Valašská rally Valmez hostila premiérový závod Peugeot Total Rally Cupu 2017

Premiérovým vítězem poháru se stal Simon Wagner na Peugeotu 208 R2

Ze severovýchodu Moravy si odvezl maximum pohárových bodů

– talentovaný rakouský mladík Simon Wagner, kterého navigoval Gerald Winter. Soutěž dokončily tři speciály Peugeot 208 R2 ze čtyř na startu.

Vozy Peugeot 208 R2 patří už několik sezon k české špičce dvoukolek a tento stav Valašská rally potvrdila

Startovka Peugeot Total Rally Cupu navíc čítala čtveřici jezdců, se kterými se muselo počítat na nejčelnější příčky nejen ve třídě 6, ale rovněž mezi vozy s jednou poháněnou nápravou.

Zástupce promotéra Gekonu Racing Tomáš Pletka zdůraznil:

„Všichni účastníci na Valašce měli svou kvalitu a očekával jsem dramatickou bitvu, což se nakonec potvrdilo. Věřím, že postupně se do poháru zapojí u další posádky a počet účastníků bude stoupat. Letos jsme pro pohárové závodění vybrali pět závodů, což je určitý kompromis mezi závody v Čechách i na Moravě. Po sezoně pak průběh jednotlivých podniků probereme a pro následující sezonu třeba počet závodů a pohárový kalendář přehodnotíme.“

Do Peugeot Total Rally Cupu vstoupil nejrychleji René Dohnal

Využil znalosti téměř domácí trati, ale brzy se vybarvil jako tvrdý protivník Simon Wagner. Vyhrál další dva testy v řadě a postoupil za záda Dohnala. Oba mladíci tak mírně zastínili papírové favority Filipa Mareše a Václava Dunovského. Mareše zpomalila třicetisekundová penalizace za nedobrždění do retardéru, Dunovského zradila technika.

„Asi po kilometru třetího testu nám odešel posilovač řízení a zbytek sedmnáctikilometrového testu jsme jeli bez něj. Bylo to extrémně fyzicky náročné, navíc jsme postupně nabírali výraznou ztrátu,“ objasnil Václav Dunovský. Poděbradskému jezdci nakonec ani zastávka u svých mechaniků nepomohla a na přejezdu k RZ4 svého peugeota kvůli přetrvávajícímu problému se servem odstavil. Tento stav byl i vysvobozením pro nemocného spolujezdce Petra Glössla.

Do druhé sekce vyrazil Filip Mareš, ale novým pohárovým lídrem se po RZ4 stal Wagner

Když pak rakouský jezdec před večerním servisem přidal dva nejrychlejší časy, narostl jeho náskok na Dohnala, kterého zpomalil problém s držákem převodovky, na necelých deset vteřin. Mareš byl zpět o dalších dvacet sekund.

„Z průběhu závodu mám obrovskou radost a ve druhé etapě se pokusíme naše vedení ve třídě 6 i v pohárové klasifikaci udržet,“ prohlašoval Simon Wagner.

A co rakouský mladík slíbil, to se také nakonec naplnilo

Před Wagnera se už nikdo z pohárových konkurentů nedostal. Jezdec ze země našich jižních sousedů nakonec vyhrál osm rychlostních zkoušek z dvanácti (zbývající tři Mareš, Dohnal jednu). A nakonec v posledním testu pokořil i Andreje Barčáka a díky tomu opanoval i nabitou třídu 6. Ve dvoukolkách skončil druhý za Patrikem Rujbrem.

„Do konce závodu to bylo hodně napínavé, ale nechtěli jsme souboj o vítězství ve třídě 6 vzdát. Nakonec se nám podařilo zvítězit nejen v Peugeot Total Rally Cupu, ale zároveň ve třídě 6, s náskokem 1,5 vteřiny. Určitě jsme to před startem nečekali. Věděli jsme, že nás čekají zcela jiné vložky než v Rakousku, ale postupně jsme zrychlovali a výsledkem je tento obrovský úspěch, který samozřejmě patří celému týmu Sparrow Racing. Spolu s manažerem Tomášem Hrabcem odvedli skvělou práci,“ zhodnotil Valašskou rally Valmez Simon Wagner, jenž zároveň získal finanční prémii tisíc euro a balíček autokosmetiky Sonax.

„Jsem rád, že GEFCO mohlo být u tak napínavého souboje, a že můžeme pomoci posádkám Peugeot Total Rally Cup v jejich cestě k vítězství! Gratuluji Simonu Wagnerovi za jeho excelentní výkon,“ dodal Aleksander Raczynski, generální ředitel GEFCO k výsledkům Valašské rally Valmez.

René Dohnal určitě nechtěl před startem druhého dne složit zbraně

– ale výlet z trati na úvodní Bystřičce (RZ7) mu sebrat všechny naděje na ohrožení rakouského konkurenta. Posunul se před něj i Filip Mareš, jenž bral v konečné pohárové klasifikaci pomyslné stříbro (třetí ve třídě 6).

„Bohužel do soutěže jsme nevstoupili ideálně, chybovali jsme v retardéru, zhasnul mi motor a ještě jsme museli couvat. Tím jsme v podstatě ztratili kontakt s pohárovou špičkou. V dalším průběhu už naše časy nebyly špatné, ale Simon jel fantasticky. Do příště se musíme zlepšit, abychom se do soubojů na špičce poháru i třídy 6 zapojili více než na Valašce,“ okomentoval úvodní start sezony Filip Mareš. V rámci vypsaných odměn získal pět set euro a reklamní předměty.  

Výraznou ztrátu v RZ7 René Dohnal objasnil:

„Osobně to vnímám jako velké zklamání. První den, i když jsem nešel do žádného rizika, byl fantasticky rozjetý, a určitě jsme chtěli s Romanem zaútočit, ale v jedné uklouzané levé zatáčce nás nepodržely zadní gumy a na výjezdu jsme trefili značení a dřevěnou stodolu. Nakonec nám museli pomoci diváci, ale nechali jsme tam asi 1,5 minuty. Chci této příležitosti využít k tomu jim poděkovat, že jsme mohli v závodě vůbec pokračovat.“

Peugeot Total Rally Cup – Valašská rally Valmez (umístění ve tř. 6)

  1. Wagner – Winter (A – Peugeot 208 R2) 1:41:34,8
  2. Mareš – Hloušek (Peugeot 208 R2) + 58,3
  3. R. Dohnal – Švec (Peugeot 208 R2) + 2:42,0

Aktuální bodový stav Peugeot Total Rally Cupu (1/5):

1. Wagner 25, 2. Mareš 15

Peugeot Total Rally Cup bude pokračovat

– až na Rallye Český Krumlov, pohároví účastníci však nebudou chybět ani na druhém podniku MČR v rally 2017, kterým bude Rally Šumava Klatovy.

Kalendář PEUGEOT TOTAL RALLY CUP 2017:

24. – 26. 3. Valašská rally
19. – 20. 5. Rallye Český Krumlov
16. – 17. 6. Agrotec Petronas Rally Hustopeče
  1. – 2. 7. Rally Bohemia Mladá Boleslav
25. – 27. 8. Barum Czech Rally Zlín

Podrobnosti o poháru najdete na:

www.gekonracing.cz 

a na facebookovémprofilu:

https://www.facebook.com/Gekon-Racing-sro-168494039868208/

Společnost GEKON RACING s.r.o.

– je oficiálním distributorem závodních náhradních dílů a přestavbových kitů Peugeot (ČR) a Citroën (ČR, Slovensko). V r. 2015 Gekon Racing připravoval pro závody JWRC vůz Citroën DS3 R3T pro finskou posádku Haapamäki-Salminen. V r. 2014 a letos připravuje vůz pro Martina Kočiho, bronzového šampiona JWRC  z r. 2014 a mistra ČR 2WD 2016.

Společnost P Automobil Import s.r.o.

– je výhradním dodavatelem nových vozů a náhradních dílů značky Peugeot do České republiky. V České republice nabízí prodej osobních a užitkových vozů Peugeot (nových i ojetých), náhradních dílů a servisní služby prostřednictvím koncesionářské sítě čítající šedesát prodejních míst. V českém motorsportu značka slaví v r. 2016 úspěchy. Jezdci reprezentující značku Peugeot v MČR v rally obsadili 1. a 2. příčku ve třídě 6.

Společnost Total ČR je součástí

TOTAL MARKETING & SERVICES, obchodní divize koncernu TOTAL, čtvrté největší olejářské společnosti na světě. V tuzemsku působí již od roku 1991 a nyní patří do HUBu, který slučuje společnosti TOTAL ČR, TOTAL Slovensko a TOTAL Lubricants Maďarsko. Hlavními činnostmi společnosti je obchod s automobilovými oleji, průmyslovými mazivy, pohonnými hmotami, speciálními kapalinami a leteckými benziny. Kromě toho společnost působí na trhu asfaltů a v roce 2015 zavedla plně automatizovanou „in-line“ výrobu asfaltů v moderním skladu v Kouřimi.

Dalšími partnery jsou společnosti Pirelli, Dallmayr Kaffee, Pivovar Rohozec, All4car, Freem a Renovak.

Mediálními partnery jsou časopisy TopGear a Speed, specializovaný magazín Rally, časopis AutoForDrive a internetový server

www.rallylife.cz

 

KLÍČOVÉ CENTRUM

VÁŠ KLÍČOVÝ PARTNER

 

Kompletní klíčařský sortiment včetně výroby autoklíčů

Kontakt:
KLÍČOVÉ CENTRUM H&B Group
Plzeň, Žatecká 138/8, PSČ 301 00
377 225 903
info@hbgroup.cz

Autorizovaný dealer a opravce VOLVO

Člen koncernu TUkas

 

Kontakt:
AUTO-STAIGER CZ A.S.
Praha 10, Černokostelecká 621/122
+420 271 009 111
servis.volvo@auto-staiger.cz

Související články

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - NOVÝ PEUGEOT 5008: Sedmimístné SUV pro cestování první třídou

NOVÝ PEUGEOT 5008: Sedmimístné SUV pro...

Už za pár měsíců dorazí na evropské trhy jako postrach konkurence. Jako inovativní záležitost nastavující v segmentu C-SUV tak trochu nová měřítka. Nový Peugeot E-5008 se stane jediným...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Nový Peugeot 3008 SUV fastback už má českou cenu

Nový Peugeot 3008 SUV fastback už má...

Už příští rok bude mít Peugeot nejširší nabídku elektromobilů ze všech evropských mainstreamových výrobců automobilů. Velký krok k této metě udělal tím, když nahradil svůj bestseller...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Peugeot i-Cockpit vyfasuje umělou inteligenci ChatGPT

Peugeot i-Cockpit vyfasuje umělou...

Peugeot je jedním z prvních výrobců automobilů, který poskytl svým zákazníkům umělou inteligenci ChatGPT . Tento chatbot je začleněný do systému i-Cockpit® a aktivuje se zde prostřednictvím...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Z letošní Green Rally si Peugeot potřetí v řadě odvezl zlatý pohár

Z letošní Green Rally si Peugeot...

V rámci Barum Czech Rally Zlín se už šestým rokem odehrála doprovodná soutěž Green Rally pro vozy s elektrickým a hybridním pohonem. Tato ecoRally sice není zařazena do národního...

Autoperiskop.cz  – Výjimečný pohled na auta - Skupina Stellantis představuje platformu STLA Medium

Skupina Stellantis představuje platformu...

Skupina Stellantis představila STLA Medium, globální platformu pro elektromobily disponující výjimečnými charakteristikami, kterými ve své kategorii jednoznačně vyniká. Jedná se například o...