních karet. Také výzkumná společnost TNS Emnid ve spolupráci s časopisem Verkehrsrundschau na základě ankety mezi 250 respondenty z oboru potvrdila společnosti DKV za rok 2009 již podruhé v  řadě nejlepší image v kategorii tankovacích karet. Obchodní čísla, podoba a hodnota značky jsou povzbudivá a potvrzují, že se DKV vyvíjela v zájmu svých klientů. „Celkem 89 000 zákazníků s více než 1,4 milionu servisních karet a palubních jednotek je pro nás jednoduše tím nekrásnějším komplimentem,“ uzavírá jednatel Alexander Trautmann.

DKV Euro Service

– náleží již 75 let k předním poskytovatelům služeb pro podnikatele v oblasti logistiky a přepravy. Od bezhotovostního zaopatření na cestách na 43.000 servisních místech různých značek přes vyúčtování mýta až po zpětnou úhradu daně z přidané hodnoty nabízí DKV četné služby pro optimalizaci nákladů a řízení vozového parku na evropských silnicích.

DKV dosáhla v roce 2008 obratu ve výši 4,6 mld. €, je zastoupena ve více než 40 zemích a po celé Evropě zaměstnává více než 550 pracovníků. Za poslední rok bylo v oběhu okolo 1,4 mil. karet DKV Card při počtu více než 89.000 zákazníků.

V roce 2009 byla DKV Card již popáté v řadě zvolena „Nejlepší značkou“ a v témže roce získala po roce 2008 také vyznamenání „Nejlepší image“. 

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí nová CUPRA Formentorhttp://www.youtube.com/watch?v=pV2BkrWPMhY/hqdefault.jpg">

Za 40 sekund zjistíte, jak se vyrábí...

Na montážní lince výrobního závodu Martorell se něco změnilo: Poprvé se na ní objevují nové světlomety Matrix LED s charakteristickým světelným designem, který připomíná oči s motivem...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Co dělat po dopravní nehodě/hqdefault.jpg">

Co dělat po dopravní nehodě

Abyste jakoukoli dopravní nehodu mohli řešit s klidnou hlavou, je dobré vědět, jak v takových chvílích správně postupovat, případně kdy je nutné volat policii a jak správně komunikovat...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Naváže Štajf ve Španělsku na domácí úspěch?

Naváže Štajf ve Španělsku na domácí...

Evropský šampionát automobilových soutěží historických vozů se z České republiky přestěhuje o nadcházejícím víkendu do slunného Španělska. V jubilejním 15. ročníku Historic Rally of...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series II a Cullinan Series II Black Badge

ROLLS-ROYCE Představuje Cullinan Series...

Rolls-Royce Motor Cars přestavil novou podobu nejluxusnějšího SUV na světě Cullinan Series II a jeho temného alter ega Cullinan Series II Black Badge.   Původní Cullinan, představený v roce...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Světová premiéra modelu Nová California: Nejinovativnější kempink car všech dob

Světová premiéra modelu Nová...

California je ikonou v segmentu kempovacích vozů. Volkswagen Užitkové vozy nyní ve světové premiéře představuje zcela nově vyvinutou generaci bestselleru, jehož bylo vyrobeno již více než...